Bibliotheekplaza 2019

Bibliotheekplaza 2019

Waar staan we over 10 jaar? Dat is de grote vraag en de insteek van Bibliotheekplaza 2019. Gaan we flexibeler werken en werken we straks überhaupt nog wel? Of nemen de robots en kunstmatige intelligentie ons werk straks over? Ben je gelukkig met wat je doet? En wat kan je daar nu, in 2019, aan doen?

Bibliotheekplaza is een dag speciaal voor jou! Verwacht de vaste onderdelen, van presentaties en thematische sessies, tot ontmoeting en netwerken, alles met een tikje fun. Je bepaalt zelf wat je uit de dag haalt. Er is ruimte om achterover te leunen en alle toekomstdromen aan je voorbij te zien trekken. Op andere momenten zet je actief de eerste stappen om jouw toekomst vorm te geven.

Straks is dichterbij dan je denkt. Dus schrijf je nog snel (voor 21 oktober) in voor Bibliotheekplaza 2019: ‘Tot straks in 2030’!

Download de routebeschrijving naar de Fokker Terminal

Volg het laatste nieuws op Instagram/bibliotheekplaza >>

Het programma van de dag

9.15 Ontvangst

10.00-10.15 Dagvoorzitter Wouter de Jong heet iedereen welkom

Wouter de Jong, acteur, tv-presentator en bestsellerauteur van het boek Mindgym, sportschool voor je geest. In november komt eenzelfde boek uit van zijn hand, speciaal voor kinderen: Superkrachten voor je hoofd. In het kinderboek leert hij kinderen ‘koning in hun kop’ te worden. We vragen hem alvast het hemd van het lijf. Over hoe je dat doet: jezelf trainen om gelukkiger te worden in je werk en je leven, en hoe bibliotheken daarin ook een rol kunnen spelen. Lees het interview ‘Veranderen? Begin bij de geest!’

10.15-11.00 Trendwatcher Deborah Nas schetst de invloed van technologie op ons dagelijks leven 

Hoe ziet de wereld er in 2030 uit? Volgens professor, ondernemer en trendwatcher Deborah Nas gaan ontwikkelingen als digitalisering, artificial intelligence, internet of things en robotica ons werk en leven voorgoed veranderen. We staan aan de vooravond van een tijdperk vol baanbrekende ontdekkingen. Dit biedt kansen voor de bibliotheek en voor jou als medewerker. Weten wat deze kansen zijn en hoe je hier tijdig op kunt inspelen? Op het Bibliotheekplaza krijg je antwoord op deze en andere prangende vragen.

11.15-12.00 Keuze uit diverse deelsessies

12.00-13.15 Lunch en ontspanning

13.15-14.00 Christan Kromme leert je surfen op de golven van disruptieve innovatie

Christian Kromme is een expert op het gebied van disruptieve technologie en de schrijver van de bestseller ‘Humanification Go Digital, Stay Human’. In dit boek gaat Christian dieper in op de fascinerende paralellen tussen biologie en technologie. De golven van technologische innovaties die elkaar in steeds sneller tempo opvolgen zijn namelijk geen toeval... Hoe voorspel je de volgende disruptieve golf en hoe zorg ervoor je dat je deze golf niet mist? Christian daagt je uit om te denken als een surfer. Op eigen energieke wijze geeft hij je praktische inzichten om te navigeren in een extreem snel veranderende wereld vol met disruptieve innovaties en exponentiële technologieën.

14.15-15.00 Keuze uit diverse deelsessies

15.20-16.00 Rolf Schrama over groots denken

Paralympisch zeiler Rolf Schrama heeft een zeer zeldzame vorm van dwerggroei waardoor hij te maken kreeg met vele extreme uitdagingen. Al op jonge leeftijd stelde hij zichzelf ten doel om groots te gaan leven. Meeslepend vertelt Rolf hoe hij zijn handicap leerde accepteren en het uiteindelijk omarmde. Laat je meevoeren op de onvergetelijke reis waarin hij talloze lessen leerde over waar groei werkelijk over gaat. Geen standaard succesverhaal, maar een authentiek, kwetsbaar en humoristisch verhaal dat je aan het nadenken zal zetten en waarna je gemotiveerd bent om aan een nog mooiere toekomst te bouwen.

16.00-16.20 BoomChicago: heeft Boom Chicago straks nog werk?

Bibliotheekplaza sluit spetterend af met de nieuwste show van Boom Chicago: ‘The Future is Here, and it is Slightly Annoying’. Een komische verkenning van technologie en wat dit betekent voor ons als mensen. Is onze toekomst rooskleuriger of gaan robot-overlords ook het werk van de cast van Boom Chicago overnemen...? Je komt erachter op 31 oktober!

16.20-16.40 Afsluiting: ga vol energie de toekomst tegemoet

vanaf 16.40 Borrel en gelegenheid tot napraten

 

Alle deelsessies 

Jochem Uytdehaage leert je 'rijker leven'

Als tweevoudig Olympisch Kampioen weet Jochem Uytdehaage alles over hoe maximaal te presteren. Maar ook de andere kant van de medaille kent hij: niet presteren. Het draait om de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Jochem noem het “een rijker leven leven”. Sleutelwoorden hierbij zijn: vitaliteit, zingeving en het bewustzijn over jouw eigen leefstijl. Deze geleerde lessen, over hoe je het maximale uit het leven haalt in werk/sport én privé, deelt de energieke sporter met jou op Bibliotheekplaza.

