Een DigiLAB opzetten? Maak vooral veel fouten!

Een DigiLAB opzetten? Maak vooral veel fouten!

Ben je educatiemedewerker, mediacoach of programmamaker? En wil je een fysieke plek in de bibliotheek creëren waar kinderen en/of volwassenen kennis kunnen maken met digitale producten? Dat kan heel goed naar voorbeeld van het DigiLAB van de Westfriese Bibliotheken. Adviseur Digitale geletterdheid Marloes Manshanden was nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. Leer van de 5 grootste fouten die ze toen maakte!

Foto boven: DigiLAB, Westfriese Bibliotheken

Bij de Westfriese Bibliotheken zien ze het DigiLAB als een digitale leertuin: dé plek waar kinderen kunnen experimenteren met robots, programmeren, digitale creativiteit en 3D-printers. De LABs zijn gevestigd in de bibliotheek en worden gedraaid door gepassioneerde medewerkers en vrijwilligers. Wekelijks is een LAB één middag geopend en wordt er een project aangeboden waar kinderen zich kosteloos voor in kunnen schrijven. Het eerste LAB werd geopend in 2017. Op dit moment heeft de Westfriese Bibliotheken 7 DigiLABs. 

1. Ik dacht niet na, of ik dacht teveel na

Toen wij ons DigiLAB gingen starten werd er van ons verwacht dat we dat snel deden. Dus geen getreuzel, gewoon beginnen. Ik raad je aan om pas op de plaats te houden en vast te leggen wat je wil bereiken. Denk daar dan weer niet te lang over na, want dan gebeurt er niks. Vind de balans.

2. Alle antwoorden moeten kunnen geven

Ik heb veel getwijfeld of mijn eigen digitale vaardigheden wel genoeg ontwikkeld waren. Onzin, ik hoef geen alwetend opperhoofd te zijn om een goede workshop te geven. Liever niet zelfs: laat kinderen bloeien door hen te laten ervaren dat zij dingen beter weten. Of ga samen op onderzoek om de antwoorden te vinden.

3. Door de bomen het bos niet meer zien

Het aanbod producten groeit en groeit. Als je niet mijn eerste fout maakt, heb je bedacht wat je wil bereiken en voor wie. Zo voorkom je miskopen. Wij schaftten een Zora robot aan, die zo duur is dat je er vooraf al bang voor bent. Voor dat geld had ik achteraf veel andere investeringen kunnen doen.  

4. Denken dat er alleen maar gespeeld wordt

Zo ziet het er voor buitenstaanders vaak uit. Maar om een product te leren kennen en te ontdekken welke mogelijkheden er zijn, moet je gewoon heel veel spelen. Doe het vooral samen met collega’s en vrijwilligers. Zo verzinnen jullie nog sneller toffe activiteiten. En als je denkt dat tijdens de activiteiten de kinderen alleen maar zitten te spelen, kijk dan van een afstandje. Wat zie je gebeuren, wat doen de kinderen? Je zal zien dat de kinderen naast leren over digitale geletterdheid ook op persoonlijke ontwikkeling stappen maken.

5. Geen fouten willen maken

Zoals je ziet gaat het beginnen van een DigiLAB (medialab, maakplaats of hoe je het ook wil noemen) niet zonder slag of stoot. Blijf doen en proberen en vergeet niet met regelmaat te evalueren. Neem de tijd om even kritisch te kijken naar wat je hebt opgezet en waar je staat. Past dat bij de bibliotheek? Is dat wat je wil uitdragen? Waar ben je trots op? Wat kan beter? Welke wensen heb je nog? Plan, do, act, check!

Meer informatie

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Marloes Manshanden