5 online trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden op jouw website

De ontwikkelingen in de online wereld staan niet stil. Dat wat vandaag nieuw is, is morgen alweer achterhaald. Er gebeurt zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke van deze ontwikkelingen zijn van belang voor de website van jouw bibliotheek? In dit artikel licht marketingadviseur Mijke Morselt 5 trends uit waar jij je voordeel mee kan doen én deelt ze handige tips en tools die je direct kunt gebruiken.
Trend 1: Gebruiksvriendelijkheid
Een gebruiksvriendelijke website zal steeds belangrijker worden. Het zorgt niet alleen voor meer vaste bezoekers, maar het helpt ook om meer nieuwe bezoekers te verwelkomen. Consumenten raken steeds meer gewend aan online gemak en willen de snelste route vinden naar het doel. Daardoor wordt de standaard voor gebruiksvriendelijke websites en apps steeds hoger. Ook bibliotheken moeten hierin meebewegen. Om je website gebruiksvriendelijker te maken, kun je aan veel knoppen draaien. Een paar tips:
- Vindbaarheid: zoekmachines zijn vaak hét startpunt van een online zoektocht. We weten dat veel mensen zoeken naar ‘bibliotheek + plaatsnaam (dus niet regio)’, of naar ‘bibliotheek + plaatsnaam + openingstijden’. Bezoekers verwachten zo snel mogelijk antwoord op hun (zoek)vraag. Zorg er dus voor dat je een pagina op je website hebt met daarop de openingstijden en adresgegevens. Nog beter: zet de openingstijden ook in de meta-omschrijving, zoals in het voorbeeld hieronder.
Tip: Zoek minstens 1x per maand al jouw vestigingen op (zoek op plaatsnamen) in Google en kijk of de gevonden informatie actueel is. Doe dat op je computer, maar ook op je mobiel. Het kan zijn dat Google op je mobiel andere resultaten laat zien. Heb je een Google Mijn Bedrijf-pagina (Bedrijfsprofiel)? Kijk ook of daar de informatie nog juist is.
- Eenvoud: kies per pagina een duidelijk onderwerp en communiceer één boodschap. Als er veel over een onderwerp te vertellen is, bied de informatie dan kort en bondig aan. Dat kun je doen door korte zinnen en alinea’s te gebruiken, informatie doelgroepgericht aan te bieden of door aparte pagina’s per (sub)onderwerp te maken (bijvoorbeeld: een pagina ‘e-books voor leden’ en een pagina ‘e-books voor nieuwe leden’). Maak teksten ook snackable door het toevoegen van tip-lijstjes (bijvoorbeeld: 5 tips om een goed vakantieboek te vinden), een testimonial, reviews, een citaat of een leuk weetje. Ook kun je visuele content toevoegen. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.
Tip: ken je de schrijfwijzer (van GebruikerCentraal) al? Zij leggen goed uit hoe je duidelijk communiceert op websites.
- Transparantie: leg uit waarom bepaalde stappen nodig zijn of hoelang iets duurt. Een formulier met veel velden is meestal niet aantrekkelijk om in te vullen. Het helpt als je uitlegt waarom bepaalde gegevens nodig zijn en hoeveel stappen iemand nog te gaan heeft. Geef ook aan wat er gebeurt nadat je iets hebt aangevraagd. Wanneer kun je antwoord verwachten en waar kun je terecht als je vragen hebt?
De bedankpagina moet een goed gevoel geven: bezoekers hebben niet voor niets moeite gedaan en hun gegevens achter gelaten. Wees creatief en voeg de fun-factor toe. Een goed voorbeeld is de ‘Wachttherapie van Coolbue’, die overigens perfect past bij hun merkbeleving ‘Alles voor glimlach’.
Tip: Heeft jouw bibliotheek ook één of meerdere bedankpagina’s? Kijk dan hoe jij het wachten leuker maakt. Misschien heb je een verrassende leestip, inspirerende video of podcast die vermakelijk is.
