Leergang Informatiebeveiliging

Leergang Informatiebeveiliging

Weten jij en jouw collega’s wat jullie moeten doen om Cybersecurity incidenten te voorkomen? Hebben jullie alle nodige maatregelen getroffen? En als zich een incident voordoet, hoe daar adequaat op te reageren? En breder; is de informatiebeveiliging van je bibliotheek goed op orde om ook tegen andere risico’s bestand te zijn?

Cybersecurity is bij veel MKB-organisaties een blinde vlek bij de inzet van ICT-middelen. Er worden vaak slechts basale beveiligingsmaatregelen getroffen (bron), terwijl er sinds 2020 juist een toename in het aantal cybersecurityincidenten wordt gemeten (bron).

Bij bibliotheken ontbreekt vaak kennis over de betrokken risico's en te nemen maatregelen, en over relevante wet- en regelgeving. Bovendien gaat de adoptie van nieuwe toepassingen en technologie vaak veel harder dan de bijbehorende beveiliging. Cybercrime blijft een redelijk abstract fenomeen totdat het wordt meegemaakt: dan wordt snel duidelijk dat de impact op de organisatie en dienstverlening meestal groot is.

Probiblio organiseert in 2022 de leergang Informatiebeveiliging: op maat ontwikkeld voor verantwoordelijken voor informatiebeveiliging bij bibliotheken. In 4 werkbijeenkomsten (11 april, 25 april, 09 mei, 30 mei 2022) leer je alles over actuele (cyber)dreigingen, krijg je inzicht in de kwetsbaarheden in het systeemlandschap van je bibliotheek, leer je hoe je moet handelen wanneer zich een beveiligingsincident voordoet, en maak je onder begeleiding van een informatiebeveiliging-expert een risicogebaseerd plan over hoe je de informatiebeveiliging in jouw bibliotheek kunt verbeteren.

Docent, auteur en informatiebeveiliging-expert Mark Tissink gaat in op de praktijksituatie in je bibliotheek: de leergang is op maat ontwikkeld voor onze sector. Deelnemers leren de risico’s in de eigen organisatie in kaart te brengen en daar gepaste acties op uit te voeren, maken collega’s bewust van cybersecurityrisico’s en treffen maatregelen zodat de organisatie voortaan adequaat reageert op een cybersecurityincident. Tussen de werkbijeenkomsten krijgen deelnemers opdrachten waarmee de bibliotheek direct stappen vooruitzet. Ondersteuning bij de opdrachten door de docent en Probiblio is beschikbaar, ook buiten de werkbijeenkomsten.

Programma

Op de eerste dag trappen we de leergang af met algemene kennis over informatiebeveiliging, toegepast in de praktijk van bibliotheek. Op deze dag kan elke deelnemer kosteloos 2 gasten uitnodigen uit de eigen bibliotheek, bijvoorbeeld de directeur of een andere verantwoordelijke manager. Hierdoor is deze algemene kennis niet bij één persoon maar direct bij enkele personen in de bibliotheek aanwezig. Op dag 2, 3 en 4 gaan we de diepte in. Enkele gastdocenten behandelen verschillende onderdelen binnen het thema.
De definitieve inhoud van het programma is naar verwachting eind maart bekend.

Deelnemers die de leergang afronden krijgen een certificaat als erkenning voor de geleverde inzet, maar ook als stimulans om met het geleerde aan de slag te gaan. 

Vragen

Neem voor meer informatie contact op met Koen Baaij, adviseur Privacy en Projectleider Informatiesystemen.

Voorwaarden

Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 1 april 2022. Deelnamekosten voor bibliotheekorganisaties in Noord- & Zuid-Holland bedragen € 375,00. Overige bibliotheekorganisaties betalen € 850,00. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen van de gehele leergang na 1 april 2022 brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening aan de bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland. Overige organisaties betalen de volledige deelnamekosten. Bij afmeldingen na 1 april per dag of bij no-show wordt ook € 36,00 doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom. Bij een teveel aan inschrijvingen kunnen wij maximaal één deelnemer per organisatie toelaten. De bijeenkomst is met name bestemd voor bibliotheekorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland. Zij krijgen daarom voorrang bij plaatsing. Tijdens deze dag volgen we de richtlijnen van het RIVM en werken we met de CoronaCheck-app. Vooralsnog gaan we ervan uit dat we dit evenement door kunnen laten gaan. We houden de ontwikkelingen en richtlijnen nauwlettend in de gaten. 

Meer agenda-items