BoekStartcoach en laagtaalvaardige gezinnen. Hoe pak je dat aan?

BoekStartcoach en laagtaalvaardige gezinnen. Hoe pak je dat aan?

Het belang van de BoekStartcoach neemt toe en daarmee de belangstelling bij bibliotheken om ermee van start te gaan of de kwaliteit van de inzet te verbeteren. Om bibliotheken hierbij te helpen en te inspireren, organiseert Probiblio een online netwerkbijeenkomst voor BoekStartcoaches en hun leidinggevenden.

De KopGroep Bibliotheken hebben het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan met de inzet van BoekStartcoaches in diverse gemeenten en werken nauw samen met de Jeugdgezondheidszorg. Zij vertellen over hoe je zoiets aanpakt en hoe je de gemeente er goed bij betrekt, waardoor de continuïteit gewaarborgd wordt.

De BoekStartcoach komt wekelijks op het consultatiebureau en ondersteunt de jeugdarts en -verpleegkundige door met ouders in gesprek te gaan en gerichte voorleesondersteuning te bieden. Zo bouwt de BoekStartcoach een nauwe band op met ouders en wordt de coach een vertrouwd gezicht, ook in de Bibliotheek. Het blijkt dat vooral laagtaalvaardige ouders hierdoor makkelijker naar de Bibliotheek gaan. Daarmee speelt de BoekStartcoach een cruciale rol in de gezinsaanpak waarbij het voorkomen van taalachterstanden bij jonge kinderen voorop staat. Maar hoe pak je dat goed aan en wat komt daarbij kijken?

Programma

We starten met een korte introductie op de BoekStartcoach en actuele ontwikkelingen. Daarna vertellen Maaike Vonk en Annemarie Boon van de Kopgroep Bibliotheken over hun ervaringen, waarbij ook de samenwerking met de JGZ en de gemeente aan bod komt. En natuurlijk wisselen we met elkaar van gedachten over wat er voor nodig is om de BoekStartcoach optimaal in te zetten voor de gezinsaanpak.

Aanmelden

Aanmelden voor de deze bijeenkomst kan tot 26 mei via de button aan de rechterzijde.

Informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Charlotte Lehmann, Adviseur Educatie

Inschrijfvoorwaarden
Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland is kosteloos vanwege subsidie. Overige bibliotheekorganisaties betalen € 36,00. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen na 26 mei 2022 brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening aan de bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland.  Overige organisaties betalen de volledige deelnamekosten. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Bij een teveel aan inschrijvingen kunnen wij maximaal één deelnemer per organisatie toelaten. De bijeenkomst is met name bestemd voor bibliotheekorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland. Zij krijgen daarom voorrang bij plaatsing.

Meer agenda-items