Bibliotheekplaza 2020: de kracht van samenwerken

Bibliotheekplaza 2020: de kracht van samenwerken

Had jij ooit gedacht dat je zou samenwerken zoals je dat de afgelopen tijd hebt gedaan? De kracht van samenwerken is onverminderd belangrijk om de vraagstukken van deze tijd te kunnen oplossen. Op Bibliotheekplaza 2020 gaan we dit thema verder verkennen. Samen de diepte in, open staan voor elkaar en verbinding maken. Met elkaar een netwerk vormen waarin we op elkaar kunnen rekenen en elkaar kunnen steunen en vertrouwen.

Schrijf je in voor Bibliotheekplaza 2020 >>

Bibliotheekplaza 2020: fysiek en digitaal

Bibliotheekplaza is een dag speciaal voor jou! En vindt dit jaar plaats op dinsdag 27 oktober 2020 in Amsterdome Amsterdam én online! Deze editie wordt anders, maar toch ook weer niet. Laat je inspireren door de vaste onderdelen: presentaties van gave sprekers van buiten de branche, thematische sessies, ontmoeting en netwerken. Dit alles aangevuld met een tikje fun.

Probiblio neemt de coronamaatregelen heel serieus. Daarom bieden we (zolang dat gezien de geldende maatregelen verantwoord is) zeer beperkt toegang tot de fysieke variant van Bibliotheekplaza in Amsterdome, met ruimte voor maximaal 120 deelnemers. En organiseren we Bibliotheekplaza voor het eerst ook digitaal! Kies je voor de online beleving, dan kan je naast het reguliere programma rekenen op leuke extra's. Zoals nabesprekingen met de sprekers, een creatieve doe-sessie met de Visuele Verbinders én een verrassing via de post.

Dagvoorzitter Aldith Hunkar kijkt alvast vooruit:

Programma

9.15 Ontvangst en netwerken

10.00-10.05 Dagvoorzitter Aldith Hunkar heet iedereen welkom

Aldith Hunkar heeft meer dan 20 jaar ervaring in de journalistiek. Ze is vooral bekend van haar jaren als presentator van NOS Journaal, Jeugdjournaal, NOS Evenementen en tal van sociaal-culturele programma’s op radio en TV. In 2007 besloot Aldith zelfstandige te worden; sindsdien noemt ze zich ‘global freestyle multi-media journalist’. Aldith maakt ook audio/visuele producties met oog voor gelijke rechten, gelijke kansen en sociale cohesie. De Volkskrant omschreef haar als “weerbarstig, intelligent en met kartelrandjes”. Aldith zal ons tijdens Bibliotheekplaza 2020 scherp en betrokken houden! 

10.05-10.45 Hoogleraar Annemieke Roobeek over ‘netwerkend werken’ in een business ecosysteem

Prof. dr. Annemieke Roobeek is hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement bij Nyenrode Business Universiteit en Founder/CEO van MeetingMoreMinds. Ze kan als geen ander vertellen hoe ‘netwerkend werken’ binnen een business ecosysteem kan helpen grote veranderingen te versnellen en vraagstukken op te lossen. Samenwerking binnen en buiten je organisatie is noodzakelijk om de juiste kennis, kunde en inzichten snel te kunnen inzetten. Wat vraagt dit van medewerkers en leiderschap? Op Bibliotheekplaza deelt Annemieke voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen organisaties en hoe zij collectieve intelligentie in hun voordeel weten te gebruiken.

10.45-11.25 Bioloog Patrick van Veen over onze diepste drijfveren

Bioloog Patrick van Veen stelt het sociaal oergedrag centraal. In de media is hij regelmatig te zien als gedragsdeskundige en werkt hij mee aan onder andere het populairwetenschappelijk programma Galileo. Naast het vertalen van bestaand onderzoek, doet Patrick vanuit zijn bedrijf Apemanagement zelf ook onderzoek naar de basale drijfveren van ons gedrag. Door gedragsonderzoek bij chimpansees en gorilla’s proberen hij en zijn collega’s antwoorden te vinden op vragen als ‘in hoeverre zit samenwerken in onze natuur?’ en ‘wat zijn de basale voorwaarden voor een goede samenwerking?’. Op Bibliotheekplaza maakt Patrick ons bewust van de verbanden tussen de dierenwereld, onze instincten en samenwerken binnen organisaties.11.35-12.20 Keuze uit diverse deelsessies

12.20-13.30 Lunch en ontspanning

13.30-14.15 Keuze uit diverse deelsessies (zie hieronder)

14.15-14.45 Netwerken

14.45-15.30 Bergbeklimmer Melvin Redeker over samenwerken en vertrouwen

Al ruim 25 jaar verlegt begbeklimmer Melvin tijdens wereldwijde expedities letterlijk zijn grenzen. De lat ligt bij dit soort expedities extreem hoog; niemand komt je redden en je bent volledig op je team aangewezen. Processen op de berg en in het team moeten tot in perfectie uitgewerkt en geoefend zijn. Pas dan ontstaat het vertrouwen om dit soort extreme tochten aan te gaan. Door zijn ervaringen ontwikkelde Melvin een uniek perspectief op samenwerken en vertrouwen. Tijdens zijn interactieve presentatie, ondersteund door adembenemend foto- en videomateriaal, inspireert hij ons om anders naar de wereld te kijken én te reflecteren op onze rol daarin. Samen naar de top!

