Hold Deg Våken! Een geslaagde middag met onze Noorse collega's

Hold Deg Våken! Een geslaagde middag met onze Noorse collega's

Een speelse bibliotheekervaring voor jongeren geïnspireerd op het motto 'Hold Deg Våken!', houd jezelf wakker! In Oslo wordt er al volop mee geëxperimenteerd. Het was één van de inspirerende projecten die werd besproken tijdens een bezoek van Noorse bibliotheekadviseurs aan Probiblio begin oktober. Emma Bijloos schoof aan en deelt haar impressies.

Hilde, Rune, Grethe, Tonje, Marit… Aan de namen te horen was wel duidelijk dat we hier met onze 'collega's' uit Noorwegen te maken hadden! Donderdagmiddag 10 oktober kreeg Probiblio bezoek van tien cultuur- en bibliotheekadviseurs werkzaam op de afdeling voor bibliotheken en cultuur van de Noorse provincie Aust-Agder. Zij zitten in een herstructureringsproces en wilden in het kader van hun studiereis naar Amsterdam ideeën opdoen tijdens een bezoek aan een vergelijkbare organisatie. En die waren er bij Probiblio volop!

Op verzoek van onze gasten had Probiblio een programma gemaakt met een focus op educatie, inclusiviteit en persoonlijke ontwikkeling gericht op kinderen en jongeren. Fariesh Abdoelrahman van Quardin Music trapte af met een presentatie over het project HipHop in je Bieb. Zijn verhaal zette voor onze gasten gelijk de toon: vernieuwende, innovatieve vormen van programmering voor en door jongeren waarbij spelen met taal centraal staat. Hier kwamen ze voor!

 

Fariesh Abdoelrahman trapte af met een presentatie over het project 'HipHop in je Bieb'. Zijn verhaal zette gelijk de toon: vernieuwende, innovatieve vormen van programmering voor en door jongeren waarbij spelen met taal centraal staat.

 

Fariesh sloot zijn presentatie af met een korte brainstorm met de adviseurs over hoe ze nieuwe bezoekers kunnen aanspreken en wie ze daarbij nodig hebben. Vervolgens vertelden Sylvia Settels en Anne Visser van Probiblio respectievelijk over onze rol in het bibliotheekstelsel en onze programma’s en projecten op het gebied van onderwijs. Na een korte pauze doken we de afdeling Logistiek & Collecties in om te zien en te horen wat onze rol is binnen de logistiek van bibliotheken.

Foto rechts: een van de adviseurs uit Noorwegen tijdens een brainstorm van Fariesh Abdoelrahman.

We sloten af met een presentatie van de Noorse adviseurs over hun werk op het gebied van cultuur en bibliotheken in Aust-Agder. Al eerder was duidelijk geworden dat er overeenkomsten zijn, maar ook verschillen: zo worden de provinciale ondersteuningsinstellingen in Noorwegen allen op dezelfde wijze gefinancierd; besteden ze de logistieke werkzaamheden uit en is lidmaatschap van de bibliotheken gratis in Noorwegen. Ook kwamen er een aantal prachtige projecten voorbij.

 

Provinciale ondersteuningsinstellingen in Noorwegen worden allen op dezelfde wijze gefinancierd en besteden de logistieke werkzaamheden uit. Lidmaatschap van de bibliotheken is in Noorwegen gratis!

 

Klik op de links en laat je inspireren door deze mooie projecten voor bibliotheken uit Noorwegen!  

  • aatvos.com/project/biblo-toyen: een bibliotheekervaring speciaal voor jongeren van 10-15 jaar oud (zie filmpje hieronder);
  • retrobiblioteket.no: een project bestaande uit fysieke en digitale toolboxen waarmee de kernactiviteit van bibliotheken centraal wordt gesteld;
  • sommerles.no: een succesvol, interactief project waarbij kinderen op een speelse manier worden uitgedaagd om ook in de zomer te blijven lezen en te lenen;
  • ukm.no: een cultureel festival voor jongeren van 10-20 jaar oud.

Na afloop kregen we een leuke email van bibliotheekadviseur Anne Mari Graver: "We loved Amsterdam and all of you at Probiblio made our stay specially inspiring and useful. Please send all our grateful thanks and best wishes."

 

"We loved Amsterdam and all of you at Probiblio made our stay specially inspiring and useful. Please send all our grateful thanks and best wishes." Anne Mari Graver, bibliotheekadviseur uit Noorwegen

 

"Biblo Tøyen Youth Library is a library based on targeting exclusively children that are between 10 to 15 years old. This concept was novel for Tøyen, for Oslo and even for Norway. The goal was to create an a-typical culture house that would speak to this target audience in as many ways, shapes, colors, props and forms as possible. We based our creative choices on Deichman’s motto: Hold Deg Våken! Keep yourself awake! Which is not as simple as it sounds when dealing with the vigorous and excited minds of the new generation. This library had to be not only distinctive, but extraordinary." - aatvos.com/project/biblo-toyen

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Emma Bijloos