Een beter brein aan de breintafel

Een beter brein aan de breintafel

Het is donderdagmiddag. Na een dag achter een beeldscherm voelt mijn hoofd aan als een brij. Ik ben niet vooruit te denken. Ik onthoud niets en mijn focus is weg. Zou een pilletje niet handig zijn, waarmee je denkkracht spontaan terugkeert. Of een prothese die je gewoon aanzet om het geheugen op scherpte te brengen.

Sciencefiction? Misschien niet. De hersenwetenschap is volop in ontwikkeling. Niki Korteweg heeft er een boek over geschreven: ‘Een beter brein’. Zij is neurobioloog en wetenschapsjournalist. Haar interesse in hersenwetenschap kreeg een andere dimensie toen haar hoofd na een burn-out niet meer optimaal functioneerde. Korteweg ging op zoek naar manieren om haar brein te verbeteren. Veel studenten gebruiken hiervoor al pillen: ritalin voor de concentratie en modafinil tegen de slaap. De vraag is of het werkt. Korteweg probeert erachter te komen. Zij gaat te rade bij deskundigen die het effect ervan hebben onderzocht. Helaas geven de onderzochte pillen nog niet het gewenste resultaat, bovendien zijn er vaak bijwerkingen. Maar wetenschappers zijn optimistisch over de toekomstige mogelijkheden. Zo behandelt Korteweg in dit boek allerlei breinverbeterende middelen: spelletjes om het geheugen te trainen, neurofeedback, meditatie en gezonde voeding.

Hoe verder je leest in haar boek, hoe meer futuristisch de methoden: hersen-implantaten, gedachtenmachines, gamen met hersengolven en geheugenprotheses. Het is fascinerend om te lezen. Wil je ook iets aan je brein verbeteren? Niki Korteweg komt naar de Bibliotheek in het kader van Hippe Hersens.

In november maak je in een aantal bibliotheken in Noord-Holland aan de Breintafel kennis met allerlei onderwerpen rond de hersenen: van tienerbrein tot burn-out, van Mindf*ck tot robots, gezond ouder worden en breinspelletjes. Natuurlijk zijn er boeken. Maar je kunt er aanschuiven voor pop-up leesclubs, een spreekuur, een meditatietraining, et cetera. Er worden films vertoond en er is hersengymnastiek in allerlei vormen. Bijna iedere dag wat te beleven aan de Breintafel. En Niki Korteweg komt haar verhaal op je uittesten. De bibliotheken die meedoen zijn: Waterland, IJmond Noord, Haarlemmermeer, Amstelland en de Westfriese Bibliotheken. Wil je aansluiten bij de Breinmaand, dan kan dat.

Lees hier wat er allemaal mogelijk is. 

Ik schuif zelf in november bij verschillende activiteiten aan en ga zeker luisteren naar Niki Korteweg. Voor die donderdagmiddagdip heb ik inmiddels wat oplossingen verzonnen: fruit eten, een korte wandeling in de regen of eerder naar huis gaan. Uit het boek van Korteweg begreep ik dat slaaptekort fataal kan zijn voor je denkkracht. Ik probeer nu bij Probiblio een slaapzaaltje in te richten op de derde verdieping. Zit je te gapen na de lunch, trek je even terug voor een krachtsnork en het denken gaat weer prima.

Reacties (0)

Reageren