Lezen voor de leeslijst

Anna reageerde enthousiast op onze oproep voor gastblogs. Lees vanaf nu haar belevenissen in de schoolmediatheek van een middelbare school in Twente.
Gastblog - Een mediatheek is toch wel iets anders dan een bibliotheek. Behalve dat de doelgroep een bepaalde leeftijdscategorie betreft, zijn ze ook niet allemaal echt geïnteresseerd in lezen. Onlangs moesten een aantal klassen in de bovenbouw vwo een nieuw boek halen voor het vak Nederlandse Taal en Literatuur.
Onze betrokken docenten komen veelal mee en staan samen met ons paraat voor vragen en tips wanneer een klas boeken uitzoekt. Dit gaat altijd gepaard met zuchten en steunen en voor sommige leerlingen een heuse race op zoek naar het dunste boek. ‘Mevrouw welk niveau moeten we lezen?’ en ‘Mevrouw, heeft u ook een spannend boek wat we mogen lezen?’ zijn de meest gehoorde vragen.
Een jongen stond wat ongeïnteresseerd naar de lijst in zijn handen te staren. Hij stond niet bekend als echte lezer en leek meer het type ‘scholieren.com’. Ik vroeg hem of ik kon helpen met iets uitzoeken. ‘Heeft u nog iets wat veel gelezen wordt?’ is dan eigenlijk een verkapte vraag naar een boek waar veel samenvattingen van te vinden zijn. Ik vroeg of hij van lezen hield. Oh jawel, hij had altijd wel van lezen gehouden, maar de literatuur die ze nu moesten lezen vond hij maar niks. Hij las de boeken voor Nederlands eigenlijk nooit. Hij wilde het wel, als het maar een echt goed boek was.
Na wat geklets over gelezen boeken en waar hij van hield, opperde ik het boek dat ik zelf aan het lezen was: Birk van Jaap Robben. Hij werd nieuwsgierig toen ik kort vertelde waar het over ging, en vroeg wat ik er tot nu toe van vond. Hij besloot de gok te wagen en nam het boek mee. Natuurlijk weet ik ook wel dat dit nog niets zegt over of het daadwerkelijk gelezen wordt.
Het duurde een hele tijd, het boek werd ondertussen twee keer verlengd, maar uiteindelijk was hij daar weer. ‘Ik kom het boek inleveren mevrouw.’ Wat lacherig vroeg ik ‘En, heb je het ook gelezen?’ Vol trots antwoordde hij ‘Mevrouw, dit is het eerste boek voor de lijst dat ik uitgelezen heb, ik vond het een prachtig boek.’
Dit soort kleine overwinningen maken het zo ontzettend leuk hier. Al is het maar één leerling, en al blijft het maar bij één boek.
Over Anna Kok
Vanuit de openbare bibliotheek is Anna terecht gekomen bij de schoolmediatheek van een middelbare in Twente, Overijsel. De school heeft een brede onderbouw, klas 1 en 2 vmbo-bk tot en met gymnasium, en een bovenbouw met klas 3, 4, 5 havo/vwo en 6 vwo. Samen met de coördinator van de mediatheek lenen de medewerkers van de mediatheek de boeken uit, adviseren ze leerlingen bij de keuze van boeken voor de lijst en doen ze mee aan verschillende (landelijke) projecten zoals 'Read2ME' 'De Jonge Jury' en 'De Weddenschap'. De mediatheek is actief bezig met leesbevordering en Anna vindt het vooral leuk om leerlingen die niet van lezen houden alsnog aan het lezen te krijgen. Ze vertelt graag over haar ervaringen om collega's te informeren en inspireren over wat er in een mediatheek zoal voorbij komt.
De bloggers van Probiblio
De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheek- of mediatheekvloer. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.
Reacties (0)