Ga delen! Koop mijn boek! Huh???

Ga delen! Koop mijn boek! Huh???

Vorige jaar was ik net te laat, maar nu had ik ruim op tijd mijn kaartje voor Het Grootste Kennisfestival van Nederland weten te bemachtigen. Ik houd wel van dit soort bombastische namen en reisde vol verwachting af naar Deventer. Geïnspireerd door Lowlands werd de festivalganger veel kennis beloofd, met daarnaast muziek, theater, lekker eten en drinken. En dat was ook het geval. Het leek wel een hip festival met hier en daar een verdwaalde manager in pak. Maar goed, dat is ook wel de doelgroep die op sprekers als Yuri van de Geest, Mathieu Weggeman en Jan Jonker afkomen.

Het festival wil graag een platform zijn voor verhalen. En die waren er zeker. Als huiswerk had ik vooraf een uitgebreide studie gemaakt van het festivalschema om vooral niets te missen. Mijn selectie was een combinatie van futurologen, organisatievernieuwers, universiteitsprofessoren en een heuse ontmanager.

De rode draad in de verhalen van bijna alle sprekers werd mooi verwoord door Jan Jonker, 'ga prutsen en proberen!'. Op een haast cabaret-achtige manier wist hij rond het thema duurzaamheid het publiek duidelijk te maken om nu in actie te komen. Ga aan de slag, stoot je neus geregeld maar doe iets! Met als klap op de vuurpijl voor iedereen die een vraag aan hem stelde een biertje als beloning. Het dienblad vol koude biertjes op deze snikhete dag zorgde ervoor dat er een stroom aan vragen op gang kwam. Ideetje om te onthouden?

Ook de futurologen Wim en Willem Peter de Ridder deden een oproep om in actie te komen. Zij gebruikte hiervoor de term 'digitaal darwinisme'. Want niet de sterksten zullen de digitalisering overleven, maar personen of organisaties die zich het beste weten aan te passen aan de veranderende digitale omgeving. En dit hebben we nodig om de vierde industriële revolutie door te komen waarin kunstmatige intelligentie, 3D/4D printen, energietransitie en deeleconomie de belangrijkste thema’s zijn.

Rini van Solingen sloot met zijn verhaal naadloos aan op het maken van een versnelling waarbij je moet 'werken als een dolfijn, en niet als een onderzeeboot'. Blijf niet onder water aan allerlei zaken werken om pas naar de oppervlakte te komen als alles klaar is. Steek vaak genoeg je kop boven het water uit om te toetsen of hetgeen waar je mee bezig bent nog relevant is, aan een vraag voldoet etc.

Een mooie rode draad die niet altijd geheel vernieuwend was, maar mij zeker geïnspireerd heeft.

Terwijl ik braaf met het festivalschema onder de arm al deze sprekers af liep begon mij iets op te vallen. Alle sprekers begonnen, of eindigde, hun verhaal met de boodschap dat ze over dit onderwerp één of meerdere boeken hadden geschreven. O.a. te koop via bol.com of als e-book op hun eigen website. Toen ik hier op ging letten ging het steeds meer op Het Grootste Boekpromotiefestival te lijken. Als bibliotheek-fan begon dit toch wat te schuren. Al deze Grote Mannen en Grote Vrouwen die hun mond vol hebben over de deeleconomie roepen ons op om iets te kopen? Dat lijkt mij een contradictio in terminis.

Ineens schitterde de Bibliotheek door afwezigheid op dit festival. Dit probeerde ik nog goed te maken toen een spreker het publiek vroeg wat je favoriete app is. En ik heel hard 'die van de Bibliotheek!' riep. Maar dat leverde me gefronste wenkbrauwen van de spreker op, terwijl hij alle andere suggesties alleen maar kon beamen. Oké, de Bibliotheek is blijkbaar nog geen logische organisatie op Het Grootste Kennisfestival maar zou dat eigenlijk wel moeten zijn. Want is het niet fantastisch als je als spreker na je vlammend betoog over de deeleconomie kan zeggen dat jouw boeken te leen zijn bij de Bibliotheek? Dan kan je als geïnspireerde festivalganger de deeleconomie gelijk in de praktijk brengen in plaats van toch weer een bestelling bij Bol te moeten plaatsen. En hoe mooi zou het zijn als in de festival-app een boekenlijst staat van alle titels die je met één druk op de knop kunt reserveren en ophalen in je eigen lokale bieb. Of dat er op het festivalterrein een hippe truck staat waar je een exemplaar kunt ophalen. Dan kan je in de trein naar huis gelijk met lezen beginnen. En als het boek dan uit is lever je het gewoon in bij jouw Bibliotheek. Dit hoeft dan niet alleen op dit festival te gebeuren, maar kan je ook inzetten bij ieder ander congres waar schrijvers een praatje houden.

Je snapt al, mijn hersenen draaide overuren op weg naar huis over hoe we dit idee uit kunnen voeren. Er zullen ongetwijfeld behoorlijk wat hobbels op deze weg liggen, maar dat deert me niet. Ik heb de eerste gesprekken er al op zitten met collega’s die hierbij kunnen helpen en ik ben positief gestemd. Dus, to be continued…

Reacties (0)

Reageren