Kennis- en netwerkbijeenkomst: Creatief schrijven in de Bibliotheek (op school)

Kennis- en netwerkbijeenkomst: Creatief schrijven in de Bibliotheek (op school)

Onderzoek laat zien dat leerlingen door creatieve schrijfopdrachten sterker emotioneel betrokken raken bij literaire teksten. Dat betekent dat schrijfactiviteiten prima passen binnen het educatieve aanbod van de Bibliotheek (op school)! - Denner, Pickards, & Albanese, 2003; Janssen & Braaksma, 2016.

Op dinsdag 31 oktober organiseren we een kennis- en netwerkbijeenkomst over creatief schrijven in het basisonderwijs met inspirerende sprekers en we wisselen aansprekende ideeën uit. De bijeenkomst is bedoeld voor leesconsulenten en onderwijsspecialisten.

Voorlopig programma

09.30u  Inloop met koffie en thee 
10.00u Welkom
10.10u

Mariet Lems, auteur van het boek ‘Weten waar de woorden zijn’, laat je kennis maken met de toegevoegde waarde van het creatieve schrijfproces, de werkwijze en een aantal werkvormen.
10.55u Koffie- en theepauze

11.15u

Bibliotheken aan het woord:
Bibliotheek aan de Vliet is de samenwerking aangegaan met de Schoolschrijver. Specialist educatie Loes Reichenfeld vertelt er alles over.
Linda Vogelesang is medewerker onderwijs en educatie bij de Bibliotheek Cultura in Ede, waar ze voor het basisonderwijs een leerlijn literatuur ontwikkelt waarin lezen en (creatief) schrijven gecombineerd worden.
12.15u Uitwisseling van ervaringen en brainstorm nieuwe ideeën. Samen onderzoeken we hoe creatief schrijven een plaats kan krijgen in de activiteiten van de (Bibliotheek op) school.
13.00u  Netwerklunch


Datum & tijd
Dinsdag 31 oktober van 10.00 uur tot 14.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur (inclusief lunch)

Deelnemers
Leesconsulenten en onderwijsspecialisten zijn van harte uitgenodigd deel te nemen

Kosten
Medewerkers van bibliotheken in Zuid-Holland kunnen gratis komen, medewerkers van bibliotheken in Noord-Holland betalen € 36,00. Overige organisaties € 87,00,-. Inschrijven is mogelijk tot 7 oktober 2017. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega.

Belangrijk: Zorg dat je het boek ‘Weten waar de woorden zijn’ van Mariet Lems voor je Bibliotheek hebt aangeschaft en meeneemt naar deze bijeenkomst

Tip
: Lees ook Kwestie van lezen nr.13, Lezen en creatief schrijven combineren op de basisschool, van Stichting Lezen (2017).

 

Meer informatie over de sprekers

Mariet Lems was consulent Kunsteducatie literatuur in Alkmaar en Rijswijk. Naar aanleiding van haar ervaringen met creatief schrijven in het basisonderwijs en na het bestuderen van de taalmethodes, schreef ze 'Weten waar de woorden zijn', een methodiek creatief schrijven voor leerkrachten, pabodocenten- en studenten en schrijfdocenten. Voor het programma Cultuureducatie met Kwaliteit traint en coacht ze bij Kunst Centraal in Bunnik (provincie Utrecht) leerkrachten die specialist literatuur willen worden. Voor Stichting Lezen/Leesplan schrijft ze met een team lessuggesties bij kinderboeken. Ze schreef vele jaren gedichten, liedjes en lessen voor de Kinderboekenweek. 

Loes Reichenfeld werkt als specialist educatie bij Bibliotheek Aan de Vliet. Zij hoorde van het project Schoolschrijvers en was er meteen enthousiast over! Komend jaar komt er ook een schoolschrijver naar Rijswijk & Voorburg. Meer informatie op www.schoolschrijver.nl

Linda Vogelesang is medewerker onderwijs en educatie bij de Bibliotheek Cultura in Ede, waar ze voor het basisonderwijs een leerlijn literatuur ontwikkelt waarin lezen en (creatief) schrijven gecombineerd worden. Daarnaast is ze schrijfdocent en schrijft ze verhalen en gedichten (meestal) voor kinderen. In januari 2017 verscheen haar gedichtenbundel 'Gewoon een droom' bij Uitgeverij Querido.

 

Meer agenda-items