Ivo Lamers over de meest innovatieve organisatie van Nederland 

VanBerlo Agency is door de Erasmus Universiteit gekroond tot de meest innovatieve organisatie van Nederland. Ivo Lamers, Innovation & Strategy Director, vertelt op Bibliotheekplaza zijn visie op innovatie en waarom dit belangrijk is om toekomstbestendig te zijn. Met behulp van veel praktijkvoorbeelden laat hij je zien dat innoveren geen op zichzelf staand ‘kunstje’ is. Het is alleen succesvol met de juiste mindset en cultuur. Van Berlo gebruikt zelf al decennia lang 'Design Thinking'.

Ook belicht Ivo in deze sessie 'Creative Equity', een wetenschappelijke methode om te voorspellen of potentiële innovaties gaan lukken of juist stranden. Kortom: je loopt weg met een duidelijk beeld van de mogelijkheden waar een innovatieve mindset toe kan leiden. En met handvatten om er vervolgens zelf mee aan de gang te gaan.

Digital Discovery Battle (VOL)

Durf jij de uitdaging aan? Versnel jouw digitale transformatie door op Bibliotheekplaza te strijden tegen je collega’s in de Digital Discovery Battle. Deelnemen aan dit spel is niet alleen heel leuk, je vergroot meteen je kennis rondom digitale technologie.

Kies je voor deze deelsessie, dan leer je razend snel verschillende apps, tools en technologieën gebruiken in een spannende verhaallijn. Ontwikkelingen als Augmented & Virtual Reality, Artificial Intelligence en Facial & Image recognition komen aan bod en je maakt kennis met growth hacking, datagedreven werken en design thinking. In dit educatieve spel speel je in een team tegen je collega’s. Kan jij als snelste de uitdaging oplossen?!

Wil jij… een meer digitale manier van denken ontwikkelen? … dat wat je hebt geleerd direct toepassen in je dagelijkse werk? … bewustwording en begrip ontwikkelen van diverse digitale onderwerpen? Doe dan mee aan de Digital Discovery Battle tijdens Bibliotheekplaza! Deelnemers ontvangen in oktober een uitnodiging om zich aan te melden voor deze deelsessie.

Marelle van Beerschoten over het effect van digitale ontwikkelingen op jouw (toekomstige) rol

Ben je benieuwd welke invloed de digitale ontwikkelingen precies hebben op jouw leven en werk? Marelle van Beerschoten werkt als oprichter en Managing Director van Digital Shapers aan data gedreven en digitale transformatie binnen organisaties. Als lid van de denktank DenkWerk onderzocht en publiceerde zij het afgelopen jaar over Artificial Intelligence in Nederland en Arbeid in Transitie: de behoefte aan om- en bijscholing in Nederland.

Op Bibliotheekplaza neemt Marelle je mee in haar frisse perspectief op de toekomst van werken: hoe verandert werk als gevolg van digitale technologie? Hoe kun je dit vertalen naar de dagelijkse realiteit van jouw baan en wat kun jij nu al doen om juist de kansen te benutten? Na deze sessie kijk je met een creatieve en onbevangen blik naar digitale veranderingen.

Ingrid Tiggelaar over werkgeluk

Gelukkig zijn in je werk… Psychologisch onderzoek laat zien dat dit leidt tot meer creativiteit, betere samenwerking en zelfs tot meer lef en een betere gezondheid! Ingrid Tiggelaar is specialist op het gebied van de toepassing van positieve psychologie. Wil jij meer grip op je werkgeluk? Dan mag je deze interactieve lezing niet missen! Onderzoek op Bibliotheekplaza samen met Ingrid hoe je jezelf en je collega's gelukkiger kunt maken én hoe je je je eigen veerkracht vergroot.

Het Nieuwe Warenhuis: de organisatie van de toekomst?

Het Nieuwe Warenhuis is dé co-workingplek van Alkmaar en biedt ruimte aan bestaande lokale bedrijven, gedreven talent, start-ups en ZZP´ers, docenten en studenten. Het draait er om de vraag: kunnen wij samen iets waardevols creëren? In een Zomergasten-achtige setting vertellen co-founders en sociaal ondernemers Iris Goedhard en Huub Purmer over hun visie op de toekomst van werken. Iris is daarnaast beroepsfilosoof en kwartiermaker broedplaatsenbeleid van de gemeente. Huub is onderzoeker op het gebied van Grassroots Innovations aan de VU. 

Het is een geweldige tijd: de wereld draait op volle snelheid. Huub en Iris vertellen hoe het is om te pionieren in een markt van toenemende flexibilisering en individualisering: de samenwerkende ondernemers van HNW vormen een innovatief collectief dat bouwt aan de organisatie van de toekomst. Wil je weten hoe je als organisatie ook innovaties van buitenaf in je eigen voordeel gebruikt en van betekenis kan zijn voor je stad? Het verhaal van Het Nieuwe Warenhuis biedt volop inspiratie, herkenning en handelingsperspectief. 

Wat je nu alvast kan lezen voor straks

  • "Nieuw gereedschap voor historici: computers zetten handgeschreven historisch papier om in digitale tekst" (Volkskrant, 1 april 2019) Lees dit artikel >>
  • "Jaarlijks miljarden nodig om personeel klaar te stomen voor de toekomst" (Financieel Dagblad, 25 februari 2019) Lees dit artikel
  • Dit is de toekomst Zes bekende auteurs lieten zich inspireren door topwetenschappers, en schreven naar aanleiding daarvan een verhaal voor de Volkskrant. Met verhalen van onder andere Jan Terlouw, Arnon Grunberg, Maxim Feburari en Hanna Bervoets. Beluister de podcasts >>

 

Lees het verslag van de vorige keer >>

       

Meer agenda-items