De Lonkende Leestafel: Rineke Zwanenburg en Agatha Christie

De Lonkende Leestafel: Rineke Zwanenburg en Agatha Christie

Door de gruwelijkste dingen heen dansen...

Wel eens geprobeerd te lunchen maar geen hap door je keel krijgen van de spanning? Dat zal je met de verhalen van Rineke Zwanenburg over haar Agatha Christie collectie (bijna drie meter) niet gebeuren. Want bij de best verkopende thriller schrijfster ter wereld dans je door de gruwelijkste dingen heen. De verhaallijn, de toon, er is vrij baan voor je eigen fantasie, precies zoals Rineke dat graag heeft. Niet zoals bij haar Schotse collega Val McDermid die de gruwelijkheden zo gedetailleerd neerzet dat je die ruimte niet meer kan nemen.

De zeven wijzerplaten was het eerste boek dat ze als 16 jarige kreeg van de buren. De daarop volgende 71 detectives heeft ze compleet, in het Engels en Nederlands. De dvd’s met alle series. ‘De beste Miss Marple is Joan Hickson, zij benadert de boeken zoals ik ze beleef het best’.

‘Towards zero ben ik kwijt en ik heb ook alle korte verhalen niet. Ik hou m’n ogen wel open, ze heeft vier romans onder een andere naam geschreven, draken van verhalen maar er is bijna niet aan te komen, ik vind het leuk als het moeilijk is’. Opgekruld op de bank, sokken aan, een kussentje, slóten Earl grey tea en roomboterstroopwafels van de banketbakker en dan haar beste vondst, in Engeland gekocht; Come tell me how you live. Over de expeditie in de jaren dertig in het tweestromengebied van de Eufraat en de Tigris met haar tweede man die archeoloog was. Agatha zelf was dol op Fig and orange scones with Devonshire cream.

Ook goed? ‘Ian Rankin, Michael Connely, Wilkie Collins. Vrouwen schrijven trouwens anders dan mannen: zachter, speelser en met meer gevoel en humor’. Rineke zit altijd aan zinnen te boetseren, vroeger blogde ze en schreef ze verhalen. Haar kennis over haar Agatha Christie liefde deelt ze niet echt via verzamel- en fanclubs. Waardoor de exclusiviteit van deze Lonkende Leestafel alleen maar toeneemt. Nog een zeer beroep gerelateerde passie: boeken over ICT en internet, check bijvoorbeeld Webdesign met webstandaarden van Jeffrey Zeldman. (We voelen een serie Lonkende Leestafels voor nerds aankomen!)

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams