Blockchain

Blockchain

If you cannot explain it simply, you do not understand it well enough

Disclaimer: dit stuk wordt gevoed door een persoonlijke interesse in het onderwerp en is door simplificatie niet per definitie wetenschappelijk onderbouwd. De strekking van deze reeks is het inzichtelijk en toegankelijk maken van Blockchain technologie voor beginners en dient niet als beleggingsadvies.

Bitcoin, blockchain, cryptocurrencies – je kunt er tegenwoordig niet meer omheen in het nieuws, op de radio en natuurlijk online. Maar wat betekenen die termen nou eigenlijk allemaal? En wat gaat het betekenen? En wat zouden bibliotheken er mee kunnen doen? Dat zijn vragen die mij al enige tijd bezig houden – een uitgelezen kans om er iets over op papier te zetten, op zoek naar verdieping en kansen!

Een introductie in Blockchain

Blockchain is een technologie die revolutionair genoemd wordt, het is een manier van organiseren. In navolging van de financiële crisis van 2008 publiceerde ene Satoshi Nakamoto een concept voor de eerste werkende blockchain genaamd Bitcoin. Deze Bitcoin zag in 2009 het levenslicht en was daarmee de eerste Cryptocurrency (een volledig digitaal betaalmiddel). Wat belangrijk is om te realiseren is dat Blockchain dus niet hetzelfde is als Bitcoin. Bitcoin is een digitale munteenheid die gebruik maakt van Blockchain technologie.

Blockchain in de vorm van Bitcoin werd gelanceerd toen het bestaande financiële stelsel op instorten stond en werd al snel omarmd door een aantal vrijdenkende mensen die op zoek waren naar decentralisatie en het buitenspel zetten van banken. Maar hoe werkt dat nou precies?

Welk probleem lost het op?

Denk bijvoorbeeld aan een transactie die je bij een bank doet om een nieuwe Iphone uit Amerika te kopen. Je maakt het geld over naar de bank, die neemt er een stukje aan kosten van af en maakt het over aan de partij die je wilde betalen. Het duurt helaas drie dagen voordat het geld overgemaakt is en het product verstuurd wordt. Je bent afhankelijk van een derde partij (in dit geval de bank) die ook nog eens tijd en geld kost dus je hoopt maar dat die in de tussentijd niet omvalt… dat probleem wordt met Blockchain aangepakt.

Maar hoe dan?

Met Blockchain kun je gemakkelijk waarde ofwel geld overdragen aan anderen zonder gebruik te maken van een derde partij (trusted party) zoals een bank.

  • Je bespaart hierdoor tijd omdat waardeoverdracht binnen enkele minuten geregeld is
  • Je bespaart geld in de vorm van bankkosten
  • Je maakt geen gebruik van een derde partij en bent daardoor helemaal zelfredzaam in je handelen

Om dit te regelen maakt Blockchain technologie gebruik van een Open Ledger ofwel een openbaar grootboek. Hierin worden alle transacties opgeslagen die binnen het netwerk gedaan zijn en het grootboek wordt aan alle gebruikers van het netwerk verschaft.

Voorbeeld: Stel dat je een schoenenwinkel hebt. Je hebt zelf tien aan waarde. Je geeft vijf waarde aan de schoenenverkoper, wat binnen het systeem meteen als valide transactie erkend wordt. Je hebt immers genoeg waarde voor deze transactie staan en de partij aan wie je wil overmaken bestaat en kan deze waarde ontvangen. De schoenenverkoper moet vervolgens nieuwe schoenen maken en koopt leer voor drie waarde – ook deze transactie wordt erkend, hij heeft immers 5 waarde staan en betaalt aan een valide partij - dit wordt weer als transactie toegevoegd aan het openbare grootboek. Op deze manier is altijd inzichtelijk waar de waarde zich bevindt, en of transacties uitgevoerd kunnen worden. 

Een groot onderdeel van Blockchain is dat het decentraal uitgevoerd moet worden. Vandaar dat het grootboek zich op de computer van een heel aantal gebruikers bevindt (die noemen we nodes), dus misbruik is niet mogelijk. Elke transactie wordt gecheckt op basis van het hele netwerk. Iedereen kan dit grootboek inzien, het is volledig openbaar.

Miners

Om het grootboek over al die gebruikers hetzelfde te houden worden transacties pas uitgevoerd als ze als valide bestempeld zijn. Om in dit proces te voorzien werken nodes vaak als miners – zij concurreren met elkaar om als eerste zeker te weten dat de voorgestelde transactie valide is en om deze transactie vervolgens aan het grootboek (open ledger) toe te voegen door middel van een sleutel. De eerste miner die de transactie als valide bestempelt en de juiste sleutel vindt, wordt beloond met waarde (bijvoorbeeld Bitcoin). De miner vertelt vervolgens aan de rest van het netwerk dat er een nieuwe valide transactie kan worden toegevoegd aan het grootboek.

Smart contracts

Veel van de directe toepassingen van Blockchain technologie hebben een uitwerking in het financiële stelsel, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met de toevoeging van smart contracts. Een smart contract is eigenlijk een IF THEN formule – als (if) een lading graan ingescanned wordt in de de haven van Rotterdam dan (then) wordt de betaling naar de verkoper via de blockchain verstuurd. Je kunt op deze manier dus stappen in een betalingsproces aanbrengen, aan de hand van gebeurtenissen in de fysieke wereld. Of als jij je nieuwe Nikes aanneemt bij je voordeur, wordt de betaling op dat moment gedaan.

Samenvatting

Blockchain is dus een technologie die zorgt dat waarde en informatie decentraal verzonden kan worden, waarin gebruik gemaakt wordt van een openbaar grootboek dat alle transacties bijhoudt. Nodes zijn gebruikers van het netwerk die het grootboek bevatten en Miners spelen een grote rol in het bijwerken van het grootboek waar zij tijd en rekenkracht tegenover een financiële beloning stellen.

Consequenties en toepassingen

Fans van Blockchain zien het de wereld veroveren, waarbij er van een impact wordt gesproken zo groot als de opkomst van het internet. Als banken, verzekeraars, hypotheekverstrekkers, advocaten en alle andere bedrijfstakken - die te maken hebben met waarde overdracht - niet meer hoeven te bestaan, kun je het wel hebben over een echte 'game changer'. Of die soep ook zo heet gegeten zal worden? Banken zitten in de tussentijd ook niet stil. Vrijwel alle grote banken zijn hun eigen Blockchain aan het ontwikkelen, of stappen in bestaande projecten. Feit is wel dat er iets aan het veranderen is in de financiële wereld en dat gaan we van dichtbij meemaken! Misschien koop je over vijf jaar dus een huis op de Blockchain… Of verhandel je zonne-energie via de blockchain direct aan andere consumenten, zonder tussenkomst van een derde partij!

Maar hoe zit het dan met Bitcoin? Dat is een vraag die ik graag volgende keer beantwoord als we het gaan hebben over Cryptocurrencies en Initial Coin Offerings (ICO’s). Meer informatie? Neem contact op met Erik Reuvers via ereuvers@probiblio.nl

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Erik Reuvers