Gino van Weenen heeft aan zes uur slaap genoeg

Gino van Weenen heeft aan zes uur slaap genoeg

De Lonkende Leestafel ♥ Gino van Weenen, schrijver, denker, cultureel ondernemer, actief bij Bibliotheek Aanzet. Interview #10 door Karen Bertrams, januari 2018. 

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. Volgende keer #11: Eline Geursen, nieuw in Bibliotheek Bollenstreek. 

"Ken je de bookclub van Andrew Luck, quarterback van de Indianapolis Colts?" Lonkende Leestafel says no. Als puber leefde Gino in de veronderstelling dat hij groot zou worden in het American Football. Maar als Goudse kleuter viel hij al op bij zijn juf doordat hij eigen verhalen bouwde met Lego. En verhalen werden het dus, via zijn kunsteducatie opleiding en de crossover met de sportwereld beschikt hij over een rijk palet van verschijningsvormen van het verhaal.

 ‘Als bibliotheek kun je je overal manifesteren! Ik vraag me constant af; waar kan ik wat doen, verhalen delen met mensen op alle mogelijke manieren is mijn passie. Zoals opgevangen verhalen. Ik was laatst in de trein getuige van een telefoongesprek waarin een meisje het uit maakte met haar vriendje, dat kan je live meetwitteren, wat wel vervreemdend werkt door de herkenbaarheid. Zou ik het met mijn vriendin uitmaken in de trein?" (Foto: Megin Zondervan)

"Stephen King is een van de beste verhalenvertellers ter wereld, die heeft het echt in de vingers. De Correspondent vind ik ook een goed platform waarop journalistieke verhalen op nieuwe manieren worden gedeeld."

"Via actrice Eva van Welzenis hoorde ik van de bieb in Dordrecht, hun cultuursafari programma waarin jongeren in een week kennis maken met culturele instellingen sprak me aan. Nu werk ik er, de overkoepelende rol en de veelheid aan verschillende dingen die we kunnen doen vind ik tof. Zoals intieme bieblessen met tien jongeren, Proef ’n boek, een soort boekenapotheek waarbij we heel persoonlijk kijken van welke boeken iemand op dat moment gelukkig wordt. Algoritmes zijn de toekomst, weten wat je publiek wil en daarmee mooie concepten ontwerpen."

"De Blauwe Kamer is zinderend middelpunt en explorium van deze bieb, verzonnen door Jacoline de Heer, die door haar toffe netwerk heel veel kan bereiken door het betrekken van vogels van zeer divers pluimage bij de programmering. Leeszaal West in Rotterdam is ook zo’n goed voorbeeld, voor en door de wijk zelf."

Als poëtisch talenmens verschijnt Gino als 'Spoken Word' artiest op allerlei podia en festivals, de setting is multicultureel en de mix van dag en nacht, achter en op het podium past hem prima. "Aan 6 uur slaap heb ik genoeg, ben meer een nachtmens, om vier uur ’s middags overvalt een dipje me wel eens."

"Wees je bewust van alle dingen die je kijken beïnvloeden, beeldcultuur wordt steeds belangrijker. Wim Pijbes leert ons ook beter kijken, dat is altijd goed. Ik geef vaak rondleidingen in de openbare ruimte; ik probeer mensen ermee uit hun bubbel en comfort zone te halen, ze te verleiden nieuwe ontdekkingen te doen, bijvoorbeeld door te verdwalen."

Op vakantie was ie net naar New Orleans, op Netflix kijkt ie Rick & Morty, beste graphic novel serie vindt ie The Sandman van Neil Gaiman en dit was toe ie dertig werd.

Plannen? Opgewonden worden we van de Hip Hop taskforce! Tijdens een tweedaagse low budget trip naar Brussel en Antwerpen met bibliotheken Aanzet, Boekenberg, Rotterdam, Haarlemmermeer en Probiblio staken we ons licht op bij Muntpunt en Urban Bib en tussen de pinten door ontwierpen we HipHop In Je Bieb, een gezamenlijk programmering en collecties rond hiphop!

Kortom, van deze coming star gaan we nog veel horen en zien, De Lonkende Leestafel weet dat het goed verdwalen is, met Gino.  

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams