De Lonkende Leestafel: Ellie van der Meer en haar passie voor de moestuin

De Lonkende Leestafel: Ellie van der Meer en haar passie voor de moestuin

Groen delen & doen!

Actie: zaadjes en stekjes ruilen en tuinboekentips uitwisselen. Trek je tuinpak aan.

Dit is deel vier van de serie Lonkende Leestafels bij Probiblio, een interview met Ellie van der Meer. Lees hier de eerder verschenen blogs over 1450 Kookboeken van Esther, Sinterklaastics van Moniqe en Rineke met haar Agatha Christies.

'De cyclus van scheppen en oogsten vind ik ongelooflijk mooi. Ieder jaar begin je weer opnieuw met zomerdrukte en winterse rust. Je maakt voortdurend plannen en het water loopt me in de mond als ik denk aan de peultjes, de kapucijners, de erwtjes. Prachtige vlindervormige bloeiwijze ook.'

'Ik had vroeger een verkering met een eigen moestuin, zo is ook die liefde ontloken. Ik ben van het ecologisch tuinieren en mijn lijfboek is dan ook Handboek ecologisch tuinieren.'

'De Armenier noemen we hem; hij is heel dienstbaar qua heggenknippen en algemeen onderhoud. Sinds tien jaar loop ik rond bij amateurtuindersvereniging Castricum, iedereen heeft er zo’n beetje z’n eigen rol. Ik ben er een dagdeel en avond in de week, we eten samen op de tuin, wisselen tips en verhalen uit, zaden en stekjes, we delen de opbrengst. Er is een oudere garde waarvan de mannen – het gaat vaak van vader op zoon - meer gericht zijn op groenten en opbrengst, vrouwen zijn enorm in opkomst en zijn meer van de bloemen, het kleine fruit en de gezelligheid. Het leuke is dat het door alle lagen van de bevolking gaat.'

'Er gaat een wereld voor je open, ik ben een aardappelfreak geworden, je ontwikkelt er een smaak voor. Er is een lijst met rassen; vroeg-middel-laat. Veel aardappelen hebben vrouwennamen zoals Irene, Ditta, Lady Felicia. Voor Probiblio neem ik wel eens een zelf geplukt boeket mee en van collega Anne-Marie kreeg ik laatst een zonnehoedje!'

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams