Bibliotheekplaza 2020: over bavianen en vreemde vrienden

Bibliotheekplaza 2020: over bavianen en vreemde vrienden

Bibliothecaris en vaste blogger bij Probiblio Roxanne Heemskerk was vorige week aanwezig bij Bibliotheekplaza! In dit blog schrijft ze over de vibe van Biebplaza die ondanks (of misschien wel doordat!) de digitale toepassingen net zo aanvoelde als voorgaande jaren. 

Gastblog - Met de vooraf ontvangen goodiebag in mijn rugzak ging ik op pad naar de Bibliotheek Bollenstreek vestiging Noordwijk op dinsdag 27 oktober. Voorgaande jaren was ik wel eens te laat om bepaalde deelsessies bij te kunnen wonen, maar dat was dit jaar niet aan de orde: alles was digitaal en er was dus “zitplaats” genoeg!

Eenmaal op de vestiging zette ik mijn set-up klaar. In de grote zaal van de bibliotheek had ik een werkplekje gecreëerd met mijn telefoon in de Uprett (google maar, het bezorgde mij slapeloze nachten... Scandinavische simpelheid is blijkbaar niet aan mij besteed), het kartonnen programma ernaast en snacks uit de van Probiblio ontvangen goodiebox binnen handbereik.

De plenaire sessie werd ingeleid door het virtueel openen van een deur in oranje bibliotheektrui (leuke toevoeging) waarna we konden luisteren naar live muziek. Dat gaf meteen sfeer! De wiegende virtuele badge had ik al ingevuld en gaf mij zogenaamd toegang tot alle sessies. Ik hou van zulke details. Al snel kwam de dagvoorzitter Aldith Hunkar in beeld die mij direct terug katapulteerde naar mijn kinderjaren met haar warme Sesamstraatstem.

Waar de eerste spreker mij niet zo veel nieuws leerde zat ik met mijn mensenoren te klapperen tijdens de tweede door Patrick van Veen over de apenwereld. Konden wij als mensen ook maar zo duidelijk zijn: wil je niet samenwerken? Dan bijt ik in je vingers! Na de twee plenaire sessies werd er nog nagepraat in de virtuele lounge. Normaal kom je daar niet aan toe door toiletbezoek en roddel – uh, netwerkmomenten – maar nu nam ik mijn laptop gewoon mee naar het kleinste kamertje. Al snel begonnen de deelsessies, ik had gekozen voor het politie duo Marjon en Arnaud. Zij leerden mij in een ietwat bizar verhaal alles over ‘vreemde vrienden’ en waarom je juist met deze moet samenwerken.

 

'Ik nam mijn laptop gewoon mee naar het kleinste kamertje en hoefde daardoor niks te missen!'


Na weer een korte pauze gingen we door naar de volgende deelsessie, en tot slot luisterden we allemaal weer naar een inspirerend verhaal van bergbeklimmer Melvin Redeker. Daar konden we interactief meedoen door in te typen of we het hangende berg slaaptentje zouden controleren, of ons teamgenoot ons leven zou toevertrouwen. Mijn antwoord was: controleren. Sorry teamgenoot, het is niks persoonlijks.

De middag eindigde met een levendig gesprek in de virtuele netwerkborrel. Deze was wat mij betreft veel te kort, maar ik kan dan ook uren doorpraten over mijn werk.

'De netwerkborrel was eigenlijk te kort!'

Al met al een inspirerende middag waar het digitale juist een toevoeging was en geen beperking. Comfortabel zonder reistijd en toch de vibe van Bibliotheekplaza. Heel erg knap gedaan door de organisatie en wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Maar dan wel als toevoeging op de fysieke plaza, want zo veel gelijkgestemden in een ruimte geeft toch net wat meer energie. Misschien twee keer in het jaar? Een fysieke en een digitale versie? Ik steek mijn virtuele handje op!

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk (32) is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en jonge dochter. Sinds een jaar mag ze zichzelf bibliothecaris noemen. In deze rol coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest, een van de locaties van Bibliotheek Bollenstreek. Ook bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd naait ze graag haar eigen kleding, als ze haar boek uit heeft. Bloggen geeft haar veel energie. Er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

De bloggers van Probiblio

De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheekvloer. Het zijn hun eigen ervaringen, ideeën en meningen. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk