Acht redenen om het thema duurzaamheid te omarmen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Het thema staat inmiddels ook hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. (Potentiële) klanten van bibliotheken geven aan dat ook zij bezig zijn met duurzaamheid en bereid zijn zich duurzamer te gedragen. Bij Probiblio is in 2020 het project De duurzame bibliotheek gestart. We kijken naar de rol die bibliotheken binnen het duurzaamheidsvraagstuk spelen, op welke manier vorm wordt gegeven aan het thema en wat er al gebeurt in de branche. 

Marco Ouwerkerk, adviseur van Green Leisure Group, heeft al diverse bibliotheken ondersteund bij het Duurzaam Gastvrij certificeringstraject. Hij noemt 8 argumenten om het thema duurzaamheid te omarmen in de bibliotheekbranche:

  1. Nederland moet circulair zijn in 2050, dat bereiken we alleen als iedereen meedoet, ook de bibliotheken.
  2. Bibliotheken hebben overheden als opdrachtgevers en die vragen alle organisaties in Nederland om een rol in de transitie te pakken, ook bibliotheken. Is het niet vandaag, dan is het morgen.
  3. Duurzaamheid biedt voor bibliotheken handvatten om nieuwe doelgroepen aan te boren.
  4. Steeds concretere wet- en regelgeving rondom bijvoorbeeld energiebesparing, CO2-reductie en afval krijgt vorm. Door dit actief tegemoet te treden, worden de bibliotheken niet onverwacht overvallen.
  5. Er zijn en komen vanuit de overheid financiële regelingen beschikbaar om verduurzaming te stimuleren. Dat biedt ruimte voor nieuwe en interessante innovaties en ontwikkelingen.
  6. De bezoekers en leden van bibliotheken zijn steeds meer geïnteresseerd in het onderwerp duurzaamheid, zeker de kinderen van nu en de klanten van de toekomst. Deze groeiende groep vraagt om aandacht en informatie.
  7. Niet verduurzamen heeft op (korte) termijn wellicht negatieve impact op het imago van bibliotheken.
  8. Bibliotheken hebben een groot bereik en netwerk en kunnen een prominente (regionale) rol spelen in het realiseren van verduurzaming.

De Duurzame Bibliotheek

Binnen het project De duurzame bibliotheek ondersteunt Probiblio bibliotheken bij het vormen van actief beleid op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast ondersteunt het project bibliotheken bij het bieden van aanbod rond dit thema richting publiek en profilering van de duurzame bibliotheek.

Het project De duurzame bibliotheek 2020 is inmiddels afgerond. De plannen voor 2021 maken we binnenkort op deze projectpagina bekend.

Dit artikel staat in de Duurzaamheidspecial van 26 januari 2020.