Het Privacy Café: digitaal-vaardig worden in Bibliotheek Zoetermeer

Het Privacy Café: digitaal-vaardig worden in Bibliotheek Zoetermeer

Sarah Pronk werkt als coördinator programmering in het Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer. Hier organiseert zij samen met burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) het Privacy Café, om bezoekers digitaal-vaardiger te maken.

Gastblog - Sinds de AVG in 2018 van kracht is gegaan zijn burgers zich meer bewust van hun privacy en dat hun informatie makkelijk op straat terecht kan komen. Vaak weten zij niet hoe ze zich hier tegen kunnen beschermen en heerst er veel onwetendheid. Bibliotheek Zoetermeer heeft als taak om de Zoetermeerse burger meer digitaal-vaardig te maken. Dit kan met een cursus klik & tik, maar ook door middel van het Privacy Café. Vanuit de vraag van de burger is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Bits of Freedom en Bibliotheek Zoetermeer. Iedere laatste woensdagmiddag van de maand vinden in Bibliotheek Zoetermeer de sessies van het Privacy Café plaats.

Het Privacy Café en de bibliotheek

Het Privacy Café, ontwikkeld door de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, maakt mensen bewust van privacy op het internet en de bescherming daarvan. Bezoekers van het Café ontvangen achtergrondinformatie over het internet en worden geholpen hun persoonlijke gegevens te beveiligen. Van jong tot oud, ervaren en absolute beginner, iedereen kan bij het Café iets nieuws leren. Ook is er volop ruimte voor discussie over actuele privacy-onderwerpen. Het is dus geenszins de bedoeling mensen de stuipen op het lijf te jagen over het gebruik van het internet.

Tools en praktische tips

Tijdens het praktische deel van de sessie worden bezoekers bijgestaan bij hun meegenomen apparaten: laptops, iPads, tablets, smartphones, etc., te voorzien van programma’s (tools) die een betere privacybescherming bieden dan de standaard programma’s waarmee deze apparaten, vaak, geleverd worden. Met deze tools en praktische tips proberen we de bezoekers te helpen hun digitaal leven beter in eigen hand te nemen. Het Café wordt georganiseerd door vrijwilligers samen met BoF. De toegang is openbaar en geheel gratis voor iedereen. Heel laagdrempelig dus, iedereen die met een vraag zit kan tijdens zo’n sessie binnen komen wandelen en aanschuiven.

Hoezo bewustwording, we weten alles toch al?

‘Ik heb niets te verbergen!’ Dit soort reactie hoor je vaak als je met mensen praat over privacy en de bescherming daarvan. In het pre-digitale tijdperk werden producten vaak gemaakt van tastbare grondstoffen, zoals hout en delfstoffen. Sinds het commercieel uitbaten van het internet, is de grondstof voor bedrijven onze gegevens (data).

De gegevens worden verzameld en doorverkocht aan adverteerders, zonder onze toestemming. Wat we ervan merken, is dat we veel ongevraagde advertenties krijgen in onze elektronische brievenbus. Dat iedereen recht heeft op zijn/haar persoonlijke levenssfeer en de bescherming daarvan, behoeft uiteraard geen betoog. Door onze privé gegevens stiekem te verzamen en door te verkopen, wordt onze persoonlijke levenssfeer geschonden door de bedrijven die dat doen. Daarom vinden wij, van het Privacy Café, het belangrijk mensen te helpen zich te beschermen tegen die bedrijven.

Een al een tijdje opkomend fenomeen in het vergaren van “grondstoffen” zijn de zogenaamde smart-apparaten, ook Internet of Things (IoT) genoemd: smart-tv, -koelkast, -thermostaat, -energiemeter, tot aan -koffiezetapparaten en -broodroosters toe. Wat deze smart-grondstoffendelvers met elkaar gemeen hebben, is dat ze toegang tot internet hebben, zeer slecht of helemaal niet beveiligd zijn en dat niemand weet welke gegevens ze verzamelen aan wie ze de gegevens doorgeven, en welke partij nog meer toegang heeft tot de verzamelde gegevens.

Absolute veiligheid bestaat niet, maar net zoals we onze woning voorzien van goed hang- en sluitwerk, op dezelfde manier dienen we om te gaan met onze communicatieapparatuur. Onder meer houdt dat in, dat we onze computers en overige communicatieapparatuur beveiligen met krachtige wachtwoorden.

Zelfverzekerder het internet op

Daarom is het, ondanks de bewering dat we alles al weten en niets te verbergen hebben, van groot belang dat we bewust omgaan met wat we doen en laten op het internet, hoe we omgaan met onze communicatieapparatuur en/of smart-apparaten. Die bewustwording proberen we bezoekers van het Internet Privacy Café bij te brengen, zodat ze zelfverzekerder en met minder vrees het internet op te gaan. Een bewust en kritische houding tegenover onze activiteiten op het internet.

De Zoetermeerse editie van het Privacy Café wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Zoetermeer. Voor nadere informatie, neem een kijkje op de website van de bibliotheek.

Of ga zelf aan de slag met de Bits of Freedom Toolbox.

Over Sarah Pronk

Sarah Pronk werkt als Coördinator Programmering in het Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer, en is verantwoordelijk voor de complete programmering. Samen met collega’s en zo’n 45 partners probeert ze voor Bibliotheek Zoetermeer een zo’n informatief, educatief en compleet mogelijke programmering aan te bieden.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Sarah Pronk