DigiTaal vo en mbo

DigiTaal vo en mbo

DigiTaal vo en mbo

Woensdag 29 januari 2020 staat bij Probiblio in het teken van het voortgezet onderwijs en mbo! Zowel taal als digitaal komen aan bod. Beide onderwerpen zullen in een dagdeel behandeld worden. Hierdoor kun je beide dagdelen bijwonen of een keuze maken voor het dagdeel waarvan het onderwerp het meest relevant is voor jou in de praktijk.

Digitaal
Omgaan met 'digital natives': Pedro de Bruyckere is een pedagoog en schrijver (‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ en ‘Juffen zijn toffer dan meesters’) die zich verdiept in de leefwereld van kinderen. Met een gezonde dosis humor vertelt hij hoe je als docent of opvoeder de connectie met kinderen kunt maken en behouden. Hoe ga je om met deze digital natives als jou dat zelf niet met de paplepel is ingegoten?

In de ochtend Pedro benoemt niet alleen haarfijn de uitdagingen waar het onderwijs voor staat, hij biedt oplossingen om meteen mee aan de slag te gaan!

Daarnaast praat Erik Reuvers je uitgebreid bij over de laatste digitale trends in onze maatschappij: de oprekkende grens van zelfredzaamheid, verdienmodellen achter games en internet of things. Natuurlijk kijken we naar de rol die de bibliotheek hierin naar het onderwijs kan pakken. Ook hier staan we stil bij de plannen voor 2020: wat kunnen we samen oppakken en hoe kan Probiblio jouw bibliotheek ondersteunen.


Taal
Na de lunch staan we stil bij leesmotivatie en hoe we leerlingen en studenten hierin nog beter kunnen begeleiden. Nu nog relevanter door de kamerbrief over leesoffensief en de resultaten uit PISA 2018.

We laten ons hiervoor inspireren door Iris Kamp en Yvette Jansen, auteurs van het het boek ‘Jeugdliteratuur en Didactiek’, o.a. om de methodiek van de leescyclus te gebruiken.

Daarnaast horen we de opbrengsten van de bibliotheken die in 2019 de stimuleringsregeling ontvingen. Vervolgens staan we stil bij 2020: hoe kunnen we elkaar in elke fase van samenwerking versterken en hoe kan jouw bibliotheek gebruik maken van de provinciale plannen (vraag ook een adviseur in residence aan!)  

We zien je heel graag op woensdag 29 januari!

Meer informatie
Caroline Heijer, Erik Reuvers en Lisa Bakker, lbakker@probiblio.nl

Meer agenda-items