- Doelgericht: online bezoekers zijn ongeduldig en zitten klaar om op een knop te klikken. Ze lezen vaak slecht, scannen de pagina en houden van gemak. Tips voor doelgericht schrijven vind je in het artikel ‘Zo maak je goede online content.’
Meten = weten
Wil je meer inzicht in hoe mensen je site gebruiken en waar ruimte voor verbetering is? Kijk dan naar je website-statistieken of doe aanvullend usability onderzoek. Usabiblity onderzoek kun je door externe experts laten doen of zelf doen door tooling als Hotjar te gebruiken. Dit soort gedragsanalysetools analyseren surfgedrag van bezoekers. Je krijgt feedback in de vorm van heatmaps, schermopnames of polls. Veel tools bieden een basic (vaak gratis) pakket om te kijken of je er interessante inzichten uithaalt. Je haalt hier simpele verbeterpunten uit, waar je de gebruiker enorm mee helpt.
Trend 2: De mobiele telefoon wordt steeds belangrijker
Tip: Wil je weten hoeveel mensen jouw site bezoeken vanaf een mobiele telefoon? Kijk dan in je websitestatistieken.
- Gebruik je Google Analytics? Dan kun je op de Google Analytics Homepage zien met welke apparaten jouw website wordt bezocht.
- Gebruik je Adobe Analytics? Kijk dan in het ‘Device Type report’.
Trend 3: Content wordt steeds visueler
Visuele content speelt een steeds belangrijkere rol op websites. We nemen visuele content 60.000x sneller op dan tekst. Een ontwikkeling die hierop inspeelt is ‘Visueel zoeken’. Via apps als Google Lens, Pinterest en Blippar kun je een foto maken van een plant, een meubelstuk, een schilderij, maar ook van een boek. Je krijgt dan de resultaten te zien die bij het gefotografeerde horen.
Tip: Test het zelf maar eens. Ga met je mobiele telefoon naar je Google app of Google browser en klik op het icoontje van de camera en maak een foto van een boek. Je krijgt dan informatie te zien over de schrijver, het boek en aanverwante boeken. Visual search zal de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden bieden, ook voor bibliotheken.
Naast dat Google de inhoud van de visuele content herkent en ook laat zien (via Google Lens, Google afbeeldingen en Google video’s), blijven bezoekers langer op je website. Hier heb je als marketing- en communicatiemedewerker zelf invloed op. Maak pagina’s met minder tekst en voeg visuele elementen toe.
Bij visuele content kun je denken aan:
- fotomateriaal (eigen foto’s of stockfoto’s)
- een testimonial (een bezoeker die een positieve ervaring deelt)
- een teller of cijfers (220 gratis cursussen, nog 10 dagen…)
- tabellen (met lidmaatschap keuzes of met openingstijden)
- animaties
- video’s
- bewegend beeld (gif-jes)
- herkenbare iconen
- infographics
- uitklap-elementen
- geluidsfragmenten of podcasts (niet echt visueel, maar maakt content wel snackable)
Bedenk per doelgroep, onderwerp en doel wat de beste manier is om de informatie visueel aan te bieden. Vergelijk je producten met elkaar? Dan is een tabel een goede manier. Is iets te ingewikkeld om in één beeld samen te vatten, denk dan aan een animatie.
Tip: ga slim om met visuele content. Kijk wat er bestaat (bijvoorbeeld op YouTube) of leg een voorraadje aan met iconen of andere grafische elementen, zodat je die vaker kunt gebruiken. Hier vind je een set van iconen die voor bibliotheken zijn ontwikkeld.
