E-genius Dave ‘Willy Wonka’ Damen durft

E-genius Dave ‘Willy Wonka’ Damen durft

De Lonkende Leestafel ♥ Dave Damen, Unitleider Business Development & Innovatie Bibliotheek Rijn en Venen. #8 Interview door Karen Bertrams, herfst 2017. 

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

Volgende keer #9: Wouter van Heiningen, Bibliotheek Maassluis.

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

Dave Damen typeert zichzelf direct helder door met zijn lightsaber als Star Wars held / schurk (doorhalen wat niet van toepassing is) de burelen van de Bibliotheek te kleuren in de eerste vijf minuten van onze afspraak. Neem Leonardo da Vinci, Einstein en Kuifje en je hebt DNA waaruit deze futuristische collega qua mindset is opgebouwd.  

Creatief ondernemer zijn in een branche waar het stof neerdaalt en alles gereshuffeld wordt, dat moet wel voelen als thuiskomen in de chocoladefabriek van Willie Wonka, zijn jeugdheld? 'Die heeft mij gevormd, door Sjakie zijn dromen te laten realiseren met het ontdekken van zijn eigen talenten. Met de chocoladefabriek als facilitator en de kracht van inventiviteit en speelsheid als wapens.'

Trek dit door en je weet dat Dave voorlopig gelukkig en nuttig kan zijn in het speelveld van literatuur en techniek waar wij ons bevinden. Als unitleider bussiness development en innovatie, gecombineerd met marketing en zijn eigen bedrijf DD Soulutions. (soul, with a capital S!) floreert hij in deze eigenzinnige professionele cocktail bij het uitbouwen van de bibliotheekmissie. Waarin competenties heel belangrijk zijn.

'Ben je in staat om te luisteren en de goede vragen te stellen om naar boven te halen wat van waarde is, daar gaat het om, bijvoorbeeld in je contacten met bedrijven: waarom zouden ze met jou in zee moeten gaan? Je moet klein beginnen, maar nu timmeren we landelijk aan de weg. De opleiding van de toekomst is die voor e-Genius, een van mijn uitvindingen. In Rijn en Venen werken we in samenwerkingsverbanden, er komen vijf nieuwbouwprojecten en we krijgen nieuwe bibliotheken. Het is bizar om vestigingen te sluiten! Wie mij scherp houdt, is onze directeur Hester van Beek. We hebben behoorlijke discussies, maar daardoor werkt wat we uiteindelijk doen ook goed. Ik durf te zeggen dat we een van de meest innovatieve bibliotheken zijn. We zijn bezig aan een derde trainingsronde om al onze medewerkers en (300!) vrijwilligers media-genialer te maken en te leren meer uit de doos te denken.'
Verboden? 'JA MAAR…'  Willen we niet meer horen. Als een Speedy Gonzales ren ik vooruit en weer terug om iedereen bij de les te houden. 

Ze noemen me altijd de rattenvanger, omdat ik vaak slierten kinderen achter me aan heb. Ik begrijp hun bioritme, je kan niks fout doen en de hele wereld is een grote speeltuin. Kinderboekenweek? Wij durven keuzes te maken en die anders in te vullen, niet met het onnozele thema Griezelen, maar een 'Geniale Maand' waarin kinderen van alles komen ontdekken. Je handen weten meer dan je hoofd, dus draai het eens om. We gaan nu meer de focus op technologisch leggen. Ik doe zelf veel met Lego Serious Play en we werken aan een leerlijn Lego Boost met robots.

De generatie die na mij komt, wil ik behoeden voor de verveling en het gebrek aan inspiratie en motivatie waaraan ik op school ten prooi viel. Gelukkig kon ik later mijn ei beter kwijt op de toneelschool, Hogeschool voor de kunsten en de filmacademie. Media zoals tv zijn heel interessant door hun bereik, het kan goede dingen in beweging zetten. Je ziet dat als een prinses zich met laaggeletterdheid gaat bemoeien, het beter opschiet.

Er zijn nu positieve tendensen, met ruimte voor andersdenkenden, creatieve geesten, start ups, crowd funding. Het gaat de goede kant op! Leerkrachten worden coaches, bedrijven luisteren ook steeds meer naar kinderen. 'Don't tell them the sky is the limit if there's footprints on the moon' (Paul Brandt). De Bibliotheek van de toekomst is een inspirerende omgeving waar iedereen welkom is en verbindingen met elkaar kan maken. Je bent zelf ook content!'

Nou, wij  van de Lonkende Leestafel zijn ook content met de Willie Wonka van onze branche en mobiliseren intussen zoveel mogelijk Sjakies.

 

 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams