Digitale Projectendag 2021

Digitale Projectendag 2021

Wát zouden we je graag weer in levende lijve ontmoeten! Gelukkig kan van elkaar leren, elkaar inspireren en zelfs netwerken ook heel goed online. We nodigen je daarom uit om op donderdag 24 juni van 13.00 tot 15.00 uur aan te schuiven bij de livestream van de Digitale Projectendag 2021. Zoals elk jaar wordt het een rijke ervaring door de inspirerende voorbeelden voor jouw eigen organisatie, ontmoeting met collega's uit de branche en kansen voor samenwerking.

Tijdens de livestream schuiven verschillende collega's van Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken en Probiblio-adviseurs aan bij tafeldame Jantine Zeeman en tafelheer Dick van Tol om best practices te delen. Het gesprek aan tafel wordt afgewisseld met korte video's. Digitale polls en jouw vragen uit de live chats zorgen voor een levendig gesprek en interactie met de deelnemers thuis.

Programma

Je volgt de livestream via het platform Hopin, waarvoor je van tevoren een aanmeldlink ontvangt. Daar kun je ook via digitale polls en een live chat vanachter je computer deelnemen aan het gesprek.

13:00-13:10 Opening door Jantine Zeeman en Dick van Tol

Met een woord van welkom door Frans Bergfeld, directeur Probiblio.

13:10-14:20 Rondetafelgesprek

Collega's van Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken en Probiblio-adviseurs schuiven aan om hun 'best practices' te delen.
Zie het overzicht hieronder!

14:20-14:30 Afsluiting

14:30-15:00 Netwerken

Eindelijk weer netwerken met collega's op Hopin!

Best practices

Werkplaats STEAM (Bibliotheek Gouda)

STEAM is een innovatieve leermethode voor kinderen en staat voor ‘Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics’. Onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren staan centraal. Bibliotheek Gouda is bezig met het opzetten van een werkplaats, waarbij STEAM geïntegreerd onderdeel is van de programmering. Of het nu gaat om een les in Robotica of Lego-Education, of om een Techniekcircuit (in samenwerking met Techniekpunt). Over de keuze voor het werken met STEAM, uitdagingen en raakvlakken met taal & verhaal gaan we in gesprek met Jackie van Dijk, specialist jeugdeducatie bij Bibliotheek Gouda (foto rechts) en Aniek van Son, adviseur Digitale geletterdheid bij Probiblio.

Huis van Alle Talen (Openbare Bibliotheek Amsterdam)

Het Huis van Alle Talen is het knooppunt voor alle verschillende (culturele) verhalen van de stad. Verhalen die via (media)collecties, activiteiten en tentoonstellingen, maar ook via eten/drinken en muziek verteld worden. De OBA ontwikkelt deze verhalen altijd in co-creatie met partnerorganisaties en publiek, zodat ze aansluiten bij de (unieke) behoeften van cultureel diverse gemeenschappen. Ook brengen ze deze gemeenschappen onderling in contact, met als doel: persoonlijke ontwikkeling, representatie, sociale interactie en cohesie. Het Huis van Alle Talen is voor zowel jeugd als volwassenen. We gaan erover in gesprek met Roel van den Sigtenhorst van de OBA (foto rechts) en Kerstin Carbajal Henken, Marketingadviseur bij Probiblio.

Boekenpodcasts (Bibliotheek Zuid-Kennemerland)

Podcasts zijn een prachtig middel, waarbij digitale vaardigheden worden gecombineerd met taal. De boekenpodcasts gemaakt door studenten van de theateropleiding Nova College zijn uit nood geboren tijdens de coronacrisis, maar bleken 'leesbevordering pur sang' te zijn. De gemaakte podcasts worden gedeeld met brugklasdocenten en met docenten en studenten van het Nova College. Dat laatste in het kader van ‘Nova Leest’, een leesbevorderingsproject met de bibliotheken Zuid-Kennemerland, IJmond Noord, Haarlemmermeer en Probiblio. We gaan erover in gesprek met Aureen Harthoorn, adviseur voortgezet onderwijs, mbo en hbo van Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Maike van Pelt, adviseur Digitale geletterdheid bij Probiblio.

