Does it blend?

Does it blend?

De Lonkende Leestafel ♥ Kevin de Kok, manager bij Bibliotheek Forum Zoetermeer Interview #24 door Karen Bertrams, november 2018.

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

Kevin komt uit… "Het wonderschone Sprundel, ik ben onwijs blij dat ik daar vandaan kom, al van generaties terug." Deze sterke West-Brabantse roots zorgen misschien wel voor zijn ondernemerszin en gastvrije instelling. "Als enige van mijn vrienden en familie ben ik uitgevlogen, om in Leiden Vaderlandse geschiedenis  te gaan studeren, met contemporain en EU erbij. Ik lees er veel over, ben lid van de Historische Vereniging, bezoek graag het Rijksmuseum voor Oudheden. Een van de conservatoren houdt ook lezingen in de bibliotheek. Van de collectie vind ik het leuk dat er veel aandacht is voor streekhistorie, de uitleningen vallen nog best mee!"

"Na mijn postdoctoraal Europese Unie Studies, wilde ik wel naar Brussel. Een stage bij BUZA deed me inzien dat ik me daar niet op mijn gemak voel, te afstandelijk en ver van de praktijk. Bij European Urban Knowledge Network hield ik me bezig met hoe grote steden van elkaar leren, bibliotheken, zorg, verkeer. Nederland had de regierol, maar wederom, veel conference calls en theorie. Bij de gemeente Zoetermeer (125k inwoners) begon ik met een traineeship, ik heb er tien jaar van alles gedaan; economische zaken, wijkzaken, programma manager, manager publieksplein (paspoorten, huwelijken)."

"Vanuit de renovatie van het stadhuiscomplex kwam de wens om gemeente en bibliotheek en het lokale maatschappelijke veld samen te brengen, het FORUM Zoetermeer. Aan ons om te laten zien dat het kan!"

Does it blend? "Het gaat onwijs goed in het algemeen. In de frontoffice werken meerdere functies van verschillende partijen samen om te zorgen dat mensen niet verdwalen, of juist wel! We hebben een paar sleutelrollen om ervoor te zorgen dat alles goed combineert, met de ruim veertig maatschappelijk/sociale/culturele partners. Dat gaat niet in een dag, iedereen kijkt de kat uit de boom en bedenkt hoe zichzelf te positioneren. Ik had gedacht dat het sneller zou gaan, maar we doen steeds meer gezamenlijk en weten elkaar steeds makkelijker te vinden. We hebben zestig mensen (veertig fte) in dienst die in dezelfde kantoortuinen als de gemeente flexwerken."

"Ik sta wel regelmatig bij mensen op de tenen. De organisatie aan de achterkant is toe aan een update, die moet professioneler, processen kunnen beter en we moeten continu klaar zijn voor verandering. De houding ‘wij weten wel wat goed voor u is’ is niet houdbaar. We moeten onszelf ook niet altijd zo serieus nemen!"

"Door het imago van de bibliotheek is het moeilijk nieuw denkende jonge mensen aan je te binden, ik moet het altijd uitleggen! We zoeken nieuwe jonge influenzers, maar de keuze is niet altijd reuze. Wat goed werkt zijn de basisschoolkinderen die bij ons werken als Biebtoppers, helpen met klussen, er is een wachtlijst! En wat ik onwijs gaaf vind om te zien is de passie bij de collega’s."

"Waar ik van sta te kijken is hoeveel mensen dagelijks bij ons zijn zonder lid te zijn, om te internetten, te printen, om de krant te lezen, om te studeren. Ook trekken al onze partners natuurlijk hun eigen doelgroep aan. Het Forum is een van de weinige plekken waar je kunt zijn zonder dat er veel van je verwacht wordt. Als ik hier rondloop is er altijd wel wat leuks aan de hand, er gebeurt veel meer dan mensen weten. Laatst een Thrillerfestival met 150 laaiend enthousiaste jongeren, maar dat is dan een besloten bijeenkomst. We moeten meer laten zien wat er allemaal gebeurt, dat hoeft niet altijd perfect te zijn. Dat kan heel klein zijn, met social media, je foto mag blurry zijn, focus niet teveel op de d’s en de t’s!"

"Ik weiger trouwens te snappen dat alle bibliotheken samen niet meer luisterboeken hebben dan Storytell! WTF, hoe kan dat? Ik wil het oplossen, wie bemoeit zich daarmee?! En de versie van de bieb voor e-books vind ik te ingewikkeld. Ik houd zelf meer van het fysieke boek en in de auto gebruik ik de luisterbieb-app."

"Het FORUM café gaan we nu zelf exploiteren, dat willen we anders, met andere prijzen, mensen die er spelletjes kunnen doen. Onwijs cool is het gratis lidmaatschap van de Boekenberg. Wij willen Silent Sunday, met een toffe Sunday Brunch met activiteiten, dat mensen, hele  families, hier lekker op zondag hun tijd komen stukslaan. Dat vraagt balanceren en goed luisteren naar je publiek."

"Over tien jaar zal de bieb een nog natuurlijker plek zonder drempels zijn voor ontmoeting, mensen en kennis. Ik wil maatschappelijke waarde toevoegen. Daar ben ik van!"

Wij van de Lonkende Leestafel ook, Kevin! Keep on blending!

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams