Gewoon aanschuiven: levende bezems, steampunkkasten en moddermemory

Gewoon aanschuiven: levende bezems, steampunkkasten en moddermemory

De Lonkende Leestafel ♥ Liesbeth Munters en Erica Erven, Bibliotheek Kennemerwaard. Interview #17 door Alek Dabrowski, mei 2018.

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

Vanaf Rotterdam is naar Heerhugowaard is een flinke treinreis. Ik loop vanaf het station door een woonwijk wanneer na het omslaan van een hoek plotseling de bibliotheek opduikt. Het pand is modern en heeft een grootstedelijke uitstraling. Binnen gekomen zie ik dat de gemeente hier ook is gehuisvest en dat het interieur openheid uitstraalt.

Dezelfde openheid kenmerkt de twee bibliothecarissen die mij gastvrij ontvangen. Later zal ik vragen naar hun functies en krijg ik een opsomming te horen die niet in een paar woorden te vangen is. Liesbeth werkt sinds 1981 in de bibliotheek. Zij is erfelijk belast. Haar moeder was bibliothecaris en haar vader werkte bij een uitgeverij. Lezen is een tweede natuur. Datzelfde geldt voor Erica, die ‘pas’ sinds 2000 in de bieb werkt. Jeugdtitels vliegen over tafel: Het kleine huis op de prairie, De bende van de rode Zora, Levende Bezems.

Erica Erven (links) en Liesbeth Munters (rechts)

Kennemerwaard heeft een team van programmeurs voor de veertien vestigingen. Liesbeth en Erica programmeren voor Heerhugowaard en Heerhugowaard de Noord. Zij  opereren vaak als duo. Gastvrijheid en laagdrempeligheid zijn belangrijk. Grote vestigingen als Alkmaar hebben een open podium. Iedereen is welkom: een boek presenteren, muziek maken of poëzie voordragen. Er komen mensen die iets bijzonders te vertellen hebben. Zo was er een Syriër, die vertelde over de vlucht uit zijn land en een vrouw bracht haar levensverhaal als bewuste zwerfster.

Voor de kleine vestigingen heeft Erica de activiteit ‘Aan tafel met’ ontwikkeld. Dit is een open podium in het klein, een lonkende leestafel. Iedereen met een verhaal is welkom. De tafel staat open voor mensen uit de buurt en de onderwerpen zijn heel divers: knutselen, duurzaamheid, spirituele zaken of haken. Het laatste onderwerp is een persoonlijk hobby van Erica. Zij heeft zelfs een Facebookpagina over haken opgezet.

‘Aan tafel met’ is ook de plek om mensen uit de buurt aan uit te nodigen. Zo schuift de wijkagent regelmatig aan en laatst kwam er iemand van het archeologisch centrum langs met schedels en botten. De tafel staat zichtbaar in de bibliotheek. Iedereen kan gewoon aanschuiven. Het geeft een huiskamergevoel.

Het kan aan tafel natuurlijk ook over boeken gaan, maar Kennemerwaard telt al vele leesclubs. Zevenentachtig clubs werken met de leeskoffer van Probiblio. Er is een anderstalige-leesclub en tijdens landelijke campagnes, zoals de Boekenweek, organiseert de bieb pop-up leesclubs.

‘Aan tafel met’ is laagdrempelig en is een succes gebleken. Dit komt ook door de instelling van Liesbeth en Erica. Het idee was er en zij begonnen gewoon. In het begin was Erica zelf aanwezig bij de bijeenkomsten. Later bleef zij meer op afstand. Ideeën voor onderwerpen zijn er genoeg. En mensen nodigen zich nu ook zelf uit.

Het bezoeken van kringloopwinkels is een gedeelde passie voor Liesbeth en Erica. Zij doen er ideeën op voor hun hobby’s. Je vindt de gekste dingen in die rommelparadijzen; en voor weinig geld. Zo kocht Liesbeth er onlangs een la vol radartjes van oude klokken. Leuk is om alles te hergebruiken. Liesbeth maakt schatkastjes en kitschdozen van spullen die zij vindt in de kringloopwinkels. Heel speciaal zijn steampunkkoffertjes, deze horen bij de outfit van mensen die zich kleden naar hun fantasyhelden. Steampunk is een stroming binnen de sciencefiction: negentiende-eeuws en retro-futuristisch.

Een steampunkkoffer! 

Erica’s hobby is ‘styling en woninginrichting’. Ook hiervoor kun je je hart ophalen in kringloopwinkels. Haken is een andere hobby van haar. Ze heeft een fantastische collectie bollen wol in huis. Ze maakt prachtige tassen, bijzondere knuffelbeesten en geeft af en toe een workshop.

Naast lezen en kringloopwinkels is natuur een liefhebberij van Liesbeth. Zij volgt een opleiding tot natuurgids en is sinds kort verzot op mini-ecosystemen, een uitstekend onderwerp voor ‘Aan tafel met’. In een afgesloten glazen pot maak je je mini-tuintje, geheel zelfvoorzienend. Ook zet zij zich in voor de internationale modderdag om kinderen weer met modder te laten spelen. Moddertaarten bakken en moddermemory zijn onderdelen van deze bijzondere dag.

Dit natuurwerk staat los van haar werk voor de bibliotheek, maar alles kan inspireren tot nieuwe activiteiten en nieuwe onderwerpen voor ‘Aan tafel met’. Zo zorgen Liesbeth en Erica voor een bijzondere programmering, die hoe speciaal de onderwerpen ook mogen zijn, voor iedereen toegankelijk is.


Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Alek Dabrowski