Trend 4: Zoeken met je stem
Spraakgestuurd zoeken is niet nieuw, wel wordt het steeds vaker gebruikt. 50% van de Nederlanders gebruikt inmiddels voice search. Je kunt via je telefoon, computer of smart speaker zoeken met je stem in plaats van met een toetsenbord. Spraakassistenten worden gebruikt, omdat je dan je handen niet hoeft te gebruiken en het makkelijker en sneller is dan typen. De zoekopdrachten zijn vaak langer, maar ook specifieker. Via spraakassistenten wordt veel gezocht naar de weersvoorspelling (54%), maar ook naar openingstijden (39%). Bijvoorbeeld: ‘Hallo Siri, van hoe laat tot hoe laat is de bibliotheek in het centrum van Den Haag open?’.
Tip: Houd bij het schrijven van teksten rekening met woorden en zinnen die voorkomen in gesproken zoekopdrachten. In bovenstaand voorbeeld kun je de volgende woorden verwerken in je tekst: ‘Hoe laat is de bibliotheek open’, ‘openingstijden’ en ‘Centrum Den Haag’.
Tip: Heb je zelf al eens met je stem gezocht op een veel voorkomende vraag? Ga naar een browser (Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer, Safari) en klik op het microfoon-icoontje en spreek een vraag in. Bijvoorbeeld: ‘Wat kost lidmaatschap van de bieb in… [plaatsnaam]'? Of ‘Hoe laat is de bieb open in… [plaatsnaam]'. Wat voor resultaten krijg je? Is jouw bibliotheek goed vindbaar?
Een paar weetjes:
- Wist je dat het gebruik van spraakassistenten het hardst groeit bij 65-plussers?
- Wist je dat je met voice search ook beter vindbaar bent voor mensen met een visuele beperking?
Trend 5: Digitaal toegankelijk zijn voor iedereen
Iedereen mag meedoen in de maatschappij. Het gebruik van internet, computers en mobiele telefoons hoort daar ook bij. Daarom is het belangrijk dat online diensten toegankelijk zijn voor iedereen. Circa 4 miljoen Nederlanders heeft één of meerdere beperkingen. Je kunt denken aan mensen die doof of slechthorend zijn; blind of slechtziend; autistisch of laaggeletterd. Maar denk ook aan iemand die tijdelijk een arm in het gips heeft of aan migranten die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn.
In Nederland willen we dat alle openbare voorzieningen toegankelijk zijn voor iedereen. En dus ook alle digitale dienstverlening. Digitale toegankelijkheid is daarom verplicht voor overheidsinstanties. Ook voor bibliotheken. Op hoofdlijnen gaat toegankelijkheid over de volgende aspecten:
- de techniek (de achterkant)
- de vormgeving (de voorkant)
- de inhoud (de content)
Bij online diensten en kanalen kun je denken aan websites, nieuwsbrieven, social media, het gebruik van beeld en fotografie, video, e-readers, formulieren, PDF’s en nog veel meer. Vanuit Probiblio ga je hier de komende periode meer van horen. Mocht je nu al met vragen zitten? Laat het ons dan weten via marketingadvies@probiblio.nl.
Tip: Wil je weten hoeveel Nederlanders onvoldoende toegang hebben tot digitale diensten? Bekijk dan dit filmpje van Vincent Bijlo (cabaretier, schrijver en columnist).
Nog veel meer online trends
De komende tijd besteden we bij Probiblio meer aandacht aan digitale ontwikkelingen (Kom naar Bibliotheekplaza!), zoals chatbots, virtual reality, augmented reality, Machine learning (Ml), Artificial Intelligence (AI), privacy en data uitdagingen, interactieve content (denk aan polls, online tools en testjes, etc.) en nog veel meer.
Meer inspiratie en informatie
Wil je meer inspiratie en informatie? Houd dan onze website en andere relevante media in de gaten. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met marketingadviseur Mijke Morselt.
Of lees hier verder over Online trends, Tips ‘maak digitaal gebruiksvriendelijk’ en Onderzoek voice-spraakassistenten Nederland.
Lees ook:
Reacties (0)