De Lonkende Leestafel on tour in Pijnacker

De Lonkende Leestafel on tour in Pijnacker

‘De boeken zijn het middel, niet het doel.’ Hoe zorgen we ervoor dat de Bibliotheek meer is dan een collectie alleen? En hoe faciliteert de bieb ontmoetingen? Dinsdagmiddag 20 juni vertelde adunct-directeur Carla Holland zo’n veertien medewerkers van verschillende bibliotheken over de netwerkfunctie die Bibliotheek Oostland vervult en over hoe zij ervoor zorgt dat het zo druk is, dat een lid zelfs het lidmaatschap opzegde vanwege de drukte!

Verzamelgebouw

Er staat nog een bord met 'Bibliotheek Oostland' op de rode gevel aan de Julianastraat in Pijnacker. Maar het pand bevat veel meer dan alleen een Bibliotheek. Een greep uit de organisaties die gebruik maken van de ruimte: Dagbesteding GGZ, Het Rode Kruis, de kerk én een wasserette! Waarschijnlijk is de Bibliotheek in Pijnacker de enige in Nederland met een wasserette. Er worden ook muziek- en taallessen gegeven, de wethouder en wijkagent houden er spreekuur en er is een heuse Lounge met goed eten. Bedrijven en organisaties kunnen tegen een kleine betaling een zaal huren, indien gewenst met wat catering. En op zondag kan een maatschappelijke instelling de Bibliotheek zelfs ‘gratis’ gebruiken, bijvoorbeeld voor een muziekvoorstelling. 

Nieuwe functie

Bibliotheek Oostland heeft zich van Bibliotheek getransformeerd tot multifunctioneel centrum. Het zalencentrum naast de Bibliotheek – voorheen een buurthuis - wordt sinds kort door hen beheerd en geëxploiteerd. De bieb wordt voor 80% gesubsidieerd uit het sociale domein, omdat zij een brede sociaal-maatschappelijke functie heeft gekregen. Dat vergde wel wat, aldus Carla Holland: ‘Bibliotheekmedewerkers moeten nu ook de zalen beheren, gasten ontvangen en zorgen voor koffie en dergelijke.’ Tijdens de verbouwing hielp echter iedereen mee, van de buren tot de vrijwilligers en van vluchtelingen tot vaste klanten. Zo werd het gebouw echt van iedereen samen.

Ontmoeting stimuleren

Een collectie gebruiken om meer ontmoetingen te stimuleren. Dat lukt in Pijnacker vrij goed. Maar hoe doet de rest van de bibliotheken dat? Tijdens de brainstormsessie werden verschillende initiatieven gedeeld, zoals een wandeling door de natuur in de week van de alfabetisering of tijdens de Tour de France een flitsende wielrenetalage als aanleiding om met het publiek te praten over wielrennen. Minecraft zorgt ervoor dat kinderen meer lezen over achterliggende onderwerpen, zoals erfgoed of leren programmeren. En door in de Bibliotheek films te laten zien, gecombineerd met lezingen en gesprekken, breng je ook mensen bij elkaar. De collectie is al lang niet meer het doel, des te meer het middel, om ontmoeting te stimuleren!

Geschreven door Marlous Nooi

Reacties (0)

Reageren