Deze best practice past bij een groter doel en project: leesbevordering op het vo en het mbo door het combineren van taal en digitaal. In samenwerking met verschillende bibliotheken ontwikkelt Probiblio 5 lesbrieven rondom taalvaardigheden en digitale geletterdheid. De eerste, 'Lees je in, leef je in en maak een boekenpodcast ' is heel binnenkort gratis beschikbaar voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

Muziek op school van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in samenwerking met Stichting Muziek met Klasse(n)

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zet al jaren in op een structurele samenwerking met haar basisscholen met het programma de Bibliotheek op school. Eind 2020 kwam daar een nieuwe opgave bij: Muziek op school! Daarmee kunnen basisscholen structureel muziekonderwijs inzetten. Kinderen leren een muziekinstrument te bespelen en gaan samen muziek maken. Hiermee wordt ook hun taalontwikkeling gestimuleerd, want muziek = taal! Door herhaling van woorden, klankopeenvolgingen en zinstructuren werken kinderen aan woordenschat, auditieve waarneming en het trainen van het talige geheugen. We gaan erover in gesprek met Daphne Hermans-van Nieuwenhuijzen, Lees- en mediaconsulent bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta (foto rechts) en Dia Wesseling, adviseur educatie en projectleider Leesbevordering primair onderwijs & kinderopvang bij Probiblio.

Het gesprek aan tafel wordt afgewisseld met korte video's op locatie over Voorlezen met Hondje Biblio van Bibliotheek Haarlemmermeer, Kunst & Cultuur cirkels van Bibliotheek Kennemerwaard en Digi- & taalaanbod op de werkvloer bij sociaal werkbedrijf MareGroep van Bibliotheek Bollenstreek.

Voorlezen met Hondje Biblio (Bibliotheek Haarlemmermeer)

Voorlezen in de bibliotheek is een geweldige manier om de fantasie van kinderen te prikkelen en zowel hen als hun ouders in aanraking te brengen met de collectie prentenboeken. Om (interactief) voorlezen ook tijdens de coronaperiode te blijven aanbieden, is Bibliotheek Haarlemmermeer gestart met maandelijkse Zoom-sessies van 20 minuten. Met een speciale voorleesgast: Hondje Biblio! Inmiddels uitgegroeid tot bieb-mascotte: hij woont in de bibliotheek, kent alle prentenboeken en leest online uit zijn lievelingsboeken voor, samen met Swaentje van Sprundel. Tijdens de Zoom-sessies is er ruimte voor interactie en improvisatie met de kinderen en maken (groot)ouders meteen kennis met het online aanbod van de bibliotheek. Hondje Biblio en Swaentje van Sprundel, Programmeur Culturele activiteiten van Bibliotheek Haarlemmermeer, vertellen erover in een korte video.

Kunst & Cultuur cirkels (Bibliotheek Kennemerwaard)

Tijdens de eerste coronagolf in 2020 verdwenen de ontmoetingsfunctie van de bibliotheek en gesprekken met culturele inhoud. Via de Kunst & Cultuur cirkel bood Bibliotheek Kennemerwaard inwoners alsnog de kans deze gesprekken laagdrempelig te voeren. Nieuwe mensen en kunstenaars ontmoeten, kennismaken met poëzie en ontdekken dat iedereen kunst op een andere manier ervaart. En dat je er zeker geen studie voor hoeft te hebben gedaan! Na een jaar zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan, levenskwesties gedeeld en (blijvende) verbindingen gemaakt. En dat allemaal via de ouderwetse telefoon! Amanda Wolters, Programmaconsulent Ontwikkeling & Ontplooiing bij Bibliotheek Kennemerwaard, vertelt erover in een korte video.

Digi- & taalaanbod bij sociaal werkbedrijf (Bibliotheek Bollenstreek)

Bibliotheek Bollenstreek zag kansen voor een uitbreiding van de succesvolle samenwerking met sociaal werkbedrijf de MareGroep in Voorhout. Het bestaande taalaanbod op de werkvloer voor SW-medewerkers wordt uitgebreid, met een focus op digitale basisvaardigheden. Hoe zien deze plannen eruit en wat is er nodig om zo’n samenwerking te laten slagen? DigiTaalhuis Coördinator Roy Geers vertelt ons er meer over in een korte video.

Lees ook: 'Samenwerken buiten de bibliotheek? Ga gewoon het gesprek aan'. Interview met Sanne Boswinkel van Taalhuis Bibliotheek Bollenstreek, over de samenwerking met sociaal werkbedrijf de MareGroep. 

Aanmelden

Schuif jij aan op donderdag 24 juni? Meld je dan nu aan via de button hiernaast. Deelname is uiteraard gratis. Tip: stuur je collega deze uitnodigingsmail!

We hopen van harte je op 24 juni weer online te ontmoeten!

 

De Projectendag wordt georganiseerd door Probiblio in in samenwerking met de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken.

Meer agenda-items