Handige software voor je online presentatie of stream

 Handige software voor je online presentatie of stream

Ben jij op zoek naar mogelijkheden om je online presentatie of stream naar een hoger niveau te tillen? Het programma Open Broadcaster Software (OBS) helpt je uit de brand. Adviseur Digitale geletterdheid Aniek van Son laat je zien waarom jij als bibliotheekmedewerker baat hebt bij het programma. Daarnaast licht ze een tipje van de sluier op over onze aankomende e-learning: Een introductie tot OBS.

Het livestreamen van video’s wordt steeds makkelijker, en ook voor het opnemen van filmpjes zijn vele mogelijkheden. Waarom zou je dan OBS gebruiken? OBS kan je zien als een complete studio, waarbij je verschillende bronnen combineert tot één uitzending of video. OBS staat voor Open Broadcaster SoftwareHet is een gratis (en open-source) programma, waarmee je het livestreamen van bijeenkomsten, presentaties en het opnemen van je scherm eenvoudiger én professioneler aanpakt.

Laat bijvoorbeeld een vooraf opgenomen filmpje zien, waarna je overschakelt naar live beeld. Of laat jezelf live zien, terwijl op de achtergrond een PowerPointpresentatie draait. Op deze manier lijkt het alsof er een compleet productieteam achter een filmpje of stream zit, terwijl je in feite gewoon gebruik maakt van OBS. Een goed alternatief voor de vaak peperdure software die nodig is om te streamen.

Dit klinkt natuurlijk veelbelovend. Maar wat heb je er nou aan in de bibliotheek? Het afgelopen jaar (2021) zijn veel filmpjes opgenomen, is vaak online voorgelezen en waren we aangewezen op online bijeenkomsten. Vaak werd gegrepen naar Teams of Zoom. En hoewel hier natuurlijk niets mis mee is, kunnen deze programma’s in combinatie met OBS je net dat extraatje geven.

1 scenario, 2 mogelijkheden

Stel: je hebt tijdens de Nationale Voorleesdagen besloten om voor te lezen in een besloten omgeving. Je hebt verschillende klassen uitgenodigd en bent er helemaal klaar voor…

Mogelijkheid 1:

Wanneer het tijd is om voor te lezen, start je Microsoft Teams of Zoom en neem je plaats in de voorleeshoek. Je wacht een paar minuten totdat iedereen is ingebeld. Vervolgens lees je voor, zwaai je naar de kinderen en beëindig je de stream.

Mogelijkheid 2:

Wanneer het tijd is om voor te lezen, start je Microsoft Teams of Zoom in combinatie met OBS. Je neemt plaats in de voorleeshoek, en laat een collega de logistieke handelingen uitvoeren. Wanneer de leerlingen inbellen voor het voorleesuurtje, verschijnt eerst een introductiepagina met de kaft van het boek, een gezellig welkomstmuziekje en een paar huisregels. Na enkele minuten verandert het beeld en verschijnt de voorlezer. Tijdens het voorlezen worden platen uit het boek groots in beeld uitgelicht. Na het voorlezen schakelt het beeld over naar de kaft van het boek. De voorlezer zwaait onderin het beeld naar de leerlingen en er wordt een afscheidsmuziekje opgestart.

Het zijn 2 scenario’s die allebei om voorlezen draaien, maar waarbij je in het 2e geval een meer volledige beleving aanbiedt.

Even vergeten hoe het ook alweer zit op het gebied van online voorlezen en auteursrecht? De Groep Algemene Uitgevers heeft er een pagina aan gewijd. 

E-learning: Een introductie tot OBS

Uiteraard zijn ook wij aan de slag gegaan met OBS. Voor onze Twitch-sessies – online inspiratiesessies over digitale geletterdheid – gebruiken we OBS. Op deze manier wisselen we gemakkelijk tussen verschillende camera’s (screenshot 1), bepalen we zelf wanneer we te horen of te zien zijn en laten we gedurende de stream tekst in beeld bewegen. Ook kunnen we polls inzetten (screenshot 2).

Screenshot boven: meerdere mensen in beeld tijdens onze Twitch-sessie op 6 juli 2021.

Screenshot boven: poll tijdens onze Twitch-sessie op 1 juni 2021.

OBS is niet moeilijk, je moet alleen het juiste zetje in de rug krijgen. Daarom hebben we onze ervaringen vastgelegd in een e-learning, waaraan we momenteel de laatste hand leggen. In de e-learning gaan we in op wat OBS is, waarom je het kan gebruiken en enkele mogelijkheden die het programma biedt. Ook behandelen we manieren om je stream of opname interessanter te maken. De e-learning duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Vragen?

Benieuwd geworden naar het effect van OBS? Bekijk dan onze Twitch-pagina met filmpjes die tot stand zijn gekomen met behulp van OBS. Wil je meteen aan de slag of heb je vragen over de e-learning? Neem dan contact op met Adviseur Digitale geletterdheid Aniek van Son.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Aniek van Son