Cryptocurrencies en ICO’s (Initial Coin Offerings)

Cryptocurrencies en ICO’s (Initial Coin Offerings)

If you cannot explain it simply, you do not understand it well enough

Disclaimer: dit stuk wordt gevoed door een persoonlijke interesse in het onderwerp en is door simplificatie niet per definitie wetenschappelijk onderbouwd. De strekking van deze reeks is het inzichtelijk en toegankelijk maken van Blockchain technologie voor beginners en dient niet als beleggingsadvies.

In mijn vorige blog over blockchain las je alles over de mogelijkheden en de interne werking. Nu is het tijd om te kijken naar de verschillende crypto valuta en initial coin offerings!

Toch weer Bitcoin

Iedereen vindt wel iets van Bitcoin en andere cryptovaluta – media buitelen over elkaar heen om bijvoorbeeld het einde van Bitcoin te voorspellen. Er is zelfs een site die in kaart brengt hoe vaak dat al is gedaan, tot nu toe 309 keer door onder andere The Economist, NY post en de NY Times! Daar staat natuurlijk tegenover dat er veel mensen met belang in Bitcoin roepen dat het naar een miljoen gaat. Ook daar is een vreemd voorbeeld van: John McAfee heeft voorspeld dat één Bitcoin inderdaad een miljoen waard gaat worden per 2020 – zo niet dan beweert hij zijn eigen geslachtsdeel op te eten. Tot nu toe ziet het er niet bijzonder rooskleurig uit, Bitcoin blijft nu al 55 procent achter op zijn voorspelling.  

Meer dan Bitcoin

Maar er is meer onder de zon dan Bitcoin. Bitcoin maakt nu ongeveer vijftig procent van de markt met een waarde van 125 miljard. De meest bekende 'alt coins' zijn Ethereum (een munt die het mogelijk maakt om diverse andere initiatieven op te ontplooien), Ripple (een munt waarmee banken mogelijkerwijs onderling snel valuta transacties zouden kunnen doen), Litecoin (een soort Bitcoin maar net anders), Monero (een privacy munt die zorgt voor volledige anonimiteit) en Bitcoin Cash (een afsplitsing van Bitcoin die nu op zichzelf staat). 

Er zijn in totaal 1910 cryptocurrencies die nu op www.coinmarketcap.com staan om een beeld van die markt te geven. Er zitten natuurlijk bijzonder veel losse flodders tussen die vergeleken met hun introductie bijna niks meer waard zijn en waar ook bijna niet meer in gehandeld wordt. Deze worden ook wel 'dead coins' genoemd. Uiteraard wordt dit ook weer bijgehouden via https://deadcoins.com/ hier staan alle munten die na introductie jammerlijk gefaald zijn – sommige door een hack, doordat de eigenaren de boel belazerden, of gewoon omdat er niks meer mee gebeurt. Dat zijn er alleen al 911 – waarbij iedereen die is blijven zitten zijn geld volkomen kwijt is geraakt. Het is allemaal niet zonder risico!

Het grote geld en ICO’s (initial coin offerings)

Platte waarheid is dat er veel gelukszoekers zijn in de cryptowereld aan zowel de aanbod als aankoop kant. Daar maken sommigen handig gebruik van door een idee te lanceren zonder daar veel tijd in te stoppen, een fictief team daarvoor samen te stellen en gewoon geld te vragen om je doel te bereiken. Vijfentwintig miljoen is daarin niet veel – als je maar een groep investeerders weet te paaien! En die investeerders zitten er over het algemeen niet in omdat ze er in geloven, of omdat het zo’n geweldig toepasbaar idee is. Zij willen gewoon honderd keer hun inleg er uithalen en verkopen die munten dus ook snel weer. Zo krijg je dus een economie rond een idee dat nooit echt uitgewerkt wordt en je kunt je voorstellen dat mensen hier heel veel geld door zijn verloren. Nu kan het natuurlijk zijn dat hier uitzonderingen op gaan komen, maar voorlopig beloven de bedrijven achter grote cryptocurrencies enorm veel voor in de toekomst, en moeten we nog maar gaan zien wat daar in behaald wordt.

Regelgeving rond dit soort ICO’s (initial coin offerings) zijn er niet. Een munt wordt gewoon aangekondigd – men gaat rond met de pet. Daarna proberen de developers hun munt op een exchange (soort van AEX) te krijgen, ofwel een plek waar al die munten verhandeld worden. Hoe groter de exchange hoe beter het meestal voor de koers van de munt is. 

Ook moet er een onderscheid gemaakt worden in de soort cryptocurrencies die er zijn. Bitcoin wordt gewoon als een coin gezien, wat betekent dat de waarde van de munt door de markt en miners bepaald wordt. Simpel gezegd is het een betaalmiddel. Een heel aantal andere currencies worden weer als token gezien wat betekent dat de munt iets doet wat hem waarde geeft. Over het algemeen gebruiken tokens een bestaande blockchain zoals Ethereum.

Wet en regelgeving

Zoals gezegd is het momenteel het wilde westen in de crypto wereld. Er is geen wet en regelgeving wat betekent dat je echt op moet passen wil je je er in begeven. Enerzijds hoopt men juist dat er wet en regelgeving ingevoerd wordt omdat dat legitimiteit aan crypto kan geven. Anderzijds is er zonder die regelgeving ruimschoots ruimte om te hacken, liegen en bedriegen, nepnieuws naar buiten te brengen om je eigen munt in waarde te doen stijgen, en je hoogst eigen cryptocurrency te lanceren zonder verdere gevolgen.

Het is een rare wereld waar heel veel potentie in zit, die nog niet ingelost wordt. Er zijn helaas bijna geen munten met toepasbaarheid in de echte wereld op dit moment, alleen van de belofte daarvan. Niet elke bedrijfstak kan omgevormd worden met blockchain technology, of zou daar de vruchten van kunnen plukken. Feit blijft wel dat het een hele interessante omgeving is die veel vergeleken wordt met het internet in zijn begin stadium. Ik kijk vooral toe en verwonder me…

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Erik Reuvers