Laat ze lezen!

Laat ze lezen!

Zoals sporten goed is voor je lichaam, zo is boeken lezen goed voor je geest. En, misschien nog wel belangrijker: zonder een goede leesvaardigheid red je het niet in onze maatschappij. De trend is echter dat jongeren juist steeds minder lezen... Deze middag inspireert om het tij te keren. Kom samen met je team/sectie/collega’s en laat je leerlingen lezen. Meer lezen is immers beter in taal!

Het programma

Lang Leve de lezer!

Schrijver Alex Boogers (van het schotschrift De lezer is niet dood) heeft een nieuw manifest geschreven: Lang leve de lezer! Boogers houdt een vurig pleidooi voor het lezen; iedereen die lezen een warm hart toedraagt wordt aangesproken. Waarom is de weg naar het boek niet voor iedereen toegankelijk? “Wie zich druk maakt over leesbevordering moet eerst weten waarom het boek door zoveel jonge mensen wordt afgewezen.”

Maak samen het verschil!

Wat werkt nu echt om leerlingen aan het lezen te krijgen? Vier inspirerende voorbeelden uit de praktijk, waarbij school en bibliotheek de handen ineen hebben geslagen. Hoe krijg je leerlingen aan het lezen (Bibliotheek Amstelland en Panta Rhei), hoe krijg je alle docenten mee (Bibliotheek Haarlemmermeer en het Hoofdvaart College), wat werkt bij NT2 leerlingen (Bibliotheek BplusC en ISK Da Vinci College Leiden) en een succesvol leesbevorderingsproject op school (Bibliotheek Zuid-Kennemerland en het Eerste Christelijk Lyceum).

Ga morgen aan de slag!

Deelsessie 1: Hoe zorg je als docent Nederlands ervoor dat je leerlingen niet alleen onder dwang gaan lezen, maar dat zelfs met plezier gaan doen? In deze workshop, van docent Nederlands Caroline Wisse (curriculum.nu, PLOT26) krijg je veel praktische tips en handvatten. Nieuwe titels en werkvormen passeren de revue en je gaat vol inspiratie weer naar huis. Ook zeer interessant voor mediathecarissen.

Deelsessie 2: Wat heb je als schoolleiding nodig om het leesklimaat op school te bevorderen en zo de taalvaardigheid van je leerlingen te vergroten? En wat kan een bibliotheek (directeur) hierbij voor jou betekenen? Meet&greet tussen directieleden van scholen en van de bibliotheek.

Meer agenda-items