Bieb door je brievenbus

Bieb door je brievenbus

Makkelijker kan het niet, zou je zeggen: je hebt een abonnement bij de bibliotheek maar hoeft om een fysiek boek te lenen niet eens de deur uit. Het boek kan namelijk gewoon door je brievenbus! Samen met Bibliotheek Haarlemmermeer en PostNL deden we een pilot om te onderzoeken hoe haalbaar dit is.

Al in 2019 onderzocht PostNL via hun facebookpagina de interesse om bibliotheekboeken thuisbezorgd te krijgen via de brievenbus en terug te sturen via de oranje PostNL-brievenbussen. Het ging met name om mensen die nog geen lid waren van de bibliotheek, om op deze manier een mogelijk ledengroei mogelijk te maken.

Uitdagingen

Omdat het erom ging dat de boeken door de brievenbus pasten, was het nodig om een selectie te maken van de collectie van Bibliotheek Haarlemmermeer. Hiervoor kwam Probiblio om de hoek kijken en we selecteerden boeken met minder dan 275 bladzijden, omdat die door de dikkere kaften van bibliotheekboeken door de brievenbus zouden moeten passen. Ook moest er een nieuwe abonnementsvorm komen, zodat er specifieke teksten in het berichtenverkeer (via Wise, red.) ingesteld konden worden.

Leerpunten

Een extra uitdaging was dat de betreffende selectie ook nog beschikbaar moest zijn voor de reguliere klanten die in de bibliotheek boeken kwamen uitzoeken. Achteraf bleek dit een zeer lastige, beperkende wens, omdat hierdoor niet een aparte webcatalogus gemaakt kon worden. Er moest, aanvankelijk handmatig, een lijst samengesteld worden. Een struikelblok voor mensen om daadwerkelijk een boek te reserveren want de uiteindelijk selectie van titels die hiervoor beschikbaar waren, was te beperkt. Ook omdat lang niet alle boeken door de brievenbus passen. Zeker niet de bibliotheekboeken die zijn voorzien van een (extra) harde kaft. Maar ook boeken van bijvoorbeeld ‘De Zeven zussen’ krijg je niet onbeschadigd door een standaard brievenbus.

Uitkomsten

Het project startte uiteindelijk in maart 2021. In eerste instantie waren de kosten gezet op € 7,95 per boek voor het heen en terugzenden. Na overleg tussen PostNL en de Bibliotheek Haarlemmermeer heeft de bibliotheek besloten om per zending € 4,00 te sponsoren, waardoor de prijs uiteindelijk uitkwam op € 3,95.

Van de ruim 20.000 mensen waarbij de doelgroepgerichte Facebook-advertising is getoond, heeft zo’n 500 op de banner geklikt, waarmee potentiële klanten werden geïnformeerd. Uiteindelijk hebben slechts 11 mensen een account aangemaakt en hieruit is slechts 1 daadwerkelijke bestelling gedaan en afgerond.

Aan de mensen die wel een account hadden aangemaakt, maar uiteindelijk toch niets hadden besteld is een enquête gestuurd. Hiervan heeft slechts 1 persoon deze ingevuld, waaruit bleek dat voornamelijk de collectie (keuze) het struikelblok was.

PostNL en Bibliotheek Haarlemmermeer concluderen dat er geen markt lijkt te zijn voor het product Bieb door je brievenbus in deze vorm, onder andere omdat er te weinig data is verzameld om harde conclusies te trekken. Wel zijn er aanbevelingen gedaan voor een eventueel vervolg.

Tips

Wil jij de mogelijkheden onderzoeken voor het leveren van bibliotheekboeken via de brievenbus? Hou dan deze tips in gedachten:

  • Vraag je heel goed af wie de doelgroep van zo’n actie is in jouw werkgebied. Waar hebben zij behoefte aan, hoe bereik je hen en welke boodschap staat centraal?
  • Het is een investering van zowel de lener als de bibliotheek. Beslis of je daar de middelen voor hebt.
  • Richt een aparte bibliotheek in met een eigen collectie en eigen leden.
  • Denk goed na over de collectie. Hierbij gaat het om de manier waarop het toegankelijk via een website is, maar ook dat de titels, genres en zoekfuncties optimaal functioneren.
  • Maak het inschrijf- en bestelproces zo gemakkelijk mogelijk.

Meer weten? Neem contact op met Ron Koeman.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Ron Koeman