Birgitta’s business as unusual!

De Lonkende Leestafel ♥ Birgitta Fijen, business developer Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Interview #14 door Karen Bertrams, april 2018.
De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.
Lente in Haarlem! Het terras op het plein bij de Bibliotheek stroomt vol en met een jas aan is het er al goed toeven, hartje maart. Birgitta Fijen komt uit de kunsten/erfgoed sector en heeft gastvrijheid en nieuwsgierigheid hoog in het vaandel. De belangstelling voor kunst gemengd met ondernemingszin zit in het DNA, met zus Hedwig die oprichtster is van de Europese kunst Biënnale Manifesta en ouders die hen al jong meenamen op reizen die nieuwe werelden tevoorschijn toverden en de aangeboren nieuwsgierigheid alleen maar meer prikkelde. "Ik heb heel veel gereisd, bergwandelingen in Cambodja, Nieuw Zeeland, Australië, maar ik heb ook een zwak voor steden zoals Palermo. Met Jaap Scholten (Buiten kakken heeft ook wel iets, KB) wil ik wel op de foto, in mijn favoriete deel van de Bibliotheek, bij de reisboeken. Als kind bracht ik de woensdagmiddagen het liefst door in de bieb.
In januari hebben we voor onze collega’s uit het vak gezamenlijke vertoningen van Ex Libris georganiseerd, de lange documentaire van Frederick Wiseman over de New York Public Library. Ik voelde me echt geráákt door die film! Het brede beeld van wat een Bibliotheek is, de momenten dat mensen de tijd nemen om inhoudelijk dingen te delen. Dat komt dichtbij mijn persoonlijke zoektocht naar hoe we mensen die wat minder makkelijk mee kunnen komen op sleeptouw kunnen nemen om sterker te worden en beter te kunnen participeren.
Samen met architect Aat Vos zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe toekomstvisie voor de vier Bibliotheken die we in Haarlem hebben. De huidige bibliotheekgebouwen beantwoorden niet meer aan de nieuwe rol en de dienstverlening van de Bibliotheek. We zijn in gesprek gegaan met de inwoners van de stad en hebben opgehaald wat zij belangrijk vinden in hun leefomgeving. We creëren nieuwe bibliotheken die over een aantal jaren een belangrijke ontmoetingsplek zijn in de buurt. Een lokaal goed verankerde third place in de stad; dat willen we zijn.
In ons beleidsplan van de Bibliotheek schrijven we een nieuw hoofdstuk waarin we inzetten op innovatie. Je publiek verandert en je vernieuwt en verbetert je continu, dingen die je deed en die minder beklijven ga je nu anders aanpakken. Zo willen we bijvoorbeeld podcasts maken waarin je kunt laten zien hoe je beter kunt leren voorlezen aan kinderen. We verkennen de mogelijkheden van e-learning via YouTube, hebben oog en oor voor wat ons publiek nodig heeft en wil.
Elke dinsdagochtend hebben we in de Bibliotheek een zogenaamde ‘bliksemsessie’ waarin we elkaar als collega’s informeren en inspireren waarmee we bezig zijn. Dat werkt heel goed! Het creëert nieuwe kansen en je kunt goed aanhaken op het werk van collega’s.
Business developers zijn nog dun gezaaid in onze branche. Een van mijn taken is het zoeken van nieuwe samenwerkingspartners. Als Bibliotheek verbinden wij ons met de stad en de regio. We laten ons gezicht zien op allerlei bijeenkomsten en werken samen met verschillende organisaties en het bedrijfsleven. We willen echt beter op het netvlies staan van deze organisaties en van toegevoegde waarde zijn. Hoe ontwikkel je samen nieuwe diensten en hoe voer je gesprekken met andersoortige organisaties die niet altijd weten wat de Bibliotheek allemaal te bieden heeft. Hoe haal je vragen op en toon je je oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd? In gesprekken met bedrijven vragen we waar men tegenaan loopt bij de medewerkers als het gaat om taalvaardigheid. Juist deze gesprekken creëren nieuwe samenwerkingen en dienstverlening. Niet uitgaan van het aanbod maar op maat gemaakt.
Vraag je daarbij steeds af: wie zijn jouw troubadours, je verhalenvertellers?
Iemand die mij ongelooflijk inspireert is Adriaan van Dis. Zoals hij laatst nog bij DWDD echt op zoek gaat naar het wezen van een schrijver, waarom iemand schrijft. Misschien wel op een elitaire literaire manier, maar toch verbindend.
Een boek kan je echt in een verhaal trekken, je bent dan even in een andere wereld. In de vakantie las ik in vijf dagen Een klein leven van Hanya Yanagihara. Ik vond het zó aangrijpend, was er een paar dagen ondersteboven van. Daarna de klassieker L’ étranger van Camus, een boek dat in een versie vanuit het perspectief van het slachtoffer opnieuw geschreven is door Kamal Daoud; Moussa of de dood van een Arabier. Ongelooflijk goed. Hoe kijk je nou naar de realiteit, daar leer je echt wat van, je MOET dingen vanuit verschillende kanten bekijken!
Kijken door andermans ogen, dat zouden meer mensen vaker moeten proberen, vindt ook De Lonkende Leestafel!
Wil jij ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.
Reacties (0)