3 redenen om regelmatig in de cijfers van je website te duiken

Marketeers en communicatiespecialisten steken veel tijd en energie aan de voorkant van hun website. Wat gaan we vertellen op deze pagina, aan wie vertellen we wat, leest de tekst lekker en welk plaatje past erbij… Maar weet je ook wat dat allemaal oplevert? Online is vrijwel alles te meten als je het vergelijkt met offline marketing. Daarom is belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je doel is en wat je wilt meten. In dit artikel benoemt marketingadviseur Mijke Morselt 3 redenen waarom het belangrijk is om op regelmatige basis naar je websitestatistieken te kijken.
Reden 1: Je leert jouw online bezoekers beter kennen
Door regelmatig naar de online statistieken te kijken, kom je heel veel te weten van je (potentiële) bezoeker. Met de juiste data-analyses kun je beter antwoord geven op de behoeftes van je bezoekers. Je maakt betere keuzes, zet budget en tijd gerichter in en anticipeert op (toekomstige) ontwikkelingen.
Een extra pluspunt is dat je met harde cijfers collega’s makkelijker kunt overtuigen van bepaalde ideeën en wensen. En duik je nog wat meer in de diepte, dan zie je wanneer welke producten of diensten populair zijn. Ben je een echte digi-lover? Dan kun je zelfs pagina’s of teksten in buttons (call to action-knoppen) gaan testen en de resultaten met elkaar vergelijken.
Wat kom je zoal te weten:
- Hoeveel bezoekers er op je site geweest zijn in een bepaalde periode en of dat er meer of minder zijn dan in een voorgaande periode
M.a.w. je ziet veranderingen in online bezoeken. Daaruit kun je heel veel leren. Wanneer bezoeken mensen je website? Bijvoorbeeld ’s avonds of overdag? Als je dat weet kun je daarop inspelen met acties (bijvoorbeeld d.m.v. een e-mailing op een specifiek moment).
- Waar je bezoekers vandaan komen
- Uit welke regio, stad of dorp komen jouw online bezoekers?
- Komen ze via Google (betaald of organisch), via je nieuwsbrief of juist via een social mediakanaal?
- Via welk apparaat komen ze op je website? Hebben ze je site bezocht via een desktop computer of via een mobiel apparaat? En kun je verschillen zien? Het maakt nogal wat uit of iemand vluchtig vanaf zijn mobiel je site bezoekt of er wat meer de tijd voor heeft en dat doet via een desktop (computer of laptop).
- Welke pagina’s het meest bezocht worden
Is dat bijvoorbeeld de pagina met openingstijden of is dat de inlogpagina om een boek te reserveren? En wat weet je van de pagina’s over e-books? Worden die wel bezocht en in welke periode (zomer, winter, dag van de week, etc.) gebeurt dat dan? En zijn er ook pagina’s die niet of nauwelijks bezocht worden en bedenk wat daar de reden voor kan zijn. Bereik je er niet de juiste doelgroep mee of heb je het niet via de juiste kanalen onder de aandacht gebracht? Dit zijn vragen waar je over na gaat denken, zodra je de cijfers ziet.
- Wat bezoekers op je website doen
Blijven ze, klikken ze door of vertrekken (bouncen) ze weer? Door goed naar klikpaden (user flows) te kijken zie je welke routes mensen afleggen en wat afhaakpunten zijn. Word je bijvoorbeeld goed gevonden via Google en klikken mensen daarna snel weer weg; dan kan het zijn dat je website onvoldoende antwoord geeft op de zoekvraag. Of juist zo goed dat ze daarom meteen weg zijn en worden ze niet verleid om verder de site in te duiken.
Verken met Google Search Console op welke zoektermen je goed en minder goed gevonden wordt en kijk of de landing op jouw site zacht genoeg is.
- Hoe de conversie verloopt
Als je dit slim inricht met bedankpagina’s (een unieke pagina waar je alleen terecht komt als je een aanvraagproces doorlopen hebt), kun je goed zien hoe aanmeldingen verlopen. Hoeveel mensen starten een aanvraagtraject en hoeveel ronden dit af? Als je dit weet, kun je ook het proces gaan verbeteren en je conversiepercentage verhogen.
Tip: Test verschillende pagina’s. Stel dat je wilt weten welke pagina voor de meeste doorkliks zorgt, maak dan eens meerdere varianten (ieder met een eigen URL) en kijk welke het beste werkt. Bijvoorbeeld:
Variant 1 = een pagina met weinig tekst en veel beeld
Variant 2 = een pagina met veel tekst en weinig beeld
Kijk regelmatig naar statistieken van beide pagina’s en ontdek welke het meeste oplevert. Door vaker naar deze data te kijken, weet je waar bezoekers wel en niet gevoelig voor zijn en kun je continu je website daarop aanpassen. Dit kun je doen met contentvormen (zoals het voorbeeld hierboven), maar ook met proposities. Zo kun je ook varianten testen met verschillende aanbiedingen of het anders aanspreken van je doelgroep.
Wist je dat ondertussen zo’n 50% van het bezoek aan veel websites via een mobiel apparaat komt? Ook bij bibliotheken zien we dat ongeveer de helft van het verkeer van een mobiel apparaat komt. Houd jij daar al rekening mee met het indelen van je pagina?
