Aan de slag met Minecraft in de bibliotheek
Kinderen op een speelse manier aan het denken zetten over erfgoed en historie. Dat is het doel van Probiblio's Minecraftworkshops bij bibliotheken. Met dit razend populaire spel kunnen kinderen eindeloos bouwen en samenwerken. In coronatijd deden we dat online met de BiebBouwers. Adviseur Digitale geletterdheid Edo Postma over de 'spin-off' van Bibliotheek Vlaardingen en welke versie van Minecraft voor jouw bibliotheek geschikt is.
25 mei 2022
Soms moet je gewoon durven en is het óók nog eens prettig als je een handige zoon hebt. Zoiets moest Corinne Drescher, senior medewerker activiteiten frontoffice, gedacht hebben toen ze merkte dat Bibliotheek Vlaardingen meer behoefte aan Minecraftworkshops had dan ze bij Probiblio kon aanvragen. Dus was de logische stap om het voortaan zelf te doen. Potjes werden gezocht en gevonden en er werden 8 laptops aangeschaft. Handig, want die kan je ook voor andere activiteiten inzetten. Besloten werd om licenties aan te schaffen voor de Java-editie van Minecraft. Corinnes zoon stelde een server in via Ferox Hosting en Corinne besloot de activiteit onder de naam van 'De Vlaardingse BiebBouwers' te promoten.
Binnen een mum van tijd zaten 8 jongens in de bibliotheek verhit megarobots en boomhutten te bouwen. Corinne gebruikt de filmpjes van Probiblio's BiebBouwers als inleiding en van de resultaten maakt ze een kort filmverslag (zie hieronder). Ook heeft ze afspraken gemaakt met erfgoedinstellingen in de gemeente om een bezoek te combineren met een bouwopdracht in Minecraft. Goed bezig, Corinne!
Welke versie van Minecraft voor jouw bibliotheek?
Probiblio maakt gebruik van de Education-versie van Minecraft. Dat heeft verschillende voordelen. Ten eerste heb je geen server nodig. De wereld waarin je bouwt draait op één van de laptops of iPads, bij voorkeur die van de docent. Ter plekke kan je de server instellen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat deelnemers elkaars gebouwen niet kunnen kapot maken. Dat scheelt een heleboel onrust. Alle kinderen kunnen (bij de juiste instellingen) in één wereld samenbouwen. Lees voor meer informatie onze Minecraft Informatiesheet. Wil je Minecraft Educatie aanschaffen? Dan heb je als bibliotheek Office 365-accounts nodig.
Nadelen zijn er ook, want de bouwwerken worden niet bewaard en de wereld stopt als je de laptop met de server uitzet. Ook kunnen kinderen hun bouwwerk niet meenemen en op hun eigen server draaien, want de verschillende edities van Minecraft zijn onderling niet compatibel.
Kies je voor de commerciële Java-editie, dan heb je altijd een externe server nodig. Wil je zeker van je zaak zijn, dan kun je het beste een betaalde server nemen. Voordeel van zo’n server is dat hij ook blijft draaien als de laptops uitstaan. En dat je dus ook kan besluiten dat kinderen hun bouwwerk thuis kunnen afmaken. Ook zou je een online Minecraft-evenement kunnen organiseren, waarbij de deelnemers vanuit huis meedoen. Bibliotheek Midden-Brabant doet dat regelmatig.
Meer informatie
Vind je het nou eng om een workshop te begeleiden? Weet dan dat je doorgaans een hok vol Minecraftexperts in huis hebt die elkaar prima verder kunnen helpen. Heb je vragen over het opzetten van je eigen Minecraftworkshops? Of wil je een van onze 7 thematische Minecraftworkshops boeken? Neem dan contact op erfgoed@probiblio.nl.
Lees ook: 'Het virtual reality-offensief van Bibliotheek De Groene Venen' (Edo Postma, 2021).
Foto onder: screenshot van het filmverslag van 'De Vlaardingse BiebBouwers'.