‘Met een frisse blik’ Landelijke Studiedag MLP en 4you!

‘Met een frisse blik’ Landelijke Studiedag MLP en 4you!

Na 15 jaar Makkelijk Lezen Plein en 10 jaar 4you! blijkt de noodzaak van een goed gepresenteerde, vindbare collectie en professionele begeleiding voor kinderen die moeite hebben met lezen nog steeds actueel in bibliotheken en scholen. Wel is het tijd voor een frisse blik. Op donderdag 7 juni organiseert ProBiblio daarom weer de tweejaarlijkse landelijke studiedag MLP & 4you!

Dit jaar zoomen we in op de kennis van de medewerkers: Wat moet je weten over de leesproblemen, de onderzoeken en de geschikte materialen? Het programma is bestemd voor alle specialisten MLP & 4you!, front-officemedewerkers, leesconsulenten, collectioneurs en vrijwilligers die te maken hebben met de dienstverlening aan zwakke lezers van 7 tot 17 jaar. 

Het ochtendprogramma is plenair met sprekers. De middag heeft drie parallelle programma’s met twee workshops; voor het po, voor het vo en de terugkombijeenkomst voor deelnemers aan de opleiding ‘Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem’. Geef bij je inschrijving aan welk onderdeel je wilt volgen. We sluiten de middag plenair af met kinderboekenschrijver Edward van der Vendel over kinderen die als Tijgers-lezen…

Het programma

 • 09.30 uur Ontvangst met koffie en thee
 • Plenair MLP & 4you! - Opening

Dr. Kees Vernooy  - Wat leren we van effectieve interventies in het onderwijs?

Voor een kwart tot een derde van de kinderen is het verwerven van een goede lees- en spellingvaardigheid een moeilijke opdracht. Elk kind dat problemen heeft met lezen en spellen heeft volgens Kees Vernooy recht op ondersteuning om een goede lezer te worden. Door de sterk toegenomen kennis over interventies voor risico en zwakke lezers in het onderwijs, kunnen we ook in de Bibliotheek lessen leren vanuit een evidence based invalshoek, namelijk, wat werkt er echt voor zwakke lezers? 

Caitlin Mosterd en Sandra Verhagen – interview Samenwerking FO & dBos

Caitlin heeft als MBO stagiaire de MLP dienstverlening in Bibliotheek Haarlemmermeer onder de loep genomen. Samen met teamleider Publieke Dienstverlening Sandra wordt zij geïnterviewd over de veranderingen in de front-office en de samenwerking met de leesconsulenten in de Bibliotheek op school

Chantal Engbers

In haar jarenlange praktijkervaring als orthopedagoog heeft Chantal een eigen methode ontwikkeld om aan kinderen en volwassenen uit te leggen wat dyslexie nu eigenlijk is. Een methode die voor iedereen te begrijpen is en in haar boek in gewone-mensentaal is geschreven, ondersteund door duidelijke illustraties. 

Dia Wesseling – What’s new?

Kort overzicht van alle acties die ondernomen worden om het MLP weer fris op de kaart te zetten. 

Vervolg programma:

 • Lunch
 • MLP-programma (PO): Zelf aan de slag met Yoleo & Superboek
  4you!-programma (VO): Geschikte 4you! titels om zwakke lezers te verleiden: criteria en uitwisselen van tips.
  Terugkombijeenkomst deelnemers opleiding: Uitwisselen ervaringen & toelichting op subsidieregeling KB.
 • MLP-programma (PO): Geschikte MLP titels om zwakke lezers te verleiden: criteria en uitwisselen van tips.
  4you!-programma (VO): Pilotlokaal 166: onderzoek als blikopener. Hoe kun je zwakke vmbo-lezers motiveren te lezen? (Caroline Wisse)
  Terugkombijeenkomst deelnemers opleiding: De ouder als ‘helpende volwassene’.
 • Plenaire afsluiting door kinderboekenschrijver Edward van der Vendel, Gelukkig leren lezen met Tijgerlezen (filmpje).
 • 16.00 Einde

Informatie:

PO / MLP - Maaike Landman mlandman@probiblio.nl & Dia Wesseling dwesseling@probiblio.nl 

VO / 4you! – Caroline Heijer cheijer@probiblio.nl & Lisa Bakker lbakker@probiblio.nl  

Meer agenda-items