Belasting… leuker kunnen ze het niet maken

Belasting… leuker kunnen ze het niet maken

We kennen allemaal de slogan van de Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel. Op 20 maart was ik bij Probiblio voor een workshop over dit onderwerp, gericht op multifunctionele organisaties. Nu gaan wij, Bibliotheek Kennemerwaard, wellicht fuseren met Artiance, centrum voor de kunsten in Alkmaar. Dus dit leek mij een nuttige bijeenkomst.

Nou, nuttig was het zeker. Ik heb heel wat bijgeleerd, en ik was ook blij dat onze controller en die van Artiance er ook waren. Er kwamen heel wat tips en trucs voorbij, do's en vooral een heleboel don'ts.

Een bloemlezing:

  • Een factuur moet een pdf zijn, je mag geen facturen die je via de mail krijgt doorsturen, want dan zijn het kopieën. Als je een factuur binnenkrijgt en jij bent niet de administrateur, moet je verzoeken om de factuur rechtstreeks aan hem te sturen.
  • Een eigen factuur moet altijd je volledige BTW-nummer op staan, bestaande uit 14 posities. Bij een hybride organisatie waar je dingen doorberekend moet je een aparte cijferreeks maken voor interne en externe facturen.
  • Je mag facturen wel via de mail versturen, maar de datum van de mail moet hetzelfde zijn als die op de factuur. Daar mag geen verschil tussen zitten.
  • Als je iets zonder BTW factureert moet dat goed in de boekhouding worden vastgelegd waarom dat zo is. Als het om vrijstelling van BTW gaat moet dat er ook zo op staan, en niet 0% BTW.

Om maar een paar dwarsstraten te noemen...

Voor iedere fout die je maakt loop je het risico van een boete van € 5.278. Eén fout wordt door de vingers gezien, maak je er twee en je wordt daarop betrapt dan gaat de teller lopen.

Ook al ben je niet verbonden aan een hybride organisatie, maar aan een 'single' bibliotheek, er was voldoende te halen voor administrateurs, controllers en directeuren. Op 15 mei is er een vervolgsessie, want we hebben lang nog niet alles behandeld, en het was verrassend leuk en interessant. Dus ik zou zeggen: makkelijker wordt het niet, leuk misschien wel!

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Erna Winters