Reden 2: Met doelgericht meten neem je betere beslissingen
Met een duidelijk doel kun je gerichter je activiteiten bepalen. Als je een helder jaardoel hebt (bijv. 5% meer unieke bezoekers dan vorig jaar), kun je daar KPI’s (kritieke prestatie indicatoren) voor vaststellen en maandelijks zien waar je staat en of je de doelstellingen gaat halen. Afhankelijk van de resultaten kun je gaan bijsturen met marketingactiviteiten.
Welke KPI’s je kiest hangt af van je doelstellingen. Veel gebruikte website KPI’s zijn:
- Sessies = hoe vaak een gebruiker actief is op jouw site of app. Als een gebruiker gedurende 30 minuten of langer inactief is, wordt de nieuwe activiteit standaard toegeschreven aan een nieuwe sessie. Als gebruikers je site verlaten en binnen 30 minuten terugkeren, wordt dit tot de oorspronkelijke sessie gerekend.
- Gebruikers = een bezoeker van jouw website/applicatie.
- Paginaweergaven = het aantal (unieke) weergaven van een bepaalde pagina.
- Pagina’s per sessie = hoeveel pagina’s gemiddeld bekeken worden.
- Conversie = een voltooide activiteit die belangrijk is voor jouw organisatie (o.a.: nieuwe leden, nieuwsbriefabonnees, deelnemers aan activiteiten).
Stel dat je iedere maand 5.000 unieke bezoekers wil op je website. Stem daar vervolgens je online activiteiten op af. Als je weet welke kanalen (bronnen) goed werken, kun je die kanalen veel gerichter inzetten.
Reden 3: Je bent in staat om in te spelen op trends en gebeurtenissen om je heen
Je kunt ontzettend veel leren van online statistieken. Als je opvallende gebeurtenissen signaleert kun je daarop anticiperen en je marketingcampagnes erop afstemmen. Vergelijk eens meerdere jaren met elkaar en kijk of je terugkerende trends ziet. Zie je sinds corona meer sessies op je online aanbod (online cursussen) of herken je een trend in de eindexamenperiode (meestal in april en mei) van meer paginaweergaven op uittreksels van boeken voor leeslijsten? Herken patronen en stem daar je toekomstige activiteiten op af.
Een voorbeeld: stel je ziet iedere keer vlak voor een schoolvakantieperiode het aantal gebruikers toenemen op een specifieke e-bookspagina, dan kun je daar bij de volgende vakantieperiode op inspelen. Kijk dan goed via welk apparaat deze pagina wordt bekeken. Is dat een mobiel apparaat (een smartphone)? Zorg dan dat deze pagina lekker leest en klikt vanaf een mobiele telefoon. Neem in je planning op om deze pagina bij een volgende vakantie in de spotlights te zetten via de homepage en de nieuwsbrief en besteed er aandacht via de social media waarvan je weet dat deze goed scoort (kijk hiervoor in je websitestatistieken). Zorg dan ook dat deze pagina helemaal up-to-date en geoptimaliseerd is, zodat mensen makkelijk doorklikken naar een volgende pagina.
Hoe kun je het gedrag van je bezoeker meten?
Een aantal veel gebruikte tools:
- Google Analytics = gratis tool die veel gebruikt wordt. Op dit moment ligt de tool onder een vergrootglas van de Europese privacywaakhonden (i.v.m. GDPR). Het is nog niet duidelijk of de tool in Nederland blijft bestaan of verboden wordt. Houd hiervoor de media in de gaten en verken tijdig alternatieve analyse-diensten.
- Adobe Analytics = standaard bij WaaS (behandeld bij de KB ‘haal meer uit’-sessies).
- Hotjar = een tool om het gedrag van de bezoeker nóg beter te begrijpen.
Mijke’s tips voor het meten van de statistieken van jouw website:
- Plan een vast moment in de week in om te kijken naar je de statistieken. Kijk wat je doel is en hoe ver je daarvan afzit. Heb je een succes te vieren of kun je activiteiten anders inzetten, zodat je dichter bij je doel komt. Houd doelen en inzichten op regelmatige (bij voorkeur iedere maand) basis bij in een dashboard en deel dit met collega’s.
- Plan een paar keer per jaar een ‘deep dive’ in en ga (met een expert) aan de slag met data. Ontdek wat een bezoeker doet op bepaalde pagina’s, welke apparaten zij/hij zij gebruikt, waarom bezoekers afhaken, wat succespagina’s zijn, welke bronnen gebruikt worden, etc.
- Gebruik je Google Analytics? Dan kun je met UTM-codes heel specifiek het effect meten van campagnes en zelfs uitingen in nieuwsbrieven, QR-codes, sociale media en acties via partners en andere externe kanalen. Hoe je dat doet legt Google je uit in dit artikel over het toevoegen van UTM parameters.
Meer informatie
Wil je meer weten over hoe je dit voor jouw bibliotheek aan moet pakken? Neem dan contact op met Mijke Morselt. Of bekijk het artikel ‘Zo meet je de resultaten van jouw e-mailcampagnes’.
Lees ook:
Reacties (0)