Grondstoffen voor creativiteit

Grondstoffen voor creativiteit

In de vorige special Digitale Geletterdheid gaf ik al aan dat de vaardigheid ‘creatief denken en handelen’ bij mij hoog op de ranglijst staat. Hij valt dan niet onder de noemer van ‘digitale geletterdheid’, maar volgens mij is het een vaardigheid die we op allerlei manieren goed kunnen gebruiken.

Expeditie Anton

Mijn creativiteits-radar staat daardoor continu aan om alle mogelijke inspiratie en ideeën op te pikken. Zo stuitte ik een tijdje geleden op Expeditie Anton via de nieuwsbrief van route 2020. Op de website staat een korte omschrijving van dit project bij Bibliotheek Eindhoven. Maar waar ik vooral erg blij van werd, is het filmpje dat erbij wordt getoond. Hierin is te zien hoe iedereen druk bezig is om prototypes te maken van hun ideeën waarbij plakband, plastic bekers en aluminiumfolie in groten getale worden gebruikt. Kijk, dat is nog eens andere koek dan op een A4tje je idee beschrijven!

Let’s Ynnovate!

Dit deed me sterk denken aan de methodiek die wij onder andere gebruiken bij Probiblio voor co-creatie. Namelijk de methodiek van de stichting Ynnovate. Zij komen eind dit jaar met het boek Let’s Ynnovate! waarin uitleg wordt gegeven over hoe je met hun methode kunt innoveren en met je team in een creatieve flow kunt komen. Wel gericht op de overheid, maar de vertaling naar onze branche is snel gemaakt. Als je hier dus meer over wilt weten, dan zou ik zeker het boek bestellen. Eerst voor op je eigen bureau en daarna wellicht voor in de collectie?

 

#tekenweek

De laatste krijg ik steeds vaker collega’s aan mijn bureau als er een creatieve werkvorm moet worden bedacht voor een bijeenkomst, of als er visuals moeten worden gemaakt. Oké, ik ben geen Vincent van Gogh maar daar gaat het me ook niet om. Het gaat er om dat ik probeer om een boodschap over te brengen door gebruik te maken van beeld en tekst. En dan maakt het niet uit dat ik ook geen Rembrandt ben, een tekening die niet mooi is kan je brein juist beter onthouden. Is de tekening te mooi, dan is deze af en doen je hersenen er verder niets mee. En laat dat nou niet de bedoeling zijn. 
 
Misschien denk je 'leuk hoor dat tekenen, maar ik kan dat niet', dan bied ik je bij dezen de mogelijkheid aan om de basis te leren van visueel communiceren. Van 15 t/m 19 januari organiseren we de #tekenweek. Niet te verwarren met die kriebelige beestjes, maar een simpele manier om je tekenvaardigheden (nieuw) leven in te blazen. Iedere dag van deze week ontvang je een e-mail met daarin een korte uitleg en een leuke tekenopdracht. Dit kost je hooguit tien minuten per dag en na deze week kan je gelijk aan de slag om wat je hebt geleerd uit te proberen in je eigen aantekeningen, to do lijstje of misschien wel dat rapport dat je aan het schrijven bent. Geef je op door een mail te sturen naar begges@probiblio.nl onder vermelding van #tekenweek en dan ontvang je op 15 januari de eerste opdracht.

 

'Creativiteit is basisvaardigheid van de toekomst'

Gisteren kwam tijdens de Landelijke dag basisvaardigheden het creatief denken en handelen ineens geheel onverwacht op mijn pad. Trendwatcher en filosoof Walter Breukers vertelde ons dat niet taal of rekenen basisvaardigheden van de toekomst zijn, maar creativiteit. We weten allemaal dat robotica een hot issue is op dit moment, maar Walter voorspelt dat zij alleen ons zware en saaie werk over zullen nemen. Creatieve beroepen zullen echt door onszelf gedaan moeten worden, omdat robots die fijngevoeligheid missen. Goed nieuws voor deze 21e eeuwse vaardigheid! In zijn betoog voor meer creativiteit leerde hij ons dat het belangrijk is om vanuit nieuwsgierigheid nieuwe ideeën te verzamelen en deze met aandacht en concentratie te bestuderen. Deze ideeën zijn namelijk 'de grondstof voor creativiteit', met als belangrijkste laatste stap; het lef te hebben om 'vreemde' ideeën met anderen te durven delen. Waarbij ik Walter er bijna van verdacht dat hij mijn plannen van de #tekenweek al wist omdat hij vertelde dat 'tekenen een alternatieve manier van opschrijven is om ideeën vorm te geven'.

Mocht je dus nog twijfelen om mee te doen met de #tekenweek, laat Walter je dan bij deze over de drempel heen helpen. Want wie wil er nou niet zijn basisvaardigheid van de toekomst verbeteren? 

Reacties (0)

Reageren