Themadag Collectie & Programmering: Actualiteit

Programmering Event
Gepubliceerd op 27 september 2023

Hoe kun je als bibliotheek in je programmering en collectie aandacht besteden aan actuele thema’s? Deze vraag staat centraal tijdens de tweede Themadag ‘Verbinding Collectie & Programmering’.

Datum:
29 november 2023
Tijd:
14:00 – 17:30
Locatie:
Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1 in Hilversum
Kosten:
Kosteloos voor bibliotheekorganisaties in NH en ZH vanwege subsidies. Overige organisaties betalen € 36,00
Aantal deelnemers:
Max. 75 personen
Deadline:
Inschrijven vóór 22 november

Bibliotheken staan midden in de samenleving en zijn voor velen een bron van ontmoeting en kennis. Daarnaast wordt burgerschap een steeds belangrijker thema. Hoe kun je je bezoekers uitnodigen zich te informeren én te verhouden tot actuele kwesties zoals bestaanszekerheid, klimaat of AI? En hoe maak je de vertaalslag naar lokale onderwerpen? Hoe ga je om met controversiële thema’s in programmering en collectie? Verwacht een inspirerende dag met goede voorbeelden en praktische workshops om in je eigen bibliotheek aan de slag te gaan. De themadag vindt plaats in Beeld & Geluid in Hilversum, het grootste media-archief van Nederland.

Voor wie?

Bibliotheekmedewerkers, programmamakers en collectiespecialisten.

Programma

De middag bestaat uit een talkshow met inspirerende collega’s uit de bibliotheekwereld, met Ruud Geven, programmamaker bij platform Ruw / Huis73 in Den Bosch, Aarti Bajnath, collectiespecialist van Bibliotheek Rotterdam, Esmé van den Boom, collectiespecialist van Forum Groningen en Arjen Nijboer, programmamanager bij debieb in Leeuwarden. Hoe besteden zij in collectie en programma aandacht aan de actualiteit?

In vier verschillende workshops kunnen bezoekers vervolgens zelf aan de slag.

  • Wat doe je met boeken waar de meningen over uiteenlopen, zoals over Zwarte Piet, vaccinaties of LHBTQI+-thema’s?
  • Hoe krijg je bezoekers met verschillende meningen met elkaar in gesprek? Leer meer over verschillende gesprekstechnieken en programmavormen.
  • Wat kan de bibliotheek met burgerschap? En welke doelgroepen zijn extra interessant als je met dit onderwerp aan de slag gaat?
  • Zelf aan de slag met actualiteit: maak of cureer jij in 60 minuten een programma of collectie over een actueel onderwerp?

Vanzelfsprekend is er veel ruimte voor ontmoeting en uitwisseling met collega’s uit andere bibliotheken.
We sluiten om 16.45 uur af met een borrel.

Inschrijfvoorwaarden

Inschrijven is mogelijk tot 22 november 2023. Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland is kosteloos vanwege subsidie. Overige organisaties betalen € 36,00. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kun je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen binnen een week voor de bijeenkomst brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom. Bij een teveel aan inschrijvingen kunnen wij maximaal twee deelnemers per organisatie toelaten. De bijeenkomst is met name bestemd voor bibliotheekorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland. Zij krijgen daarom voorrang bij plaatsing.