De online service van Bibliotheek Hoeksche Waard in coronatijd

De online service van Bibliotheek Hoeksche Waard in coronatijd

Hoe kun je als bibliotheek je diensten blijven bieden aan bestaande en nieuwe doelgroepen tijdens de coronacrisis? Bibliotheek Hoeksche Waard heeft vanaf maart 2020 de dienstverlening opgeschaald naar online en huis-aan-huis service. Directeuren Nell Schuijff (dienstverlening en collectie) en Marieke Montenarie (Educatie, Communicatie en Activiteiten) lichten hun “vernieuwde en verbeterde” werkwijze toe.

Nell (foto rechts): “Direct na de eerste lockdown vorig jaar zijn we gestart met verrassingstasjes, online of telefonisch te bestellen en thuisbezorgd. Later hebben we dit uitgebreid naar boeken online reserveren en thuisbezorgen. Het merendeel gewoon op de fiets, of met onze in allerijl aangeschafte charmante Bibliotheek Bestelauto. Dit heeft de Bibliotheek Hoeksche Waard blije gezichten en nieuwe leden opgeleverd.”

Marieke: “Tijdens de lockdown is onze formulierenhulp telefonisch verdergegaan. En ook onze digitale spreekuren kregen een hulpnummer. Zo bleef de bibliotheek veilig bereikbaar voor vragen over belasting, allerhande overheidsinfo, e-books, luisterboeken, digitale issues en zelfs donorregistratie.”

Nell: “Voor de jongste doelgroep plaatsten we voorlees- en boekenzoek-filmpjes op YouTube en Facebook. Ook workshops Minecraft en CoderDojo’s beiden we nu online aan. Veel kinderen komen in beweging voor onze prentenboekenjacht gecombineerd met een bingo. En voor onze bijna dagelijkse online challenges op Facebook: de tekenwedstrijd en de lokale voorlees-act ‘Waar is CoCo?’. Door deze activiteiten hebben we bij Bibliotheek Hoeksche Waard geleerd hoe snel en efficiënt we onze doelgroep via Facebook en Instagram kunnen bereiken.”

Marieke: “Daarnaast is het activiteitenaanbod voor volwassenen zoveel mogelijk online gegaan. Een webinar/workshop ‘Opgeruimd staat netjes’ via ZOOM; een webinar ‘TikTok’ via Facebook Live en Walk & Talk digitaal, om er een paar te noemen. Langzaam maar zeker weten onze klanten en de Bibliotheek Hoeksche Waard elkaar steeds beter en meer moeiteloos online te vinden.”

Nell: “Verrassend bijeffect daarvan is dat leden die helemaal niet gewend waren om online actief te zijn, die stap toch hebben gewaagd. De triomf op de gezichten van deelnemers die nooit hadden verwacht dat ze zelf ooit online zouden gaan – dat was fantastisch om te zien! Onze online leeskring zit ook alweer voor de derde keer vol. Daar delen acht lezers van 70+ delen hun intieme leeservaringen, veilig thuis bij de open haard onder het genot van een kopje thee. Wat nodig is: een laptop met camera en microfoon en werkende Wifi.”

 

“De triomf op de gezichten van deelnemers die nooit hadden verwacht dat ze ooit online zouden gaan – dat was fantastisch om te zien! Onze online leeskring voor lezers van 70+ zit ook alweer voor de derde keer vol.”

 

Marieke (foto rechts): “Het Taalhuis HW (Hoeksche Waard) is gestart met een Hoeksche Babbelbox. Een soort Taalcafé, maar dan vanuit je huiskamer. Succes verzekerd: elke keer 30 deelnemers via ZOOM! Na een maand proefdraaien is iedereen enthousiast. Het initiatief groeit nog steeds en is ook een feest voor taalvragers en taalvrijwilligers. Eén van hen zei: ‘Dit is net een avondje uit!’”

“Voor ons was het wel even zoeken. Moet alles online? Nee, per mail of per post kan ook. De geschiedenisquiz in samenwerking met de Historische Vereniging Oud-Beijerland werd via de krant en per mail verspreid. Dat leverde ons 35 enthousiaste deelnemers op.”

“Onze auto-puzzelrit ‘Thuis in de Hoeksche Waard’ gooide helemaal hoge ogen. Na 600 (!) inschrijvingen hebben we die moeten stopzetten, want meer automobilisten kunnen onze landelijke dorpjes niet verdragen. De opzet is eenvoudig: een rit met de auto, onderweg vragen oplossen (je hoeft niet uit te stappen) en kans op een prijs. Volledig corona-proof!”

“We hebben genoeg te doen, er is volop vraag naar het online aanbod. Zelfs onze 3D printer draait overuren. De eerste klant stuurde een ontwerp voor een specifiek mondje voor de stofzuigerslang. Was kapot en is nu weer heel, want door de Bibliotheek Hoeksche Waard geprint en thuisbezorgd. Het succes werd gedeeld op Facebook en de volgende klanten stond gelijk voor de printer in de rij. Als we straks uit de lockdown komen, is de Bibliotheek Hoeksche Waard een goedlopende online service rijker!”

Kijk voor meer informatie over de dienstverlening van Bibliotheek Hoeksche Waard op www.bibliotheekhoekschewaard.nl

Probiblio heeft de impact van de coronacrisis op de bibliotheeksector onderzocht. Daaruit blijkt dat de crisis het werk van bibliotheken bemoeilijkt, maar ook de maatschappelijke waarde van bibliotheken extra naar voren brengt - vooral voor kwetsbaren in de samenleving. Ook dwong het bibliotheken creatieve oplossingen te bedenken om hun diensten te blijven bieden aan bestaande en nieuwe doelgroepen. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Emma Bijloos