Werkbijeenkomst Privacy (nieuwe datum)

Werkbijeenkomst Privacy (nieuwe datum)

In 2018 werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming actief, waarop veel bibliotheken het nodige hebben ondernomen om de privacy van klanten, bezoekers en andere betrokken goed te beschermen. Intussen zijn we anderhalf jaar verder, en is het stof nog niet neergedaald! We zijn in veel gevallen nog niet klaar, er spelen nog altijd uitdagende kwesties.

Hoe beoordeel ik een verwerkersovereenkomst? Mag ik de foto’s die ik heb gemaakt tijdens een evenement gebruiken in een publicatie? Hoe zorg ik dat dienstverlening in het Taalhuis en Voorleeswedstrijden goed en privacy-proof wordt georganiseerd? Hoe ga ik om met een klant die recht op inzage uitoefent? Hoe (vol)maak ik het verwerkingsregister?

Deze bijeenkomst is bedoeld om je een stap verder te helpen met het implementeren van de AVG en om je te inspireren. Ook ben je in de gelegenheid om met vakgenoten in gesprek te gaan in aanwezigheid van specialisten.

Programma

09.30 uur Inloop
10.00 uur Welkom door Koen Baaij, Probiblio
10.20 uur Met wie praat jouw telefoon eigenlijk? Door Jeroen de Boer, Fers.
Privacybewustzijn maakt onderdeel uit van digitaal weerbaar zijn, maar is daarbinnen nog vaak een onderbelicht onderwerp. Dit is zeker het geval wanneer het de individuele gebruikers betreft. Waar gaan we bijvoorbeeld mee akkoord als we de gebruikersvoorwaarden van uiteenlopende sociale-mediadiensten accepteren, of zoeken met Google?
Om hieraan invulling te geven werken Fers en de Friese bibliotheken aan de (door)ontwikkeling van de Data Detox Kit. Momenteel werken we binnen het project Data Detox Kids aan een versie van de kit voor jeugd. Daarnaast hebben we ook de ambitie om aanbod voor laag-digitaalvaardigen te ontwikkelen.
Om rechtstreeks met gebruikers van gedachten te kunnen wisselen ontwikkelden we De Kleinste Privacyshow van Nederland. Ook maakten we workshops en lessen beschikbaar die gebruikt kunnen worden door bibliotheken. 
11.00 uur Het verwerkingsregister: van vloek naar zegen, door Nathan Speekenbrink, Bibliotheek Midden-Brabant
Voor sommigen een administratieve last, maar de privacy coördinator? Die raakt ermee in control! Nathan Speekenbrink heeft bij twee grote bibliotheken een voortrekkersrol genomen in het bereiken van AVG compliance. Hij vertelt je alles over hoe het verwerkingsregister jou helpt, hoe je ermee kunt starten of verder mee kunt, hoe je het vervolgens onderhoudt, en welke lessen hij heeft geleerd.
12.15 uur Lunch
13.00 uur Sharing is caring: intervisie!
Je rouleert tussen vijf gesprekstafels, elk over een ander aspect van de implementatie van de AVG. Ga in gesprek met collega’s elders uit het land, vertel over jouw aanpak of vraag andere privacy coördinatoren ernaar. De gesprekstafels worden geleid door een tafeldame of -heer. Na afloop koppelen de tafeldames en -heren de belangrijkste bevindingen, tips en trucs met de groep.
Welke onderwerpen worden besproken? Dat kun jij helpen bepalen! Laat ons weten waar je over wilt spreken met je collega’s.
15.00 uur Einde


Deze dag is bedoeld voor privacy coördinatoren, FG’s, privacy officers – kortom medewerkers die zich inzetten voor AVG compliance en bewustzijn – van Openbare Bibliotheken in NH/ZH. Er is ruimte voor 45 deelnemers, dus schrijf je in als je erbij wilt zijn!

We gaan er op dit moment van uit dat het mogelijk is om deelnemers op 11 juni te ontvangen op ons kantoor in Hoofddorp. Maar mocht dat nog niet zo zijn of afgeraden worden, dan maken we van het ochtendprogramma een webinar. Graag tot 11 juni!

Meer informatie
Voor meer informatie en vragen over het programma: privacy@probiblio.nl

 

Meer agenda-items