Bibliotheek Bollenstreek is weer open!

Bibliotheek Bollenstreek is weer open!

Gastblog - Bibliothecaris Roxanne Heemskerk hoort het zichzelf nog zeggen: "Nee joh, eind juni, als we geluk hebben. Die dozen kunnen daar nog wel even blijven staan". Maar plots was het moment toch daar: Rutte gaf het verlossende woord dat de bibliotheken in de hele Bollenstreek weer open mochten. "Opluchting, euforie, zo’n gevoel van: 'we hebben een reis naar Curaçao gewonnen en vliegen er morgen naartoe!' Maar toen kwam de paniek, net als bij een last minute reis. Wát? Donderdag 20 mei al? Maar… Hoe… We zouden nog… Oké. Omschakelen!"

Onze groepsapp lichtte op nadat iedereen het nieuws had verwerkt. Goed, werk aan de winkel! Mijn collega’s klapten hun laptops open en zochten op tegen welke voorwaarden we open mochten. Want natuurlijk werden we weer niet hetzelfde behandeld als de detailhandel: we moesten met registratieformulieren gaan werken. Oké, dan maar zo. Op dit moment waren we blij met alles, want de lockdown duurde - net als de komst van de lente - veel te lang. 

De dagen erna was het rennen geblazen. De afhaalbiebfabriek moest weer worden afgebroken. Tafels terug, frontale plaatsingen netjes gezet en boekentips uitgezocht. Roosters herverdelen, vrijwilligers aanmoedigen weer te komen en natuurlijk de kelder in duiken om iets te zoeken waar de registratieformulieren in konden. De Sinterklaasbrievenbus vonden we toch niet zo toepasselijk meer.

Toen was het moment daar: donderdag 20 mei, 14.00 uur ’s middags. Het voelde alsof Disneyland eindelijk openging, na twee uur in de rij te hebben gestaan: de magie kon beginnen! Vol goede moed keken we naar de deur. Eigenlijk hadden we Action-waardige rijen verwacht, maar net zoals het leven liep dit anders. Het duurde wel een minuut of tien toen de eerste klant binnenkwam, die heel ongemakkelijk door ons allemaal welkom werd geheten. Maar al snel kwamen er meer. En meer. En nog meer. Binnen een kwartier kon je over de hoofden lopen. De vaste klanten kwamen een praatje maken, een klant had cake voor ons gebakken en talloze “ja, we zijn zo blij weer open te zijn!”-gesprekken volgden.

 

Toen was het moment daar: donderdag 20 mei, 14.00 uur ’s middags. Het voelde alsof Disneyland eindelijk openging, na twee uur in de rij te hebben gestaan: de magie kon beginnen! Vol goede moed keken we naar de deur.

 

Helaas hadden ook de systemen de plotselinge opening niet verwacht en besloten ze opeens moeilijk te doen. Zelfs het pinapparaat bij de koffie, die de hele lockdown geen kick had gegeven, werkte niet meer. Met een rood hoofd liep de vestigingscoördinator rond om alle techniek weer aan de praat te krijgen. Ik had het met haar te doen.

Aan het einde van de dag hadden we eindelijk een moment van bezinning. "Het is gelukt, we zijn weer open!” Die avond sliep ik als nooit tevoren. Met een tevreden glimlach op mijn gezicht.

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en jonge dochter. Als bibliothecaris coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest van Bibliotheek Bollenstreek. Ook bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd naait ze graag haar eigen kleding, als ze haar boek uit heeft. Bloggen geeft haar veel energie. Er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

De bloggers van Probiblio

De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheekvloer. Het zijn hun eigen ervaringen, ideeën en meningen. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk