De vlieg zijn, op de muur van de New York Public Library

De vlieg zijn, op de muur van de New York Public Library

De Lonkende Leestafel ♥ Ex Libris documentaire van Frederick Wiseman over de New York Public Library | Blog door Karen Bertrams (generatie X), 7 februari 2018.

VOB, Probiblio en bibliotheken organiseerden deze weken exclusieve voorstellingen van deze aan onszelf opgedragen documentaire op een aantal  plekken in het land, zodat iedereen - die nieuwsgierig genoeg is - een vlieg op de muur van de NYPL kan zijn.

In New York verblijven 2,5 miljoen mensen in the digital dark, de Bibliotheek is the holy grail of the 21th century, the pillow of democracy en science is the poetry of reality. In de eerste scenes van deze documentaire teken je deze fijne statements op uit de mond van de vele personages die bezig zijn met het continu delen van kennis. De Bibliotheek ontvouwt zich in al haar facetten, laat de lelijkheid van de omgeving – de inrichting van de meeste vestigingen is echt oubollig – en de schoonheid zien van mensen die komen om iets te leren.

Wat bevrijdend werkt is het ontbreken van ondertiteling en voice overs, het is echt aan jezelf om de werkelijkheid van de NYPL op je in te laten werken, in de royale tijdsspanne van 3 uur en 17 minuten.

Als filmpubliek steek je stiekem veel op door de uitgebreide fragmenten van alles wat er op de vloer gebeurt, van de seksuele connotatie bij een pastrami sandwich of het versturen van een salami in een lezing over Joodse deli’s tot het leren lezen en schrijven van braille en hoe brutally transparent je moet zijn als je solliciteert.

Steeds keren we terug aan de grote tafel met het management team dat dingen goed weet te verwoorden, tussen Starbucks bekers naar elkaar luistert en onderwerpen bespreekt als het formuleren van een simpele jaarlijkse boodschap aan de politiek die omarmd kan worden. Het belang van inclusiviteit van echt iedereen ‘ad value to the people’, de belangstelling voor e-content versus print, de uitbreidende focus op educatie en vaak ook het maximaliseren van subsidie van de stad NY en de verhouding tot privé geldbronnen, en andersom!

Een peptalk bemoedigt het personeel dat alles uiteindelijk met elkaar verbonden is en er dus geen rede voor paniek is over al die dingen die in de verschillende hokjes op je verschillende bordjes liggen. Van summer reading tot connectie met jongeren die van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds op straat zijn, het gaat om the big picture, connecting dots, deeper relationships.

De honderdvijftig die-hards uit onze branche klonken na afloop in de nieuwe OBA-cocktail bar op wat volgens Francien van Bohemen "een monument voor bibliotheken" is. Filmkenner Riet: "Ik houd van de manier van filmen van Frederick Wiseman. Je ziet hoe hij van de mensen houdt door de manier waarop hij ze registreert zonder oordeel. De diversiteit van het bibliotheekpubliek in combinatie met de breedte van het aanbod aan activiteiten en mogelijkheden laat zien hoe dit ook bij ons beter zou kunnen. Wezenlijk zijn onze problemen dezelfde."

De soezende mensen bij veel sessies in de NYPL laten zien dat het echt een instituut is dat warm en verwelkomend is, of je nou net doet of je niet slaapt, of wakker wil worden. Fijne plek. 

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types | Volgende keer #12: Polderdichtster Mirjam Noach | Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl

Dit vonden zij:

Benieuwd naar de mening van een niet-bibliothecaris uit generatie Z? Nicky Duin (27), communicatie medewerkster Probiblio en eigenaar 'neversaynicky', schreef er een blog over! Naar de website.

Bibliotheek De Boekenberg verzamelde na afloop meningen van bezoekers, bekijk ze in deze video:

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams