Kennissessie Gecijferdheid en didactische vaardigheden

Kennissessie Gecijferdheid en didactische vaardigheden

De hele dag kom je in situaties terecht waar getallen, cijfers en maten een rol spelen. De meeste mensen staan hier niet eens bij stil, omdat het zo gewoon en alledaags is dat het denkwerk automatisch gaat. Tenminste, als je voldoende gecijferd bent. Is iemand dit niet (goed), dan kan dat belemmerend zijn in het dagelijks leven. Naar schatting gaat het om 2,1 miljoen mensen in Nederland.

Tijdens deze kennissessie besteden we aandacht aan gecijferdheid en didactische vaardigheden. Hans Voskamp, senior adviseur bij CINOP, laat zien dat gecijferdheid echt overal zit. Deze contexten en ervaringen uit het echte leven bieden een laagdrempelig uitgangspunt om groei te kunnen realiseren. Hans laat je zien hoe je contexten uit het dagelijkse leven kunt inzetten om anderen te leren omgaan met gecijferde situaties. Deze functionele aanpak voor gecijferdheid geeft mooie resultaten in de Volwassen Educatie en wordt inmiddels ook toegepast in het MBO.

Daarnaast vertellen Ivette Sprooten en Loes Steens, adviseurs basisvaardigheden bij Cubiss, over de mini-workshops die zij hebben ontwikkeld. De workshops hebben als doel een laagdrempelig bereik van de doelgroepen NT1 en NT2. Daarbij hebben zij geprobeerd om zoveel mogelijk op de actualiteit in te spelen. Ongemerkt worden taal-, reken-, en digivaardigheid van de cursisten vergroot, waardoor de workshops een tussenstap kunnen zijn naar een cursus Basisvaardigheden.

Programma

14:30 uur: Introductie in gecijferdheid (optioneel)
15:00 uur: Inloop deelnemers voor het verdiepende onderdeel
15:10 uur: Hans Voskamp over didactische vaardigheden
15:45 uur: Ivette Sprooten en Loes Steens over de mini-workshops

Afsluitend is er ruimte om na te praten, vragen te stellen of elkaar als collega’s te inspireren.

Let op: ben je nog onbekend met het thema gecijferdheid? Sluit dan om 14:30 uur aan. We nemen je mee in het thema en vergroten je ‘cijferbewustzijn’. Waar hebben we het over? Over wie gaat het? En hoe komen we gecijferdheid in ons dagelijks leven tegen? (Graag bij inschrijving in het opmerkingenveld aangeven of je aan de introductie deelneemt.)

Is dit introductieverhaal over gecijferdheid al bekend voor jou? Sluit dan vanaf 15:00 uur aan voor het verdiepende onderdeel over didactische vaardigheden.

Inschrijven

Inschrijven voor de deze bijeenkomst is mogelijk tot en met 30 juni. Wil je bij je inschrijving in het opmerkingenveld aangeven of je wel/niet bij het introductiedeel om 14.30 uur aansluit?

Informatie

Heb je vragen of wil meer informatie? Neem dan contact op met Josja Pieterse, of Anne Huber, adviseurs Basisvaardigheden.

Inschrijfvoorwaarden
Inschrijven is mogelijk tot en met 30 juni 2023. Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- Zuid-Holland is kosteloos. Overige (bibliotheek)organisaties betalen €36,00. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen binnen een week voor de bijeenkomst brengen wij €36,00 annuleringskosten in rekening.Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom. 

Meer agenda-items