Achter de schermen bij het schoolWise-systeem

Achter de schermen bij het schoolWise-systeem

Achter de schermen vinden er rondom de ontwikkeling en verbetering van het schoolWise-systeem allerlei dingen plaats. We informeren je over twee belangrijke zaken:

Maart 2022

Automatische leerlingimport: dat kan sneller en slimmer

Automatische leerlingimport: dat kan sneller en slimmer

Minimaal één keer per jaar voert Probiblio of de bibliotheek voor elke schoolWise-school een leerlingimport uit. Hiermee worden nieuwe leerlingen ingeschreven in de schoolbibliotheek (en eventueel de openbare bibliotheek), groepen worden bijgewerkt en schoolverlaters worden uitgeschreven in schoolWise.

De leerlingimport wordt handmatig per schoolWise-school uitgevoerd. Dit is tijdrovend en foutgevoelig. Daarom werkt OCLC (de leverancier van schoolWise), met één van de grootste leerlingvolgsystemen in het basisonderwijs, aan een automatische leerlingimport door middel van een softwarekoppeling. Hiermee worden wijzigingen en nieuwe leerlingen/schoolverlaters vanuit het leerlingvolgsysteem automatisch periodiek in schoolWise verwerkt.

De huidige handmatige leerlingimport blijft ook bestaan, bijvoorbeeld voor bibliotheken die een bibliotheekabonnement willen aanmaken tijdens de leerlingimport. Dit is namelijk niet mogelijk met de software-koppeling.

De automatische leerlingimport is (naar verwachting) eind 2022 beschikbaar voor de bibliotheken op het systeem van Probiblio.
Zodra er meer informatie is, ontvangen de bibliotheken hierover bericht.

Wil je meer weten? Neem contact op met Lianne Haakma.

Vernieuwde schoolWise-portal

Vernieuwde schoolWise-portal

De schoolWise-portal is de website voor elke schoolbibliotheek, waar leerlingen en leerkrachten kunnen zoeken in de eigen schoolbibliotheek, de bibliotheekcollectie en naar websites, filmpjes en apps. De schoolWise-portal werkt met verouderde techniek, die in 2022 wordt vervangen. De website krijgt een frissere uitstraling, het zoeken en vinden wordt eenvoudiger én leerlingen kunnen naar e-books en luisterboeken zoeken.

De portal krijgt nieuwe filtermogelijkheden waardoor je in 1 zoekopdracht kunt filteren op bijvoorbeeld soort materiaal (bv. boek/website/filmpjes), leesniveau of leeftijd. Ook worden de zoekresultaten van e-books en luisterboeken van de Online Bibliotheek getoond, maar er is natuurlijk wel een bibliotheekabonnement nodig om deze te kunnen lenen.

Daarnaast krijgt de schoolWise-portal een nieuw uiterlijk, met meer aandacht voor de leesbaarheid. Hier alvast een sneak peak van de schoolWise portal in de nieuwe stijl:

Wil je meer weten? Neem contact op met Lianne Haakma.