DE FIRST LADIES van Thomas Bersee!

DE FIRST LADIES van Thomas Bersee!

Deel 5 van de serie Lonkende Leestafels bij Probiblio

Een interview met Thomas Bersee, adviseur volwasseneneducatie over zijn passie. Amerikaanse politiek - The first ladies in our lifetime: from Jackie to Melania | door Karen Bertrams, Probiblio, zomer 2017.

Lees hier de eerder verschenen blogs over ProBiblianen over hun kennis & collecties: 1450 Kookboeken van Esther, Sinterklaastics van Monique, Rineke met haar Agatha Christies, Groen delen en doen met Ellie.

We gaan meteen diep, als het over geschiedenis gaat, want wat is waar? ‘We leven alleen in de schaduwen, die ervaren we als echt. Alles is projectie’. De allegorie van de grot van Plato. Vragend naar de herkomst van Thomas' naam komen we terecht bij een chateau Bersée, in een dorpje bij Lille. Maar de familie kwam in de 18e eeuw vanuit Zwitserland richting Bloemendaal en werd tuinder en bloembollenkweker. De kleine Thomas speelde liever Indiaan dan cowboy, door Arendsoog en Rawhide op zaterdagavond.

In de vroege jaren 60 leek via de kleine zwart-wittelevisie alles in Amerika te gebeuren. ‘Het is altijd mijn favoriete periode gebleven’. De moord op Kennedy is tot vandaag nog onderwerp van speculaties die een voormalig geschiedenisleraar als Thomas blijven triggeren. Het woord ‘laaggeletterdheid’ komt uit zijn koker en staat nu in de Dikke van Dale (2005). Wat hem betreft is het een metafoor voor de maatschappelijke tweedeling tussen mensen die wel en niet meedoen. ’Er zit zoveel energie bij bibliotheken om zich voor kwetsbare groepen in te spannen, als verbindende schakel en koepel over het eilandenrijk van Bibliotheek aan huis, Voorleesexpress, dBos, Taalhuis. Budgettair zijn we van 300 miljoen naar 54 miljoen gegaan, terwijl Nederland juist veel meer moet investeren in volwassenen educatie. Toch is er echt veel gebeurd in korte tijd.’

Zo’n 1250 boeken, publicaties, tijdschriften, kleurboeken(!) over Amerikaanse politiek omringen hem in het dagelijks leven. Zijn favoriete bron is CNN. ‘Als ik thuiskom tune ik in op State of the Union met de hysterische, snelle en slimme Kate Bolduan.' Senang in zijn eigen bubbel op Amazon.com, thuis in The New York Review of Books. Zijn kennis en enthousiasme, gecombineerd met bescheidenheid zijn van een grote charme en maken echt nieuwsgierig naar meer.

Die balans tussen de juicy details en de grote verbanden laat Thomas zien in zijn artikel ‘Een slavenhouder aan de muur’ over de politieke iconografie van Donald Trump in Hollands Maandblad van mei 2017. Leest dat artikel, het is smullen! Ook zijn kleurboekencollectie met titels als ‘The Trump book of insults’ laat je verlangen naar een weekje eenzame opsluiting te midden van deze schatten, met Thomas als wijze butler, die de favoriete dish van Obama (chili con carne) opdient en uitweidt over een van zijn stokpaardjes. Desgevraagd zou hij Michelle Obama of Caroline Kennedy graag als president zien. Krijgen we eindelijk die First Gentleman. 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams