'De bibliotheekwereld, daar wil ik bij zijn!'

'De bibliotheekwereld, daar wil ik bij zijn!'

Vanaf 24 oktober 2022 heeft Probiblio een nieuwe adviseur Basisvaardigheden: Anne Huber. Ze stelt zich hier voor. 'Ik hoop een vertrouwd gezicht te worden voor de bibliotheken en andere partners in ons werkgebied.' 

'In mijn tienerjaren heb ik weleens boeken op mogen ruimen in de bibliotheekvestigingen van Nijmegen – maar dat het later echt mijn werkveld ging worden, daarvan had ik geen idee! Na mijn Master Cultuurbeleid en onderzoeksstage bij de KB, wist ik het zeker: in deze bibliotheekwereld, daar gaat de komende jaren nog zóveel bewegen, daar wil ik bij zijn! Ik voelde me een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat geen enkele medestudent, vriendin of familielid dezelfde opmerkzaamheid had voor deze sector.'

'Na een tijdje als bibliotheekmedewerker in vestigingen van Bibliotheek Utrecht te hebben meegedraaid werd ik in februari 2020 aangenomen bij Bibliotheek AanZet. Hier mocht ik als accountconsulent jeugdeducatie mijn eerste stappen zetten in de wereld van preventie en bestrijding van laaggeletterdheid. Na een fantastisch jaar ben ik in de zomer van 2021 aan de slag gegaan als tijdelijk Taalhuiscoördinator bij Bibliotheek Haarlemmermeer in Hoofddorp. Daar maakte ik de overstap van jeugd naar volwassenen en kwam ik in contact met Taalbalievrijwilligers en het cursusaanbod voor NT1 en NT2. Het praktische werken met de vrijwilligers, het regelen van de Taalzomer en het directe contact met medewerkers en klanten vond ik erg leerzaam. Afgelopen jaar heb ik de gemeente Utrecht ondersteund op de griffie en hoopte ik via het sociaal domein aan beleid voor de bibliotheek te gaan werken. Toen ik merkte dat dit niet binnen korte tijd zou gaan gebeuren, heb ik het roer weer omgegooid: terug naar inhoud, terug naar laaggeletterdheid!'

'Per 24 oktober 2022 ben ik werkzaam bij Probiblio. Ik ga mij vooral bezighouden met gecijferdheid, jongeren en beperkte basisvaardigheden, duurzame arbeidsparticipatie, digitale inclusie en digitaal burgerschap. En de positionering van basisvaardigheden in de bibliotheekorganisatie, waar de Taalhuiscertificering ook bij hoort. Deze vreemde eend in de bijt heeft toch écht haar werkveld gevonden!'

'De afgelopen vijf jaar heb ik ontdekt hoeveel nieuwe taken en uitdagingen de openbare bibliotheek erbij heeft gekregen en hoeveel mooie ontwikkelingen dit al heeft opgeleverd. Ook heb ik ontdekt hoe complex deze opgaven zijn en van hoeveel facetten deze afhankelijk zijn om te kunnen slagen. Het bibliotheekbestel zie ik als een mooi spinnenweb waarbinnen ontzettend veel partners een bijdrage leveren. Samen worden uitdagingen aangegaan en overwinningen gepresenteerd. De kans om het bestel overeind te houden en de urgentie te laten zien worden volop benut en verstevigd.'

'Ik hoop voor bibliotheken en andere partners in ons werkgebied een vertrouwd gezicht te worden als Probiblio-adviseur Basisvaardigheden. Waar ik vooral naar uitkijk is om te groeien in deze rol. Het steeds effectiever bijdragen aan mooie ontwikkelingen en best practices geeft mij energie. Om deze vervolgens extern weer uit te dragen, om bibliotheken én gemeenten verder te inspireren om de ‘strijd tegen laaggeletterdheid’ op een innovatieve manier te blijven voeren. Blijven aanjagen, dat is mijn motto. Laten we snel kennis maken!'

Vragen of kennismaken?

Neem contact op met Anne Huber: 06 40 76 69 34.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Anne Huber