Kenniscirkel #Fake in de Bibliotheek: waarom ook jij nepnieuws gelooft…

Kenniscirkel #Fake in de Bibliotheek: waarom ook jij nepnieuws gelooft…

Fake news is trending! Mede dankzij Trump die de kreet "This is fake news!" maar al te graag gebruikt tijdens zijn campagnes en toespraken. Maar wat is fake news nu eigenlijk? Is het iets van deze tijd of bestaat het al zo lang er media bestaan?

Hoe beoordeel je of een bron betrouwbaar is? Hoe onderscheid je nepnieuws van de waarheid? Hoe komt nepnieuws tot stand en waarom wordt het verspreid? En welke rol kan de Bibliotheek op dit gebied spelen? Op deze en vele andere vragen gaan we in op de kenniscirkel #Fake in de Bibliotheek: waarom ook jij nepnieuws gelooft… op dinsdag 22 mei in Beeld en Geluid Hilversum.

Programma

We hebben een programma vol interessante sprekers en workshops over informatievaardigheden, nepnieuws, beeldmanipulatie, filterbubbels, kritisch kijken en lezen, de rol van journalistiek in een democratie en het zelf maken van fake news.

 • 09:30 – 10:00  Ontvangst met Koffie en Thee
 • 10:00 – 10:15 Opening
 • 10:15 – 10:45 Lezing 1: Tjebbe Geldof - Universiteit Leiden
 • 11:00 – 13:00 Parallelsessies:
  Maak je eigen nepnieuws - Drog
  Beeldmanipulatie - De frisse blik
  13:00 - 14:30 Lunch met museumbezoek
 • 14:30 - 15:00 Lezing 2: Jeroen van den Ingen
 • 15:00 - 15:30 Afsluiting 

Tjebbe Geldof

Tjebbe Geldof is docent en onderzoeker bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de juridische grenzen van overheidsvoorlichting: mag de overheid liegen, de burger beïnvloeden of stemadviezen geven? Dit onderwerp staat in nauw verband met het thema Fake News: ook nepnieuws bevat onwaarheden en is vaak bedoeld om burgers te beïnvloeden. Kunnen we daar iets tegen doen? En moeten we daar eigenlijk wel iets tegen doen?   

Drog           

Dit is een groep specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van desinformatie. Hun missie: zoveel mogelijk mensen immuun maken voor misleiding en polarisatie door desinformatie. Tijdens deze workshop ga je aan de hand van een door Drog ontwikkelde game zelf nepnieuws maken! Weet jij een geloofwaardig nepbericht te maken? En trappen jouw eigen volgers daar in?   

De frisse blik

De frisse blik is ontstaan vanuit televisieproductiemaatschappij &Bromet van documentairemakers Frans en Silvia Bromet. Zij verbaasden zich erover dat er zo weinig structurele aandacht is in het onderwijs voor het begrijpend kijken naar beeld, en dan met name naar non-fictie. In verschillende projecten leert 'De frisse blik' leerlingen begrijpend en kritisch kijken naar de manier waarop film- en programmamakers de werkelijkheid verbeelden op televisie. Tijdens deze workshop wordt er kritisch gekeken naar fragmenten en wordt hierover gediscussieerd: wat zien we en wat voor effect heeft dat op ons? Daarna ga je zelf aan de slag om een gemanipuleerde reportage te maken!   

Jeroen van den Ingen

Jeroen van den Ingen rondde in 1993 zijn opleiding Journalistiek af aan de Universiteit Eindhoven. Hij specialiseerde zich tijdens zijn master in persvrijheid in Rusland. Direct na zijn studie ging die aan de slag op de redactie buitenland van de Volkskrant. Tussen 1999 en 2003 was hij correspondent Rusland en woonde hij in Novosibirsk. In 2004 is hij begonnen als freelance journalist en heeft hij spraakmakende publicaties geschreven voor onder andere de Correspondent, de Groene Amsterdammer, het NRC, de Volkskrant en Follow the Money. Daarnaast begon hij een eigen nieuwswebsite The Truth Out There. Door zijn jarenlange ervaring in Rusland heeft hij met eigen ogen kunnen zien hoe Rusland op grote schaal Fake News produceert, en hoe dat zelfs in Nederland terecht komt. Om bewustwording hierover te creëren, publiceert hij gewaagde artikelen en video's die ons een inkijkje geven in de mediamachine van Rusland. Op dit moment is hij bezig met een documentaire over het onderwerp, in samenwerking met de NPO. Op onze kenniscirkel laat hij de eerste beelden van zijn documentaire zien!

Lunch met museumbezoek

Tijdens de heerlijke lunch kun je de tentoonstelling 'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck' bezoeken in het museum Beeld en Geluid. Na afloop van de kenniscirkel kun je ook de tentoonstelling of de rest van het museum bekijken.

Meer informatie via Britt van Teijlingen, bvteijlingen@probiblio.nl

Meer agenda-items