Inspiratiesessie duurzaamheid: Introductie duurzaamheid & energie

Inspiratiesessie duurzaamheid: Introductie duurzaamheid & energie

Ons klimaat verandert, met grote gevolgen. Nederland heeft het klimaatakkoord getekend om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en zo ons land leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Het thema duurzaamheid staat daarom hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Wat kan je als bibliotheek doen om een bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij?

Programma

Tijdens deze sessie besteden we aandacht aan het thema energie. We bespreken de huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zoals de energietransitie naar meer groene stroom of het verminderen van afval. Welke eerste stappen kun je als bibliotheekorganisatie zetten richting een meer duurzame bedrijfsvoering?

Na deze bijeenkomst weet je:

  • Waarom het belangrijk is om de eerste stappen richting een duurzame bedrijfsvoering te zetten.
  • In welke context bibliotheken opereren als het om duurzaamheid gaat.
  • Binnen welke onderdelen van de bedrijfsvoering je relatief eenvoudig een verschil kunt maken.
  • Hoe je als bibliotheek kunt beginnen met energiebesparing.

Daarnaast ontvangen de deelnemers na afloop een factsheet met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energie en tips voor bibliotheken om de eerste duurzame stappen te zetten.

De workshop wordt begeleid door PHI, een adviesbureau dat organisaties ondersteunt bij het vertalen van duurzame en circulaire ambities naar praktische projecten en oplossingen.

Inschrijven

Inschrijven voor deze bijeenkomst is mogelijk tot 23 maart.

Vervolg inspiratiesessies duurzaamheid

Naast de inspiratiesessie op 30 maart organiseren we in 2023 nog twee inspiratiesessies rondom duurzaamheid:

  • Donderdag 15 juni 10.00-11.30 uur in de Boekenberg met het thema duurzaam inkopen.
  • Dinsdag 2 oktober 10.00-11.30 uur in Bibliotheek Haarlem, thema nog niet bekend.

Meer informatie over deze bijeenkomsten volgt later dit jaar.

Informatie

Heb je vragen over een van onze duurzaamheid workshops? Neem dan contact op met Marjolein Brood of Abigaël van Rooijen.

Wil je weten wat Probiblio allemaal doet rond het onderwerp verduurzamen? Bekijk dan de projectpagina Verduurzaming van de bibliotheek.

Inschrijfvoorwaarden
Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland is kosteloos vanwege subsidie. Overige bibliotheekorganisaties betalen €37,50. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen na 29 maart brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening aan de bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland. Overige organisaties betalen de volledige deelnamekosten. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld, zijn van harte welkom. Bij een teveel aan inschrijvingen kunnen wij maximaal twee deelnemers per organisatie toelaten. Deze bijeenkomst is met name bestemd voor bibliotheekorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland. Zij krijgen daarom voorrang bij plaatsing.

Meer agenda-items