De intelligente toepassing van data in collectievorming

De intelligente toepassing van data in collectievorming

Big Data, Machine Learning en Artificial Intelligence (AI); Probiblio's Team Collectieadvies en Programmering signaleert de toegenomen behoefte aan inzet en gebruik van grote hoeveelheden data, voor het samenstellen van een optimale collectie. Graag nemen we jullie mee in de stappen die we zetten om hierin te kunnen voorzien én nodigen we jullie uit om te participeren in toekomstige ontwikkelingen.

Collectie en Mosaic: de koppeling

Samen met Probiblio's onderzoekers en marketeers hebben onze collectieadviseurs data uit het Mosaic-doelgroepenonderzoek gekoppeld aan uitleencijfers en collectieprofielen. Met het doel: bereik met budgetverdeling de doelgroepen die je wil faciliteren in hun leeswensen. Met Bibliotheek Bollenstreek zijn we een pilot gestart. De eerste resultaten worden begin 2021 opgeleverd. Zijn de resultaten positief, dan breiden we pilot uit.

Datagedreven collectioneren NBD

NBD Biblion is in 2019 een onderzoek gestart om AI in te zetten voor Datagedreven collectioneren (DGC). Samen met bureau Enjins hebben ze een tool ontwikkeld gebaseerd op kwaliteitsdata (AA-staffel), data uit het KB-Warehouse, deelname van pilotbibliotheken en demografische gegevens. Het doel van DGC is de aanschaf van de collectie te automatiseren. NBD Biblion streeft ernaar in het derde kwartaal 2021 dit product op de markt te brengen.

Samenwerking Probiblio en NBD

NBD Biblion heeft Probiblio gevraagd met hen samen te werken om het DGC verder te ontwikkelen. Als een POI die innovatie hoog op de agenda heeft, is besloten die samenwerking aan te gaan. Op korte termijn gaan we een bibliotheekorganisatie benaderen mee te doen aan de pilot.

Continuïteit

Hoewel ontwikkelingen snel gaan, betekent dit in de praktijk dat er nog enige jaren overheen gaan voordat een en ander gerealiseerd is. Juist in die jaren zorgen wij voor continuïteit, kwaliteit en persoonlijke aandacht zoals je van ons gewend bent, immers; tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door.

Geïnteresseerd in deelname in de pilot?

Laat het ons weten via collectieadvies@probiblio.nl. Mirjam Noach of Marjolein van der Steen neemt contact met je op. Meer weten over collectieanalyse en -advies? Kijk hier. 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Mirjam Noach