Boost je online meetings met deze digitale toepassingen

Digitaal samenwerken, je kan er in deze tijd niet meer omheen. Maar online vergaderen kost veel energie en ‘Zoom fatigue’ ligt op de loer. Welke digitale toepassingen kun je inzetten om je online bijeenkomsten te vergemakkelijken en inspirerend te houden? Adviseur Digitale geletterdheid Erik Reuvers zet een paar succesnummers voor je op een rij.
Door corona werken we steeds meer digitaal. Afspraken, bila’s, teammeetings, brainstorms en meetups: allemaal worden ze nu online gehost. Dat geeft uiteraard de nodige technische uitdagingen: microfoons die niet 'gemute' worden, of juist wél terwijl iemand probeert te praten. Webcams met rare hoeken, slechte kwaliteit of gewoon een belabberde verbinding.
Naast deze bestaande uitdagingen blijkt het ook nog eens moeilijk te zijn om mensen digitaal interactief te krijgen en houden. Een dag naar een scherm kijken en eenzijdig luisteren is bijna niet te doen – de aandacht verslapt en al gauw gaan er webcams uit omdat mensen afgeleid worden en ook andere dingen gaan doen. Dus hoe behoud je de aandacht, en houd je interactie met deelnemers?
Dat ligt natuurlijk voor een deel bij de organisator. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens naar deze 15 handige tips voor online facilitators. Daarnaast kun je makkelijk een aantal online tools gebruiken. We kijken naar een aantal 'usual suspects' die je misschien al bent tegengekomen.
Miro & Mural
Miro en Mural lijken erg veel op elkaar in functionaliteit, het ziet er alleen net iets anders uit. Beiden bieden een online whiteboard-omgeving, die je kunt gebruiken om te brainstormen, te mindmappen, informatie te clusteren en projectplannen te maken. Je kunt er geeltjes plakken, maar ook hele projectplannen en PDF’s in plaatsen. Superhandig om met groepen aan een vraagstuk te werken!
Met Miro kun je gratis 3 boards maken, daarna geldt de betaalde variant. Van Mural kun je 90 dagen gratis gebruikmaken voor je de betaalde variant moet overwegen. Miro heeft wat mij betreft de voorkeur boven Mural, maar dat is meer een persoonlijke afweging dan een volledig onderbouwde. Klik hier voor een uitgebreide vergelijking.
Padlet
Ook Padlet is een toepassing om geeltjes te plakken, te brainstormen en informatie te organiseren. Binnen ons team gebruiken we veel Padlets, omdat deelnemers gemakkelijk vooraf input kunnen leveren waarop je later met je groep kan reflecteren. Het is ook heel geschikt om een brainstorm met je team te faciliteren. Padlet werkt heel intuïtief en heeft veel beveiligingsopties. Met de gratis versie kun je 3 Padlets aanmaken, voor meer Padlets geldt de betaalde versie.
Bekijk ook onze Twitch-livestream van 23 september, waarin we ingaan op het gebruik van Padlet:
Kahoot
De meeste mensen hebben al kennis gemaakt met Kahoot, een digitale quiz die je zelf in een handomdraai hebt opgezet. Wij zetten hem zelf vaak in als ‘break’ tijdens een programma, om vooral op een leuke manier kennis over te brengen. De gratis variant is prima te gebruiken. Als je meer Kahoots wil maken met meerdere vragen, kun je een abonnement nemen.
Mentimeter
Een andere quiz/vragen-toepassing die hoge ogen scoort in online sessies en congressen is Mentimeter. Je kunt gemakkelijk vragen stellen en de antwoorden als ‘word cloud’ weergeven. Of live polls inzetten, waarmee je stellingen deponeert en het aantal stemmen real-time inziet. Dit geeft heel veel mogelijkheden voor interactie en zorgt voor een verhoogde betrokkenheid van deelnemers. Je kunt met een gratis account maximaal 2 vragen klaarzetten in Mentimeter, voor meer vragen heb je een betaald account nodig.
Aan de slag!
Wil je meer weten over online tools? Op biebtobieb is een groep te vinden rond online programmeren. Ben je zelf online een tool tegengekomen die niet in deze lijst mag ontbreken, of wil je meer weten over een van bovenstaande toepassingen? Laat het me vooral weten!
Veel succes!
Reacties (0)