Zomervakantie…

Zomervakantie…

Eindelijk tijd voor die stapel boeken die alsmaar hoger lijkt te worden. Wat is er fijner dan je mee laten voeren in allerlei verhalen? Als kind vond ik dat al heerlijk.

Een tijdlang was ik verslingerd aan sprookjes. Vooral ‘De kleine zeemeermin’ was favoriet. In mijn eigen sprookjesboek was ze niet te vinden, maar in het boek bij mijn tante Teuntje, waar ik vaak mocht logeren, gelukkig wel. Tientallen keren heb ik het gelezen en die zeemeermin fascineerde mij mateloos. Toen bestond gelukkig de Disney-versie nog niet, dus ik kon helemaal zelf bedenken hoe de onderwaterwereld met bijbehorende wezens eruit zou zien. Nog een geluk dat mijn tantes sprookjesboek een pocketversie zonder illustraties was. Zo kon ik dus mijn eigen voorstelling maken. Tot het moment dat ik naar de Rudi Carrell-show op televisie mocht kijken (ja, zo oud ben ik al!) en daar een echte zeemeermin acte de présence gaf. Wat was ze mooi, zo groot ook en met een echte vissenstaart! Sprakeloos was ik. En dat was nog in zwart-wit hè. Kun je nagaan…

Tot zover het ‘historische’ gedeelte. Terug naar het heden.

Sprookjes zijn er in alle soorten en maten en klassieke verhalen worden steeds opnieuw verteld en opgeschreven. Steeds net iets anders. Onlangs verscheen een - in mijn ogen - geweldige versie van een wel heel klassiek, want bijbels, verhaal: de Ark van Noach. Annemarie van Haeringen en Gideon Samson bewerkten het samen onder de titel ‘Alle dieren drijven’. Zij staan ook nu weer garant voor kwaliteit: de tekst is fantasievol, sober, geestig en toch ontroerend ernstig en de illustraties… ach, geweldig! Een echte eenheid van woord en beeld. Wat mij betreft wordt dit boek voorzien van een griffel én een penseel. En wat nu zo leuk is: er staan ook twee zeemeerminnetjes in. Een heerlijk voorleesboek voor jonge en iets oudere kinderen van 5 tot 95 jaar. Ook voor regenachtige zomervakantiedagen!

Ik kan, voor de lange winteravonden die ook weer gaan komen, nu al uitkijken naar een boek dat binnenkort verschijnt: een hervertelling van de verhalen uit 1001 nacht door Imme Dros met prenten van Annemarie van Haeringen. En voor de liefhebbers van zeemeerminnen: lees Lampje van Annet Schaap. Ook fantastisch om voor te lezen!

Reacties (0)

Reageren