Kenniscirkel Leerdoelen, samen met het onderwijs werken aan groei

Kenniscirkel Leerdoelen, samen met het onderwijs werken aan groei

Bibliotheken organiseren hele leuke activiteiten en programma’s voor het onderwijs. Natuurlijk zijn we niet alleen voor de leuke activiteiten, we zijn echt van waarde. Toch horen we nog vaak dat er geen tijd en geld is voor activiteiten van de bibliotheek. Dat is vreemd als je je bedenkt dat het onderwijs te maken heeft met hoge werkdruk. Door te werken met leerdoelen maak je zichtbaar wat jij voor het onderwijs kan betekenen.

Op donderdag 2 december 2021 vindt online de Kenniscirkel Leerdoelen plaats. Een inspirerende ochtend voor onderwijsspecialisten, leesconsultenten en mediacoaches (po, vo en mbo). We gaan in diverse deelsessies aan de slag met het thema. Ontdek hoe leerdoelen de basis zijn van jouw activiteiten. Aan het einde van de ochtend ben jij bewust van het belang van leerdoelen en heb je praktische voorbeelden gekregen van het inzetten van leerdoelen. 

Programma

We starten de kenniscirkel met een paneldiscussie met stellingen over de onzin, nut en noodzaak van leerdoelen met mensen uit het onderwijs en de bibliotheek.

Daarna ga je in deelsessies van je eigen keuze verder aan de slag met het thema leerdoelen.

De deelsessies zullen onder andere zijn (dit programma wordt later verder aangevuld):

Niet stapelen maar vervangen

Dagelijks zitten de mailbox en de brievenbus van scholen vol met prachtige en leerzame culturele activiteiten waar leerlingen graag aan deel zouden nemen. Maar de werkdruk is al hoog en deze activiteiten stapelen bovenop het werk dat allemaal al moet. Het project Niet stapelen, maar vervangen helpt om deze prachtige en leerzame activiteiten toch in het curriculum van scholen in Den Bosch te plaatsen. Niet door te stapelen, maar door te vervangen. En door een goede samenwerking van gemeente, schoolbesturen en lokale educatieve partners als bibliotheek, GGD, sport en bureaus voor technologie en natuur. Procesbegeleider Jan Plooij geeft uitleg over dit project als aanjager voor vernieuwing. https://denbosch.nietstapelenmaarvervangen.nl/

Integreren is leren  

In een interactieve sessie geeft Joanneke Prenger (SLO) tips om anders over het leesonderwijs, de doelen en de didactiek te denken. Kernwoorden daarin zijn thematisch werken, rijke teksten, een doorlopende leerlijn en integratie van alle taaldomeinen (lezen, schrijven, spreken, woordenschat).

Vragen

Neem voor vragen en meer informatie contact op met Marloes Manshanden, adviseur Digitale Geletterdheid

Meer informatie

Website Schoolwise inzetten voor digitale geletterdheid op scholen
Website Samenwerking kinderopvang onderwijs
Website producten/digitale-geletterdheid

 

Aanmeldingsvoorwaarden

Inschrijven is mogelijk tot 25 november 2021. Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland is kosteloos vanwege subsidie. Overige bibliotheekorganisaties betalen € 35,00.  Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen na 26 november 2021 brengen wij € 35,00 annuleringskosten in rekening aan de bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland. Overige organisaties betalen de volledige deelnamekosten. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom.

Meer agenda-items