FIND MY BOOK! Realiteit of toekomstmuziek?

FIND MY BOOK! Realiteit of toekomstmuziek?

Hoe handig is het dat je een boek kunt lokaliseren in de bibliotheek met gebruik van je telefoon? Het kan via FIND MY BOOK! Een technologische toepassing die ervoor zorgt dat een boek nooit meer staat aangemerkt als ‘in huis’, en toch onvindbaar is.

Heb jij een innovatief idee voor het thema toekomstbestendig? Dat was de vraag die Probiblio stelde voor de invulling van de Projectendag 2019.  Daar hoefde Jet Haverkamp, digitaal specialist bij Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, niet heel lang over na te denken. Zij lanceerde het idee om via een technologische toepassing boeken te kunnen traceren in de bibliotheek, FIND MY BOOK!

Jet staat een zaterdag per maand in de frontoffice van de bibliotheek. Zij maakt regelmatig mee dat boeken staan aangemerkt als ‘in huis’, maar dat ze toch onvindbaar zijn. Het verlies van haar telefoon bracht haar op een idee.

‘Ik ben even geleden mijn telefoon kwijtgeraakt op een strandje in de buurt. Gelukkig vond ik deze terug via iCloud ‘Find my phone’. En toen dacht ik: als dat kan, waarom zou dat dan niet met boeken kunnen?’

Jet merkt op dat mensen tegenwoordig heel doelgericht naar de bibliotheek komen voor een bepaald boek en steeds minder zoekend langs de kasten gaan. Veel mensen reserveren en willen dat de medewerkers van de bibliotheek voor ze zoeken. Op de Projectendag 2019 presenteerde Jet het idee. Dit werd vervolgens uitgekozen om verder te onderzoeken en te ontwikkelen.

Aanpak onderzoek

Samen met Machteld Spiekman, Bibliotheek Haarlemmermeer en Ilse Keune van Probiblio formeerde Jet een projectgroep en al snel kwam de optie om het onderwijs te betrekken op tafel. Hogeschool Windesheim in Zwolle werd benaderd en een spoedige reactie volgde. De projectgroep ging bij de onderwijsinstelling op bezoek en daar werd enthousiast gereageerd op het idee voor een onderzoek.

Onderzoeksopdracht Minor Future Technologie

Student Stan Ten Napel nam deel aan de minor Future Technologie en samen met drie andere studenten kozen zij, in dat kader, voor het project FIND MY BOOK!.

‘Ik heb wel iets met de bibliotheek, als kind ging ik er graag heen. Daarom sprak het project mij aan. En ik was heel nieuwsgierig naar de technologie en of het mogelijk zou zijn een dergelijke oplossing te ontwikkelen. Dat wilde ik weten!’

In de bibliotheek in Laren kwamen de vier studenten en de projectgroep samen om het idee uit te diepen en te kijken wat er al was. Vervolgens hebben de studenten ingezoomd op de technologie. Aan de hand van een scorekaart werden de diverse technologieën gerankt. De beste scorende werd aan de projectgroep voorgesteld om verder uit te werken. Toen dit na enkele maanden was afgerond was de hardware, scanners, aan de beurt.

Het uitgangspunt hierbij was dat je via een app op bijvoorbeeld je telefoon zou kunnen zien, op een kaart, waar het boek zich bevindt. Zoals je dus ook een iPhone zoekt. De studenten zijn nog verder gegaan, want zij wilden driedimensionaal weergeven waar het boek precies in de kast stond.

Uitkomsten

Hoewel het onderzoek veel inzichten heeft opgeleverd blijkt de technologie nog niet klaar om boeken goed te kunnen tracken.

‘Ik vind het bijzonder dat we de techniek goed hebben kunnen uitzoeken. Maar de kasten, de afstand en de straling maakten het allemaal veel ingewikkelder,’ vertelt Stan. Het is nu nog te kostbaar om zoveel centimeter te tracken. Een checkpointsysteem is bijvoorbeeld veel beter haalbaar. De studenten zijn tevreden, maar hadden natuurlijk liever gezien dat het was gelukt en dat er een prototype had kunnen worden opgeleverd.

Perspectieven voor de toekomst

Toch is Jet als met al positief en tevreden over het project.

Jet: ‘De studenten zijn er met aandacht mee bezig geweest. Ik merk dat het idee leeft en dat het vanaf hier alle kanten op kan. Het mooie is dat er ook weer nieuwe ideeën uit komen. We hebben het nu heel specifiek onderzocht op de techniek. Dat kan nog niet, maar dat zegt natuurlijk niet dat het al afgelopen is. Je kunt iets wegschrijven en we gaan kijken wat je kunt ontwikkelen in het verlengde van dit onderzoek. Ik blijf nog steeds enthousiast over het idee.’

De projectgroep komt weer samen om na te denken hoe nu verder. Het onderzoek kan nu worden gedeeld, mensen kunnen er op reageren en er kunnen contacten worden gelegd.

Jet: ‘Stel dat het gaat lukken, dan krijg je een hele andere bibliotheek. De plaatsing van boeken in kasten is dan niet meer nodig en je kunt lezers goed bedienen en echte service bieden. Medewerkers kunnen zich dan richten op advies en dat wat de klant echt wil. Ik geloof dat er kans is dat het die richting op gaat. Het is heel leuk om er zo over na te kunnen denken!’

Meer informatie over FIND MY BOOK! >>

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Jantine Zeeman