15.30-16.00 Afsluiting: wat heb jij geleerd over de kracht van samenwerken?

Vanaf 16.00 Borrel en gelegenheid tot napraten

 

Alle deelsessies

Samuel Levie over samenwerken ten tijde van corona

Samuel Levie is worstenmaker, chef, columnist (bij het Parool) en voedselondernemer. Toen de horeca in Amsterdam vanwege corona de deuren moest sluiten, vreesde hij voor het voortbestaan van zijn verschillende ondernemingen. Door snel te schakelen en onverwachte samenwerkingen aan te gaan, lukte het hem Support Your Locals op te zetten: een initiatief dat producten van lokale ondernemers naar de consument brengt. Inmiddels is de thuisbezorgservice uitgegroeid tot een landelijke beweging. Op 31 augustus 2020 werd Samuel gekozen tot een van de winnaars van de Food100, een lijst van 100 vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars. Tijdens zijn sessie neemt Samuel je mee in zijn bevlogen ondernemersverhaal.

Collaboratologist Rosi Dhaenens over moeizame samenwerkingen 

Samenwerkingsverbanden lopen niet altijd even gesmeerd. Drs. Rosi Dhaenens is als collaboratologist (oftewel samenwerkingsdeskundige) en klinisch psycholoog gespecialiseerd in interventies bij moeizame samenwerkingen. Ook is ze actief als consultant organisatieontwikkeling. Haar kennis en ervaring deelt ze graag in de vorm van workshops, lezingen en docentschappen. Op Bibliotheekplaza vertelt ze over de valkuilen van meerpartijensamenwerking en netwerksamenwerking. Welke spelregels zijn hierbij effectief? En welke rol spelen groepsdynamica en interacties? Na deze sessie weet je hoe je moeizame samenwerkingen kunt ombuigen!

Ivy de Bruijn (SDG Nederland) over samenwerken aan duurzame transitie

SDG Nederland faciliteert een groeiende beweging van uiteenlopende partijen die bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Van geen armoede tot klimaatactie: het is een brede sociale én groene agenda van 17 doelen die we voor 2030 willen realiseren. Een van de SDG’s is: ‘Samenwerken om de doelen te behalen’. Want alleen ga je snel, maar samen kom je verder! Als Projectmanager brede beweging bij SDG Nederland is Ivy de Bruijn onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van online SDG Action Talks. Tijdens haar interactieve presentatie deelt Ivy hoe SDG Nederland alle betrokken partijen informeert, activeert en verbindt. Het is een lange weg met af en toe wat hobbels, maar met een hele mooie eindbestemming!

Marjon en Arnoud over onverwachte samenwerkingen 

Marjon en Arnoud werken als 'ontwapenende onderbrekers' bij de politie. Het duo gelooft sterk in de kracht van onverwachte ontmoetingen, om zo mensen anders naar bestaande situaties en (sociaal-maatschappelijke) vraagstukken te laten kijken. Zo faciliteren ze met Social Design Politie samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en politieagenten. Op Bibliotheekplaza nemen Marjon en Arnoud je mee in hun dagelijkse praktijk van het samenbrengen van 'vreemde vrienden' en wat we hiervan kunnen leren. Verwacht hierbij het onverwachte. Nieuwsgierigheid, het doorbreken van patronen en denken buiten bestaande kaders - daar gaat het hen om!

Kosten

Fysieke ontmoeting in de Amsterdome

Deelnamekosten voor bibliotheekorganisaties in Zuid-Holland zijn € 179,00, bibliotheekorganisaties in Noord-Holland betalen € 199,00. Deelnamekosten voor overige organisaties en bibliotheken buiten deze provincies zijn € 239,00. 

Probiblio neemt de coronamaatregelen heel serieus. Daarom bieden we zeer beperkt toegang tot de fysieke variant van Bibliotheekplaza in Amsterdome, met ruimte voor maximaal 120 deelnemers. Mochten de maatregelen dusdanig worden aangescherpt, dan kan het zijn dat we ervoor kiezen de fysieke variant niet door te laten gaan. Deelnemers ontvangen hierover dan uiteraard bericht. 

Digitale deelname

Deelnamekosten voor bibliotheekorganisaties in Zuid-Holland zijn € 79,00. We zijn verheugd bibliotheekorganisaties in Noord-Holland en de overige provincies nu ook voor deze prijs te mogen verwelkomen (in plaats van de eerder genoemde € 99,00 / € 139,00)!

Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. De deelname voor elke vijfde deelnemer van dezelfde organisatie is kosteloos. Dit wordt automatisch verrekend o.b.v. 20% korting op de basisprijs van elk ticket. Korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen.

Schrijf je in voor Bibliotheekplaza 2020 >>

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws over Bibliotheekplaza 2020 direct in je mailbox? Meld je aan voor onze mailing! Deze wordt ongeveer 3 keer per jaar verstuurd.

Meer agenda-items